Spetalen selger unna i gruveselskap

Hjørnesteinsinvestorene Øystein Stray Spetalen og Jan Haudemann-Andersen kvittet seg med Rana Gruber-aksjer sist uke. Gruveaksjen faller på Oslo Børs mandag og er nå ned 17 prosent fra toppen.

Investor Øystein Stray Spetalen er kjent for å ha mesteparten av verdiene sine i banken, men har det siste året vært med på en rekke børsnoteringer – med stort hell.
Publisert:

Sist uke skrev E24 at en av hjørnesteinsinvestorene i det Euronext Growth-noterte selskapet Rana Gruber hadde solgt unna aksjene sine for 122 millioner kroner.

Ferske aksjonæroversikter bekrefter at det var Jan Haudemann-Andersens heleide Datum Opportunity som så muligheten til å selge unna alt etter at aksjen først steg til værs, men deretter falt markant tilbake sist uke.

I oversiktene fremgår det også at Øystein Stray Spetalens Tycoon Industrier gjennom forrige uke solgte unna rundt 1,2 millioner Rana Gruber-aksjer. Han står nå oppført med 1,27 millioner aksjer i aksjonærlistene, som tilsvarer 3,4 prosent av gruveselskapet.

Milliardæren bidro også som hjørnesteinsinvestor og utnyttet kursoppgangen etterpå til å øke beholdningen sin.

Spetalen besvarte sist uke ikke E24s spørsmål om Rana Gruber-salgene.

Aksjonærlister har et par dagers etterslep og det er mulig at Spetalen har gjort nye endringer i beholdningen i dette tidsrommet.

Les også

Les mer om hjørnesteinssalget her: Solgte til kurs 62 kroner

Tungt aksjefall

Rana Gruber gikk på børs til en kurs på 49,50 kroner i slutten av februar, mens kursen på det høyeste avsluttet til 75 kroner sist uke.

I etterkant av toppnoteringen begynte den å falle markant. Mandag fortsetter nedgangen med rundt to prosent til en kurs på 61,6 kroner.

Dermed er gruveaksjen ned rundt 17 prosent fra toppen.

DNB Markets tok sist uke opp dekning på Rana Gruber-aksjen med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 85 kroner, ifølge TDN Direkt.

Les også

Spetalen gikk god for fisk på land – nå har han solgt det meste han kan

Omdiskutert noteringspraksis

Spetalen har manøvrert seg gjennom rushet av fjorårets og årets børsnoteringer med stort hell.

Han omtales gjerne som en «bjellesau» og inviteres med i det meste som er av nynoteringer på markedsplassen Euronext Growth om dagen.

Ofte har det vært som en såkalt hjørnesteinsinvestor, og slik E24 har omtalt den siste tiden har Spetalen ved flere tilfeller solgt seg kjapt ut med gevinst etter å ha gått god for selskapene.

Praksisen med hjørnesteinsinvestorer har inntatt Oslo Børs i stor skala i den pågående noteringsboomen på markedsplassen Euronext Growth.

Hjørnesteinsinvestorene forhåndsforplikter seg til å kjøpe en vesentlig del av aksjene som skal utstedes eller selges før transaksjonen lanseres bredt i markedet, og fungerer derfor som et kvalitetsstempel for selskapet som skal på børs.

Det er imidlertid usikkert om disse investorene anser seg som langsiktige, da formålet i hovedsak er å sikre at selskapene får inn pengene som trengs i kapitalinnhentingen.

Les også

Tesla-knekk på børs: Nicolay tar millionsjanse på kollaps

Milliardomsetning

E24 spurte sist uke Rana Gruber-sjef Gunnar Moe om han er skuffet over at hjørnesteinene selger unna.

– Er du skuffet over at en av hjørnesteinene dine har solgt seg ut allerede?

– Nå vet vi ikke hvem som har solgt, men min kommentar må bli at vi forholder oss til de aksjonærene vi har til enhver tid. Kjøp og salg er noe som skjer hele tiden, og det har vi et avslappet forhold til, sa Moe.

– Samtidig registrerer jeg at det har vært kjøpere av disse aksjene også, og det er jo positivt, sa gruvesjefen.

Rana Gruber produserer og leverer jernmalm, som benyttes i mange ulike industrier. I 2020 omsatte selskapet for 1,3 milliarder kroner og hadde et brutto driftsresultat (ebitda) på 677 millioner kroner.

Det er blant annet stigende priser på jernmalm og andre råvarer som har gitt vind i seilene for Rana Gruber for og etter børsnoteringen.

Publisert: