Kampen om luften

Nytt trafikkfall for SAS

225.000 passasjerer fløy med SAS i februar. Det er en nedgang på 20 prosent fra januar, og et fall på 89 prosent sammenlignet med februar i fjor.

 • Amalie Frøystad Nærø
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Tallene kommer frem i trafikktallene som SAS slapp fredag.

Flyselskapet påpeker at reiserestriksjonene fortsetter å lamme etterspørselen.

– Det har resultert i ytterligere juteringer i avganger og destinasjoner som ble tilbudt i februar, sier SAS-sjef Rickard Gustafson i børsmeldingen.

Det kraftige fallet i antallet passasjerer siden februar i fjor gjenspeiler seg også i totaltrafikken til SAS som er ned 92,4 prosent, målt etter antall passasjerkilometer.

Kapasiteten til selskapet er også kraftig ned, med et fall på 80,6 prosent, men har ikke blitt kuttet like kraftig som trafikken.

Det fører igjen til at fyllingsgraden på flyene faller kraftig. Den er ned 40,6 prosentpoeng til 25,9 prosent, mot februar i fjor.

At fyllingsgraden er så lav skyldes at særlig langdistanseflyene er svært tomme. Der er trafikken ned 97,6 prosent, mens kapasiteten «bare» er kuttet 72,7 prosent.

– Takket være en sterk etterspørsel på frakttjenester fortsetter SAS å opprettholde deler av sin interkontinentale produksjon, men det har resultert i en lav samlet fyllingsgrad på 26 prosent. Samtidig er fyllingsgraden på våre skandinaviske og europeiske operasjoner stabilisert rundt 40 prosent, sier Gustafson.

Han legger til at fyllingsgraden i Skandinavia og Europa er opp fire prosentpoeng siden januar.

Les også

Nytt kraftig passasjerfall for Norwegian

Billettinntektene falt 89 prosent

Selv om flyene er tomme kan SAS imidlertid være fornøyd med at inntjeningen er svært god på de passasjerene som faktisk flyr.

Yield, inntjening per passasjerkilometer, er nemlig opp 36,7 prosent til 1,37 svenske kroner.

Ganger man dette opp med trafikken får man billettinntektene til selskapet, som endte på 237 millioner svenske kroner. Det er en nedgang på 89 prosent fra billettinntektene på 2,23 milliarder kroner på samme tid i fjor.

Dette utgjør ikke hele omsetningen til SAS i februar, for inntekter fra charterflyginger, cargo (frakt), bonusprogram og andre tjenester kommer i tillegg.

PS! Mens SAS hadde billettinntekter på 237 millioner svenske kroner (om lag 237 millioner norske kroner), hadde Norwegian 41 millioner i billettinntekter i samme periode.

Les også

Beintøff start på året for SAS: Svidde av 1,85 milliarder i måneden

Les også

SAS forbereder seg på færre jobb- og flere ferieturer: – Mange skandinavere lengter ut

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. sas
 3. Rickard Gustafson
 4. Flyselskaper
 5. Scandinavian Airlines (SAS)
 6. Luftfart

Flere artikler

 1. SAS med 186.000 flere passasjerer og fullere fly

 2. Kraftig omikron-knekk for SAS i januar

 3. Nytt kraftig passasjerfall for Norwegian

 4. SAS-sjefen: – Etterspørselen og billettsalget har stabilisert seg

 5. SAS-sjefen: – Vi står fortsatt foran utfordringer