Konkurransetilsynet varsler å stanse norsk-finsk brennevinfusjon

Fusjonen mellom finske Altia og norske Arcus kan potensielt øke prisene på Vinmonopolet, mener tilsynet.

Stein-Erik Hagen er største eier i norske Arcus.
Publisert:

Konkurransetilsynet mener en fusjon mellom finske Altia og norske Arcus vil kunne svekke konkurransen i flere markeder for salg av brennevin til Vinmonopolet, ifølge en pressemelding.

Svekket konkurranse kan i sin tur øke prisene for kundene, mener tilsynet.

Begge to har fått varsel om at tilsynet vurderer å stanse fusjonen i dag, torsdag. Nå har de 15 arbeidsdager på seg til å kommentere vurderingen.

Les også

Arcus slår seg sammen med finsk spritkjempe

– Vil kunne øke prisene

– Altia og Arcus ville samlet blitt den største aktøren i markedene for salg av akevitt, vodka og brennevin markedsført mot forbrukere under 20 år (brennevinsprodukter under 22 prosent) i Vinmonopolet. Konkurransetilsynet er av den oppfatning at Altia og Arcus er nære konkurrenter i disse markedene, sier nestleder Beate M. Berrefjord.

– Vi frykter at fusjonen vil kunne føre til redusert konkurranse i flere av markedene for salg av brennevin til Vinmonopolet og at redusert konkurranse vil kunne øke prisene for kunder som etterspør disse produktene, sier prosjektleder Jan Kristoffer Høiland.

Et endelig vedtak fra Konkurransetilsynet skal komme før den 27. april.

Les også

Kraftig salgsvekst for Vinmonopolet i 2020

Store aktører

Partene har fra før lagt frem tiltak for å kunne avhjelpe situasjonen. Men dette var ikke nok, mener Konkurransetilsynet.

– Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å avbøte den konkurranseskaden som fusjonen vil kunne medføre, sier Berrefjord.

Altia og Arcus er to av de største aktørene innen salg av brennevin til Vinmonopolet.

Stein Erik Hagen-eide Canica er største aksjonær i Arcus med drøyt 44 prosent av aksjene.

Vil komme med svar

Samme dag skriver Arcus i en børsmelding at de to selskapene diskuterer mulige tiltak med tilsynet, slik at de kan løse bekymringene. Selskapene er også i samtaler med konkurransemyndighetene i Sverige og Danmark, ifølge meldingen.

Arcus skriver at de planlegger å komme med et svar på vurderingen fra Konkurransetilsynet.

– Vi er trygge på at vi vil finne en løsning som Konkurransetilsynet kan godkjenne, og dermed at fusjonen vil bli gjennomført, sier IR- og kommunikasjonsdirektør i Arcus, Per Bjørkum.

– Vi trenger noe mer tid for å finne en løsning som konkurransetilsynet kan godta. Vi er ikke i mål i dag, og prosessen tenger mer tid.

– Hva tenker dere om at Konkurransetilsynet mener fusjonen potensielt kan gjøre konkurransen svakere?

– Det er en diskusjon som vi først og fremst ta med konkurransetilsynet. Det er viktig for oss å ikke prosedere saken i media.

– Vi er ved godt mot. Vi er trygge på at fusjonen blir gjennomført i første halvår 2021, og det er ikke dårlig stemning her.

Publisert:
Gå til e24.no