Aksjeanbefalinger

Midt i krisen: Ti analytikere anbefaler kjøp av norsk riggyndling

Nær alle analytikere som følger Odfjell Drilling har nå en kjøpsanbefaling, etter at flere meglerhus har snudd i synet på riggselskapet. Men «det er ikke noe som er risikofritt» i den kriserammede sektoren, advarer analytiker.

Odfjell Drilling-sjef Simen Lieungh. Selskapets børsverdi er på rundt 2,5 milliarder kroner.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Carnegie føyer seg torsdag inn i rekken av meglerhus som har et positivt syn på Odfjell Drilling, med forventninger om et aksjehopp og en kjøpsanbefaling.

Det skjer samtidig som en lang rekke av rigg-konkurrentene er dømt nord og ned av det norske analytikerkorpset.

Ifølge Bloomberg-data har ti av de norske meglerhusene som følger Odfjell Drilling nå en kjøpsanbefaling, mens to har en hold/nøytral-anbefaling.

Den gjeldstyngede riggbransjen hadde fortsatt ikke hentet seg inn etter oljesmellen i 2014 da coronakrisen inntraff. Nå er det for mange rigger i markedet og gjelden i flere selskaper er massiv.

Derfor er det ventet omfattende restruktureringer for selskapene som borer etter olje.

Foretrukken partner i Nordsjøen

Blant de mange meglerhusene som har en kjøpsanbefaling er Arctic Securities.

– Odfjell Drilling er posisjonert i et marked der man ikke har et supplyoverheng som i de andre markedene. Det nyter selskapet godt av, sier analytiker Sebastian Grindheim til E24.

Odfjell Drilling driver med rigger for røffe værforhold, såkalt «harsh environment»-rigger. Analytikere har fremhevet at selskapene innenfor dette segmentet er mer attraktivt priset på børs. Samt at det ventes flest restruktureringer for dem som driver med rigger tilpasset rolige farvann.

Grindheim fremhever også at Odfjell Drilling er den foretrukne partneren til oljeselskapene i Nordsjøen, spesielt på den norske delen.

– Selskapet har levert såpass bra på kontraktene det har hatt med Equinor og Aker BP, så de foretrekker Odfjell Drilling. Det ser man på utnyttelsen Odfjell Drilling har kontra de andre riggselskapene, sier han.

Analytikerne har den siste tiden skrytt av en sterk ordreserve, etter nylige kontraktstildelinger som er estimert å øke ordreboken med rundt 220 millioner dollar.

Les også

Analytiker: Riggkjempenes verdier vil barberes langt mer

– Ikke noe som er risikofritt

Riggaksjene har dundret i bakken på børs, i lys av at coronakrisen og det påfølgende oljeprisfallet senket de fremtidige investeringene til oljeselskapene.

Grindheim i Arctic understreker at Odfjell Drilling ikke er en risikofri aksjeinvestering.

– Med dagens volatile oljepris er det ikke noe som er risikofritt. Men du får greit betalt for risikoen i Odfjell Drilling. Nå har de sikret seg såpass ordreserve og da «derisker» man casen betydelig, fordi det ikke blir den samme eksponeringen mot den volatile oljeprisen de neste årene, sier analytikeren, og påpeker at alle de moderne riggene er på kontrakt frem til 2022.

Volatilitet er et ord som ofte brukes for å beskrive svingninger i ulike verdipapirer og råvarer.

Oljeprisen har den siste tiden vaket rundt 40 dollar fatet, men svingningene har nylig vært markante. Det på grunn av nye bekymringer rundt verdens oljeetterspørsel.

Les også

Analytiker øyner nordisk riggsammenslåing: – Må raskt ta grep for å holde tritt

Skeptiske investorer

Den ferske snuoperasjonen til meglerhuset Carnegie forklares med at dagratene på Odfjell Drillings nye kontrakter har vært høyere enn meglerhusets tidligere anslag, ifølge Infront TDN Direkt.

– Med alle fire rigger på faste kontrakter og opsjoner eller rammeavtaler gjennom 2022, har vi hevet vår langsiktige antagelse for dagratene til 315.000 dollar per dag, skriver Carnegie.

Kursmålet er satt til 14 kroner, mens riggaksjen handles til rundt 10 kroner.

Investorene virker å være mer skeptiske enn analytikerne, der Odfjell Drilling-aksjen er så langt i år ned rundt 70 prosent.

Carnegie forklarer den «relativt lave verdsettelsen» med at investorene generelt skyr riggaksjer om dagen.

Fearnley Securities jekket onsdag opp kursmålet på Odfjell Drilling til 22 kroner og gjentok en kjøpsanbefaling. Noen av de andre meglerhusene som har en kjøpsanbefaling er SEB, Kepler Cheuvreux og DNB Markets. Det gjennomsnittlige kursmålet er på i overkant av 16 kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. Oljeservice
 3. Riggselskaper
 4. Oljeindustrien
 5. Odfjell Drilling
 6. Nordsjøen
 7. John Fredriksen

Flere artikler

 1. Pareto ser større oppside i Odfjell Drilling

 2. Ny analytiker øyner større oppside i riggaksje: – Eneste alternativet

 3. Analytikere mer positive til riggyndling: – Ligger godt an til utbytte

 4. Analytiker anbefaler å dumpe Northern Ocean etter riggvraking

 5. Venter milliardresultat for norsk riggyndling: – I en særstilling