LVMHs gigantoppkjøp av smykkegigant går i vasken

Trumps tolltrusler setter en stopper for gigantisk oppkjøp i luksusbransjen. Tiffany svarer med søksmål mot den franske giganten.

KANSELLERER: Styret i LVMH opplyser at det ikke lengre kan gjennomføre oppkjøpet av Tiffany. Her er LVMH-eier Bernard Arnault, som er beregnet å være en av verdens rikeste personer.

Christian Hartmann / Reuters
 • Martin Hagh Høgseth
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Den franske luksusgiganten LVMH varsler onsdag at det ikke lenger mener at det er i stand til å gjennomføre milliardoppkjøpet av den amerikanske smykkegiganten Tiffany.

Avtalen var beregnet å være verdt 16,2 milliarder dollar, tilsvarende 147,6 milliarder kroner.

I førhandelen på Wall Street raser Tiffany-aksjen rundt 12 prosent noen timer før børsåpning. LVMH-aksjen har samtidig falt tilbake rundt 1,7 prosent i Paris.

LVMH hevder at det er USAs president Donald Trumps gjentatte trusler om å innføre toll på franske varer som er årsaken til at avtalen ikke lenger kan gjennomføres.

Les også

Avtale i boks: LVMH sluker Tiffany for 148 milliarder

Ifølge LVMH har den franske utenriksministeren bedt selskapet utsette oppkjøpet til etter 6. januar neste år. Opprinnelig har det vært et krav i avtalen om at transaksjonen skulle være gjennomført innen 24. november.

«Derfor vil ikke LVMH-gruppen være i stand til å fullføre oppkjøpet av Tiffany & Co», skriver selskapet i meldingen.

Dette til tross for at Tiffany har bedt om at fristen for gjennomføring av oppkjøpet bør utsettes til 31. desember.

Les på E24+

Derfor elsker Buffett japanske selskaper

Går til søksmål

Tiffany opplyser samtidig i en pressemelding at det går til søksmål mot LVHM.

– Vi beklager at vi er nødt til å gå til dette skrittet, men LVMH har ikke gitt oss noe valg utover å starte et søksmål for å beskytte selskapet og våre aksjonærer. Tiffany er overbevist om at det har oppfylt alle sine forpliktelser i henhold til fusjonavtalen og er forpliktet til å fullføre transaksjonen på de vilkår som ble avtalt i fjor, sier Tiffany-styreleder Roger N. Farah i en kommentar.

– Tiffany forventer det samme av LVMH, fortsetter han.

Selskapet mener at franske myndigheters forespørsel om å utsette gjennomføringen av avtalen ikke har grunnlag i fransk lov til å utsette avtalen. Tiffany hevder at det ikke har mottatt brevet franske myndigheter har sendt til LVMH.

– Vi tror at LVMH vil forsøke alle muligheter for å unngå å gjennomføre transaksjonen i tråd med avtalen. Det enkle faktum er derimot at det ikke finnes grunnlag under fransk lov for den franske utenriksministeren til å beordre et fransk selskap til å bryte en gyldig og bindende avtale, fortsetter Farah i sine kommentarer.

Han mener også at LVMHs samtaler med franske myndigheter uten å kontakte Tiffany er brudd på oppkjøpsavtalen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. LVMH
 2. Tiffany & Co
 3. Oppkjøp

Flere artikler

 1. Louis Vuitton og Dior reddet luksusgigant

 2. Boeing og Norwegian i juridisk hengemyr: Ber dommeren avklare veien videre

 3. Staten selger alle aksjene i Entra til budgiveren Castellum

 4. Annonsørinnhold

 5. Oppgang i Asia etter Trump signerte krisepakke

 6. Softbank tar ny jafs av Kahoot - kjøper aksjer for nærmere en milliard