Nytt fra børsselskapene

Økte reserver på Edvard Grieg: – En eventyrhistorie

Oljeselskapet Lundin skal hente ut mer olje fra Edvard Grieg-feltet og produsere på platå ett år lenger enn tidligere ventet. – En morsom nyhet å komme med, sier Lundin-topp Kristin Færøvik.

Edvard Grieg-feltet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra selskapet.

Edvard Grieg er nå ventet å inneholde 350 millioner fat oljeekvivalenter, som er 50 millioner fat mer enn tidligere anslått.

Anslaget blir jekket opp på grunn av at feltet fortsetter å produsere bedre enn ventet. Ifølge Lundin er feltet nå anslått å inneholde 90 prosent mer enn det selskapet anslo i den opprinnelige utbyggingsplanen.

– Det er en veldig morsom nyhet å komme med. Dette er den største enkeltøkningen i ressursgrunnlaget i Edvard Grieg siden vi leverte utbyggingsplanen, sier administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Norway til E24.

Edvard Grieg-funnet fra 2007 ligger rundt 180 kilometer vest for Stavanger, og var ifølge utbyggingsplanen beregnet å inneholde 183 millioner fat. Feltet ble satt i produksjon i 2015

– En eventyrhistorie

Lundin Energy sier at platåproduksjonen er forlenget med ett år til sent i 2023, som er fem år lenger enn selskapet anslo i utbyggingsplanen.

Dette gjelder hele Edvard Grieg-området, som også inkluderer Solveig-feltets første fase og brønntesten på Rolvsnes-funnet.

Administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Norway.

Medregnet Solveig fase én og Rolvsnes antar Lundin Energy nå at de kan hente ut 410 millioner fat oljeekvivalenter.

– Edvard Grieg er en eventyrhistorie. Det har ikke kommet rekende på en fjøl, det ligger mye hardt arbeid bak dagens nyhet. Dette er blant annet takket være teamet som jobber med feltet til daglig. I dag får vi den tallmessige bekreftelsen på hvorfor vi er nominert til Oljedirektoratets IOR-pris, sier Færøvik.

– Kan platået forskyves mer?

– Det jobber vi hardt for. Men det kan neste år gi oss mer informasjon om, sier hun.

– Ekstremt lønnsomme fat

Ifølge selskapet kan det på sikt være potensial til å hente ut hele 800 millioner fat i Edvard Grieg-området.

– Da snakker vi om oppsiden i Edvard Grieg-feltet i seg selv, og så har vi muligheter for en fase to på Solveig og full feltutvikling på Rolvsnes, sier Færøvik.

– Begge disse er avhengige av resultatene fra produksjonserfaringen som vi får fra Solveig og Rolvsnes fra neste år, legger hun til.

Færøvik trekker frem at Lundin har flere leteprospekter i området, blant annet Mercks som skal bores til neste år. I de 800 millioner fatene er det både oppside i Edvard Grieg-feltet og potensial i leteprospekter.

– Det som er kjekt med disse fatene er at vi har Nordsjøens lavest driftskostnader, så disse fatene er ekstremt lønnsomme, sier Færøvik.

Hadde ventet økning

Lundin Energy hadde varslet i sin rapport for andre kvartal i juli at det lån an til en økning av anslaget på reservene i Edvard Grieg-området og en forlengelse av platåproduksjonen.

De siste årene har Lundin gjort flere funn rundt Edvard Grieg-feltet. Opprinnelig ventet Lundin å hente ut 38 prosent av ressursene i undergrunnen. Før dagens nyhet var anslaget på 51 prosent.

– Det å jage ny informasjon hele tiden er noe som har karakterisert Edvard Grieg-prosjektet. Det at vi brukte den nye informasjonen når vi boret brønner, har bidratt til at vi kan øke utvinningsgraden på Edvard Grieg, sier Færøvik.

Les også

Sterkere tall fra Lundin Energy i andre kvartal

Flere funn i området

I mars i fjor tok Lundin investeringsbeslutning på Solveig (tidligere Luno II), som er et satellittfelt til Edvard Grieg. Kostnaden var over seks milliarder kroner, og det skulle legge til 57 millioner fat i første fase.

I fjor sommer kunngjorde selskapet at det hadde funnet mer olje i Jorvik og Tellus Øst nær Grieg-feltet, og at disse kunne gi opp mot 37 millioner ekstra fat.

I tillegg oppga Lundin at prospektene Rolvsnes og Goddo kunne inneholde opptil 250 millioner fat.

Håper å rekke krisepakken

Tidligere i år vedtok Stortinget en gunstig krisepakke med skatteutsettelser, som skulle få fortgang i investeringene etter coronakrisen.

I etterkant av krisepakken sa Lundin at de vil vurdere hva som skal til for å få levert utbyggingsplan for prosjekter som Rolvsnes og Solveig fase 2 i løpet av 2022, slik at de kan omfattes av krisepakken.

Totalt forsøker selskapet å fremskynde åtte prosjekter for å rekke å bli omfattet av krisepakken. Disse prosjektene kan samlet hente ut 120 millioner fat oljeekvivalenter.

– Målet for 2021 er å innhente nok informasjon til å kunne ta ytterligere investeringsbeslutninger i løpet 2022. Men vi vet ikke hva informasjonen vil vise før vi får den, sier Færøvik.

Hun påpeker at det mest tidkrevende arbeidet er å forstå undergrunnen i området.

– Vi jobber med å få boret flere letebrønner. Hvis vi gjør funn som er i den størrelsesorden at de kan bli satellitter til Edvard Grieg, så er ikke det veldig komplisert. Det blir bare mer av det vi har gjort i fortsettelsen av Solveig. Det er undergrunnsforståelsen som er mest krevende i denne tidshorisonten, sier Færøvik.

– Krisepakken virker

Færøvik mener at Stortingets krisepakke har fungert slik den skal.

– Krisepakken virker, det gjør den absolutt. Den har gitt alle et incentiv til å jobbe hardt med å modne frem det vi kan av prosjekter, og er en kjempeoppmuntring for oss, sier hun.

Denne måneden tildelte Lundin og partnerne en kontrakt til at Aker Solutions på å levere elkjeler til Grieg-feltet. Feltet på Utsirahøyden skal nemlig få energien sin fra land, i stedet for å drives på gasskraft om bord som i dag. Det vil kutte CO₂-utslippene med 200.000 tonn i året.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Norsk sokkel
 3. Edvard Grieg-feltet
 4. Lundin
 5. Edvard Grieg
 6. Tellus

Flere artikler

 1. Lundins Alta-funn rekker ikke «skattefristen»: Satser stort på Edvard Grieg-området

 2. Betalt innhold

  Lundin-sjefen om nullutslipp-olje: – Vanskelig for å ta kritikken inn over meg

 3. Rekordinntekter for oljeselskapet Lundin Energy

 4. Kristin Færøvik går av som norgessjef i Lundin

 5. Lundin blar opp 1,16 milliarder i Barentshavet: Kjøper seg inn i Wisting- og Alta-funnene