Fondsrush og aksjeboom i banker og meglerhus: – Aktiviteten er veldig høy

Nordmenn strømmer til fond og aksjer i et høyt tempo. Banker og meglerhus håver inn på finansfesten.

TALLSLIPP: Konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ottar Ertzeid i DNB etter presentasjon av resultatet i første kvartal.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Finanskonsern og banker melder om rekordsalg av fond og kraftig oppgang i aksjehandel, mens meglerhus som bistår selskaper med å hente kapital og komme seg på børs har hatt et gullår.

– Aktiviteten i fondshandel og aksjesparing er veldig høy, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen etter å ha lagt frem resultatrapporten for første kvartal.

Rapporten viste en kraftig oppgang i provisjonsinntekter fra investeringsbankområdet og kapitalforvaltning.

Sistnevnte dro inn et resultat før skatt på 252 millioner kroner, mer enn en firedobling fra samme periode i fjor.

Fondsrush

Ifølge finansdirektør Ottar Ertzeid økte midlene banken har til forvaltning med 44 milliarder kroner til 787 milliarder i løpet av årets tre første måneder.

Av dette var 25 milliarder netto kjøp av fondsandeler. Personkunder sto for 9 av disse, mens institusjonelle kunder sto for 16 milliarder og verdiøkningen i fondene var på 19 milliarder, ifølge Ertzeid.

Les også

Tjener rått på nordmenns økende interesse for aksjer og sparing

Konkurrenten Nordea melder også om solid vekst i Norge i årets første kvartal. Fondshandelen på 7,3 milliarder kroner er den høyeste noensinne, det samme gjelder forvaltningskapitalen på 192 milliarder kroner i fond.

– Nullrente og sterk utvikling på verdens børser har gjort at folk nå har fått en helt annen appetitt for å spare i fond, sier Norgessjef Snorre Storset i en pressemelding.

Nordmenns økende interesse for aksjer og sparing gir også gode tider for Nordnet. Nettmegleren fikk flere nye kunder i Norge i første kvartal 2021 enn i hele 2019 og doblet nesten inntektene.

Finanskonsernet Storebrand meldte onsdag om netto tegning på 24 milliarder kroner i forvaltningsvirksomheten i kvartalet, noe som bidro til et kraftig resultathopp.

– Har skutt fart

Braathen peker på pensjonsreform, lavt rentenivå, stor verdiøkning i kapitalmarkedet og økt sparing som noen av drivkreftene i fondsbølgen.

– Det er flere sterke drivere som fører til veksten. Under pandemien har folk brukt litt mindre penger på andre ting og spart mer. Det er også med på å bidra til denne trenden, men vi tror det vil fortsette også etter covid-19, sier hun.

Les på E24+

Viruset kan fremdeles velte aksjer

Ertzeid trekker frem at sparingen har økt de siste årene, og spesielt mye under coronapandemien.

– Det var en sterk trend allerede før pandemien, men den har virkelig skutt fart det siste året.

– Det er også en veldig økning i aksjehandel. Det har vært rekordaktivitet også i DNB Markets, sier han.

Håver inn på børsfest

Meglerhuset til DNB bikket milliarden i resultat før skatt i kvartalet, mot et underskudd på 681 millioner kroner da coronauroen herjet i fjorårets første kvartal.

– Innen aksjeområdet hadde vi vårt beste kvartal noensinne og innen investeringsbank-divisjonen var det beste kvartal noensinne for kapitalmarkedsaktiviteter, sier DNB Markets-sjef Alexander Opstad.

Leder for DNB Markets, Alexander Opstad.

DNB Markets får provisjonsinntekter når det tilrettelegger for transaksjoner i kapitalmarkedet, som for eksempel ved børsnoteringer eller ved oppkjøp og sammenslåinger.

Provisjonsinntektene i meglerhuset har økt med 85 prosent til 885 millioner kroner det siste året, ikke minst på grunn av bølgen av nye børsnoteringer.

Les også

Børsdirektøren om noteringsboomen: Har sagt nei til flere selskaper i år

Etter at nesten 50 selskaper ble notert på markedsplassen Euronext Growth i fjor, har tallet så langt i år allerede nådd 33 nye noteringer.

Også konkurrenter håver inn på noteringsfesten.

Regnskapene til meglerhusene ABG, Pareto Securities, Arctic Securities og Sparebank 1 Markets viser et samlet resultat før skatt på 1,9 milliarder kroner i fjor, mer enn en dobling fra året før.

– Kraftig økonomisk oppsving

Opstad fremholder at det er høy etterspørsel etter kapital til å finansiere grønne investeringer.

– Det er et bredt og kraftig økonomisk oppsving. Vi ser det reflektert i det meste. Råvareprisene er høyere, shippingrater er høyere og det er en tilbakevendt investeringsvilje, sier han.

Les også

Investorer kaster seg på container-bonanza: – Ratene er gjennom taket

DNB Markets-sjefen tror den høye aktiviteten vil fortsette inn mot sommeren.

Det er imidlertid ikke mer enn et knapt år siden finansmarkedene var i en historisk dyp krise.

– I det korte bildet tror vi markedet er godt understøttet. Men jeg vil råde kundene til å være selektive med hvordan de plasserer pengene sine. Det finnes mange godt etablerte selskaper å investere i. Og ikke løpe etter det som er mest volatilt og risikofylt – det vet vi kommer til å ende i tårer, sier Opstad.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kjerstin Braathen
  2. DNB
  3. Aksjehandel
  4. Fondssparing

Flere artikler

  1. Lønnshopp for DNB-sjefen – tjente 13,7 millioner i 2020

  2. Lønnshopp for DNB-sjefen – tjente totalt 15 mill. i fjor

  3. DNB økte overskuddet – vil dele ut over 15 milliarder i utbytte

  4. DNB Markets-overskuddet har nesten passert fjoråret: – Nå er det bra fart i alle deler

  5. DNB tjente mer på utlån – økte overskuddet til nær ti milliarder