PGS tapte 300 millioner kroner
Pengene fortsetter å renne ut av PGS, men underskuddet for årets tre første måneder er langt lavere enn i samme periode i fjor.
Den utfordrende situasjonen i seismikkbransjen preger på nytt PGS’ regnskapstall, ifølge den ferske kvartalsrapporten.
Resultatet før skatt endte på minus 36 millioner dollar, eller 300 millioner kroner, i første kvartal. Det var nøyaktig som ventet på forhånd.
I samme periode i fjor var resultatet før skatt på minus 115 millioner dollar.
I henhold til segmentrapportering fikk selskapet et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 84 millioner dollar i første kvartal, mot 81 millioner dollar i fjor. Segment-omsetningen ble 132 millioner dollar, mot 168 millioner dollar i 2020.
PGS’ ordrebok var på 237 millioner dollar ved utgangen av første kvartal, opp fra 202 millioner dollar ved årsskiftet.
Analytikere venter kraftig resultatvekst på Oslo Børs
Coronarammet
Seismikkselskapene sliter i et hardt presset marked, preget av rekordmange båter som står uten arbeid. De undersøker grunnen og lager geofysiske data, og inngår derfor tidlig i verdikjeden og var av de lettere områdene å gjøre kutt i for oljeselskapene i kjølvannet av coronakrisen.
Som en konsekvens tapte gjeldstyngede PGS flere milliarder kroner gjennom fjoråret.
PGS-sjef Rune Olav Pedersen uttalte seg positiv til fremtidsutsiktene i forbindelse med presentasjonen av tallene for fjerde kvartal.
– En generell økt etterspørsel, i kombinasjon med at utsatt 2020-arbeid kommer tilbake til markedet, støtter vår positive ordrebok-utvikling. Vi er nå godt booket for andre kvartal og tredje kvartal, kommenterer han nå.
– Har levert på vår forventning
Skipsbookingen for andre kvartal er på 17 fartøysmåneder, mens den er på 15 fartøysmåneder for tredje kvartal og 4 fartøysmåneder i fjerde kvartal.
PGS gjentar en forventning om multiklientinvesteringer på 150 millioner dollar i løpet av 2021. Det anslås rundt 45 prosent aktiv flåtetid til multiklient i samme tidsperiode.
– Da vi gikk inn i kvartalet forventet vi at skipsutnyttelsen ville bedre seg, og vi har levert på vår forventning med solid produksjon på tvers av flåten og 89 prosent av flåtetiden er brukt på innhenting av kontraktdata og multiklientdata.
Stort sprik mellom analytikerne
Analytikerne som følger seismikksektoren på Oslo Børs er uenige om veien videre for PGS-aksjen.
Gjennomsnittlig kursmål for PGS-aksjen er på 4,74 kroner, varierende mellom to kroner og ti kroner, ifølge Infront TDN Direkt.
Carnegie-analytiker Christopher Møllerløkken er blant dem som har en kjøpsanbefaling. Det har også storbanken Barclays’ analytiker, Mick Pickup. Begge satte nylig et kursmål på ti kroner per aksje, som tilsvarer en betydelig oppside fra dagens kurs på 5,73 kroner.
Det var tilbake i februar at Carnegie først snudde fullstendig i synet på PGS-aksjen, etter at konkurrenten Polarcus fikk nådestøtet av långiverne, som igjen reduserte den globale båtbalansen.