Shortselgere tapte 2.000 mrd. kroner i fjor - mange gir nå opp

Veddemål mot aksjer var for mange et sviende tapsprosjekt i 2020. I årets første uker er det flere negative spekulanter som kaster kortene, ifølge analysesjef.

De ledende New York-børsene steg kraftig i fjor og har fortsatt oppover i år. Det har vært tungt for shortselgere som satser penger på det motsatte.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Coronapandemien så i en periode i fjor ut til å bli gullkantet for børsaktører verden over som vedder på fall i enkeltaksjer gjennom shortsalg.

Virussituasjonen sendte de amerikanske børsene rett ned i mars, men med blant annet kraftige stimulanser fra sentralbanken begynte aksjekursene kjapt å tikke oppover igjen.

Ved årsskiftet lå Wall Street-børsene ved rekordnivåer.

Dermed forduftet samlet 245 milliarder dollar, eller rundt 2.000 milliarder kroner basert på dagens valutakurs, for shortselgerne i amerikanske aksjer i 2020, ifølge ferske tall fra S3 Partners.

Svei seg i tek

Analysebyrået skriver i et notat at 57 prosent av aksjene i USA som har veddemål mot seg var et tapsprosjekt for shorterne i fjor.

Samlet var det 52 aksjer som ga tap på over en milliard dollar, eller i overkant av åtte milliarder kroner, fremgår det.

Mange av disse var selskaper innenfor teknologi og andre coronavinnere.

Elon Musk-selskapet Tesla har lenge blitt omtalt som brutalt for shorterne. Med det historisk store tapet på rundt 40 milliarder dollar gjennom fjoråret, var elbilaksjen uten tvil den verste.

På plassene bak følger tek-gigantene Apple og Amazon.

De påførte tap på henholdsvis 6,7 milliarder dollar, eller rundt 57 milliarder kroner, og 5,8 milliarder kroner, eller 49 milliarder kroner.

Oljegevinst

På den andre siden var det kun fem shortveddemål som ga gevinst på over en milliard dollar i USA, ifølge S3 Partners’ tall.

De tre største vinnerne var olje- og gassgiganten Exxon Mobil, telekommunikasjonsselskapet AT&T og forsvarskjempen Raytheon.

Her la shorternes posisjoner på seg med henholdsvis 1,3 milliarder dollar, 1,3 milliarder dollar og 1,2 milliarder dollar.

Det tilsvarer rundt 11 milliarder kroner per selskap.

Fortsetter å kaste kortene

De massive tapene gjorde at det oppsto flere shortskviser i enkeltaksjer gjennom fjoråret.

Det er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

S3 Partners’ analysesjef, Ihor Dusaniwsky, skriver i den ferske rapporten at han ser mye av det samme på nyåret – i lys av at aksjemarkedet har fortsatt oppover til og med fredag sist uke.

– Mens aksjekursene har steget, har shortselgere trimmet posisjonene sine på grunn av shortskviser og justering av risikogrenser. Historien trenger ikke nødvendigvis å gjenta seg helt likt, men så langt i 2021 virker handlingen fryktelig kjent, skriver han.

Les også

Største veddemål på dollarras på nær tre år: – Markedet er på tå hev

Les også

Veddemålene mot gigafond stuper: – Bobletendenser

Les også

Marius shortet Tesla i desember - klar for å kaste kortene allerede

Les også

Toppøkonom advarer om knekk på rekordhøye børser

Les også

Arvinger selger seg ut av grønn rakett etter byks på 300 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. USA
 3. Wall Street
 4. Tesla
 5. Oljebransjen
 6. Teknologi
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

 2. Heftig kamp rundt videospill-aksje: – Ute etter en knockout

 3. Reddit-aksjer ga tap på 18 mrd. denne uken: – Har gått fra vettet

 4. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

 5. Øker veddemålene på Tesla-knekk: – Forventer fall fra overopphetet marked