Børsdagen

Hovedindeksen avslutter over 1.000 poeng

Til tross for pandemi og krise i verdensøkonomien, har den viktigste indeksen på Oslo Børs bikket rekordhøye 1.000 poeng for første gang.

MERKEDAG: Hovedindeksen, som består av et representativt utvalg aksjer på Oslo Børs, har bikket 1.000 poenggrensen. Her et historisk bilde fra den gangen meglerne var fysisk til stede for å handle aksjer inne i børsbygningen, som er plassert i Oslo. Det varte frem til februar 1999, som markerte et viktig skille. Fra da av kunne meglerne legge inn sine ordre fra sine kontorer i Oslo eller London, og Børsen var ikke lenger en fysisk møteplass.
  • Eivind Bøe
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Ine Brunborg
Publisert:

Børsen i Oslo klatret fra start fredag etter at amerikanske og asiatiske aksjer har steget til nye høyder, til tross for økte smittetall.

Hovedindeksen, «Oslo Stock Exchange Benchmark Index» (OSEBX), ender dagen på 1.001,16 poeng, etter å ha passert 1.000 poenggrensen for første gang noensinne like etter åpning.

1. januar 1996 startet Hovedindeksen på 100 poeng, og har siden den gang gått tigangeren, altså har den steget 900 prosent.

– Oslo Børs over 1.000 og mot himmelen, skriver porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand på Twitter.

Les også

Rekordåret 2020: Børsselskapene har hentet 74 milliarder

– Medvinden har fortsatt

– Den medvinden som vi har hatt på børsene helt siden april i fjor har egentlig fortsatt inn i 2021, sier Danske Banks sjefstrateg Christian Lie etter børsstenging fredag ettermiddag.

– Og det som har forsterket optimismen nå er det som har skjedd i USA, med den blå bølgen som kan utløse en finanspolitisk impuls i amerikansk økonomi.

Etter at Demokratene kapret begge valgsetene fra Georgia denne uken, får nemlig påtroppende president Joe Biden og visepresident Kamala Harris et knapt flertall i Senatet – og partiet styrer dermed begge kamrene i Kongressen.

I tillegg til utsiktene for finanspolitikken i USA, trekker Lie også frem at oljeprisen har kommet seg tilbake over 50 dollar, noe som er positivt for Oslo Børs.

Christian Lie er sjefstrateg i Danske Bank

– Og så har markedsrentene kommet noe opp igjen, og det er en tro på en solid økonomisk rekyl mot slutten av året. Det er positivt for såkalte verdiakser - energisektoren og finanssektoren, som er de to dominerende sektorene på Oslo Børs.

– Tilbake i mars var Hovedindeksen under 800 poeng. Hadde man trodd at indeksen skulle komme tilbake på et så høyt nivå allerede nå?

– Få hadde nok tippet det den gangen. Spesielt midt under mars, da krisen eskalerte. Men dette er en annerledes krise, fordi den er utløst av et virus, og den økonomiske smellen er forsterket av det politikerne har besluttet - nemlig restriksjoner for å forhindre at sykehuskapasiteten bryter sammen.

– Dette vet mange investorer er midlertidig, og når man får vaksinenyheter begynner man å øyne slutten på pandemien, sier Lie.

– 2021 har åpnet rett opp

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs peker på at børsen avsluttet 2020 med kraftig oppgang. November ble den beste måneden i historien og også desember var en sterk måned.

– 2021 har åpnet rett opp, sier han.

Ifølge Aase pleier børsåret også å starte bra.

– Det vi har sett denne uken er at aksjene som har begynt aller best er sykliske aksjer, altså aksjer som svinger med konjunkturene og har mest å vinne på en rask gjenopphenting.

Geir Harald Aase, kommunikasjonssjef ved Oslo Børs.

Aksjer som Equinor og Yara faller i denne kategorien og er markant opp denne uken, noe som har bidratt til børsløftet.

– Sykliske aksjer veier tungt denne uken. Det så vi også i desember, sier Aase.

Han peker også på kraftig oppgang i grønne aksjer som solselskapet Scatec og hydrogenselskapet Nel, samt i teknologi- og IT-aksjer som Kahoot, Meltwater og Link Mobility.

– Året har begynt som det sluttet med sykliske aksjer opp. Kraftig oljeoppgang denne uken gjør at Equinor bidrar mest til at året har begynt så bra, og den grønne bølgen har fortsatt.

Les også

2021 kan gi nytt børsrush: – Ekstremt høy aktivitet

Les også

Småsparere kaster seg over Spetalens grønne børsvinner

Oljeoppgang og vaksine

Oslo Børs har steget til nye høyder etter at coronakrisen ga en smell på verdens børser i vår. Oppgangen her hjemme har skutt fart i høst og vinter etter at oljeprisen har steget til over 50 dollar fatet igjen og utrullingen av vaksiner har begynt.

Hovedindeksen var nede i 636 poeng da coronauroen herjet som verst i mars i fjor. I mai passerte børsen 800 poeng og den steg forbi 900 poeng i november. De siste seks månedene er børsen opp 23 prosent.

Nordsjøoljen handles ved børsslutt fredag for 55,34 dollar per fat, etter en oppgang på mer enn 30 prosent de siste tre månedene.

Samtidig som vaksineringen nå er i gang er både USA og Europa inne i en smittebølge. Flere europeiske land har innført nye restriksjoner for å bremse smitten. Det rammer igjen økonomisk aktivitet, men børsene har likevel fortsatt oppgangen.

Les også

Søk i Oljefondets over 9.000 aksjer: Så mye eier du i Apple og Tesla

Trippelrekord på Wall Street

Fredag endte Hovedindeksen med en oppgang én prosent.

Her ender oljeaksjene Equinor og Aker BP opp henholdsvis 0,94 og 0,65 prosent. Oljeprisen har steget de siste dagene, og et fat av nordsjøoljen Brent omsettes ved børsslutt for 55,36 dollar, etter en oppgang på 1,47 prosent siden midnatt.

Ellers fortsetter hydrogenselskapet Nel oppturen, med en ny oppgang på 5,33 prosent. Aksjen har i løpet av årets første uke gått opp med 19,37 prosent.

Blant tungvekterne bevegde Telenor og Hydro seg motsatt vei, med en nedgang på 1,03 og 0,12 prosent. Yara falt samtidig 1,45 prosent.

I USA stengte de tre toneangivende aksjeindeksene til ny rekord torsdag. Dagen etter er utviklingen mer dempet, og Dow Jones beveger seg svakt nedover.

Les også

Trippelrekord på Wall Street etter tek-oppgang

Les også

Hyundai hopper over 20 prosent etter samtaler med Apple

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Oppturen på Oslo Børs over – første fall for Hovedindeksen på syv dager

  2. Lakseopptur og oljeprishopp løftet Hovedindeksen over 1.000

  3. Oslo Børs bryter rekordrekke

  4. Påske-nyhet løftet Nel-aksjen – Oslo Børs til ny rekord

  5. Årets beste dag på Oslo Børs