Nytt fra børsselskapene

Algedød gir millionsmell for Oslo-notert oppdretter

Salmones Camanchaca rammes av algeoppblomstring, og har mistet 1,4 prosent av fisken i oppdrettsanleggene sine. Kostnaden beregnes til 30 millioner kroner.

Fra børsnoteringen av Salmones Camanchaca i Oslo i 2018.

Thomas Brun / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det skriver selskapet i en melding mandag.

Algeoppblomstringen har rammet det Oslo-noterte selskapets oppdrettsanlegg Nieves og Puerto Argentino i Reñihue-fjorden i Palena-provinsen i Chile.

Tapene av biomasse og kostnadene ved oppryddingen er beregnet til å koste rundt 3,5 millioner dollar (29,6 millioner kroner), skriver Salmones Camanchaca i meldingen.

Oppblomstringen har ifølge selskapet tiltatt siden 8. mars, og det har redusert oksygennivået og bidratt til at dødeligheten blant oppdrettslaksen har økt. Ifølge selskapet har dette ført til at 162.000 fisk er død per 15. mars.

Dette utgjør 2,9 prosent av selskapets biomasse, eller 1,4 prosent av det totale antallet fisk i selskapets anlegg. Selskapet venter at det vil høste 500 til 1.000 tonn mindre laks i år, som er én til 1,5 prosent lavere enn opprinnelig antatt.

Dødeligheten økte betydelig til tross for at de rammede anleggene har moderne teknologi for å sikre oksygengjennomstrømming, påpeker selskapet.

Ifølge Salmones Camanchaca er det algen Lepidodinium Chlorophorum som har sørget for den økte dødeligheten. Den døde fisken vil bli fjernet og tatt hånd om i egne spesialanlegg for å unngå skadelig miljøpåvirkning, skriver selskapet.

En rekke norske anlegg ble rammet av algeangrep for to år siden. Da var det snakk om algen chrysochromulina leadbeaterii.

Selskapet er opp 28,63 prosent på Oslo Børs så langt i år, til 65,50 kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Salmones Camanchaca
 3. Laks
 4. Aksjelive
 5. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Tungt fall for Equinor på svak Oslo Børs

 2. Lakseserviceselskap vil på børs og hente én milliard

 3. NRS med kraftig coronafall i fjerde kvartal, vil likevel betale utbytte

 4. Svakere driftsresultat for Norway Royal Salmon

 5. Grieg Seafood i samarbeid om landbasert oppdrettsanlegg