Sissener om renteuro på børsene: – En korreksjon er bare sunt

Stigende renter gir fall i aksjemarkedet, men er antagelig positivt på lengre sikt, mener investeringsdirektør. Jan Petter Sissener tror bankaksjer kan tjene på rentehopp.

Jan P. Sissener er hovedeier og grunnlegger av aksjefondet Sissener Canopus.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Oslo Børs følger i sporene til USA-børsene fredag, etter at viktige markedsrenter fortsatte oppgangen – en faktor som har skapt uro på børsene i det siste.

– Det har vært litt eufori i prisingen av enkeltaksjer. En liten korreksjon er bare sunt og det skal bli deilig å få kjøpe billige aksjer igjen, sier forvalter Jan Petter Sissener til E24.

Han mener stigende renter og utsikter til utsatt økonomisk innhenting i Europa etter treg vaksineutrulling, er to uromomenter i markedet for øyeblikket.

Fredag formiddag faller Oslo Børs 1,2 prosent, i kjølvannet av en nedgang på 2,5 prosent på den amerikanske indeksen S&P 500. I USA fikk spesielt teknologiaksjene unngjelde.

Les også

Oslo Børs faller fra start: – Nå har «syretesten» startet

Oslo Børs har nylig steget til rekordnivåer, men stigende renter har blitt et uromoment i det siste.

Rentehopp

Renteoppgangen i blant annet USA har fått skylden. Amerikanske tiårig statsrente har vært oppe i 1,5 prosent etter at renten var helt nede i 0,5 prosent i fjor sommer.

Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets mener store offentlige redningspakker i USA i kjølvannet av demokratenes valgseier bidrar til at renten stiger.

Samtidig er det tegn til at inflasjonen kan stige igjen og forventninger om at økonomien i verden kommer kraftig tilbake etter krisen, påpeker han.

Ifølge Ringholm pleier den tiårige statsrenten historisk sett å øke med et par prosentpoeng når verden er på vei tilbake fra et krise. Han tror renten vil stige videre.

– Selv om det som kunne skje i løpet av året har skjedd allerede i februar – det har gått veldig raskt, så er det fortsatt mer å gå på i forhold til renten.

Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.

– Positivt på sikt

– Stigende renter har en tendens til å medføre kortsiktige fall i markedet, men historisk sett har ikke stigende renter ført til noen nedgang i markedet over tid, sier investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

Han tror negative renteeffekter i aksjemarkedet er av det kortvarige slaget.

– Det er ingen grunn til at det vi har opplevd nå skal føre til en varig nedgang i markedet. Heller tvert imot – stigende renter, litt høyere inflasjon er antagelig positivt på sikt.

Les også

Oljefondet har droppet 314 selskaper på ni år

Klar til å kjøpe ved fall

– Vi er ikke veldig engstelig. Men at det kan falle fem-ti prosent, det er ikke utelukket, sier Sissener.

– Det gjelder å posisjonere seg for de aksjene som nyter godt av stigende renter, sier han.

Forvalteren trekker blant annet frem banker som aktører som tjener på at rentene stiger. Motsatt, selskaper som er høyt verdsatt og har lang vei frem til de tjener penger vil rammet av stigende renter, mener han.

Selv er forvalteren klar til å kjøpe hvis det skulle komme et betydelig aksjefall.

– Vi kommer helt sikkert til å bruke en korreksjon til å øke vektingen, for vi er forsiktig vektet for øyeblikket. Men jeg tror det er litt for tidlig ennå.

Les også

Søk i Oljefondets aksjer: Her er «din» andel i Tesla og Coca-Cola

Rentehopp gir alternativ

Ringholm trekker frem to begreper som er mye brukt om aksjemarkedet de siste årene – at det ikke er noe alternativ til aksjer for avkastning og frykten for å gå glipp av oppgang.

– Det har vært medvirkende til at enkelte segmenter har gått veldig mye, som for eksempel teknologi. At renten har gått ned har vært et sterkt argument for å gå inn i investeringer.

– Når det motsatte skjer, når renten stiger, da er det plutselig et alternativ der. Da er ikke renten null lenger, da er den 1,50 som vi så i går. Da var den høyere enn den direkte avkastningen (utbytteavkastning) på aksjer i USA, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Jan Petter Sissener
 4. Coronaviruset
 5. Sissener Canopus
 6. Pål Ringholm

Flere artikler

 1. Tek opp og energi ned på Wall Street

 2. Forvaltere rustet for inflasjonshopp: Satser på råvareboom

 3. Betalt innhold

  – Den grønne bølgen drives av grådighet

 4. Komplett falt markant på positiv Oslo Børs

 5. Oslo Børs med verste dag på over ett år