Nordlaks vil klage etter kjempesmell: – Har gjort det vi skal

Konsernsjefen sier avslaget kom overraskende på ham.

Konsernsjef Eirik Welde i Nordlaks sier selskapet vil klage på avslaget fra Fiskeridirektoratet.
Publisert: Publisert:

Nordlaks og laksemilliardær Inge Berg fikk 13 utviklingstillatelser av myndigheten for å realisere verdens største lakseoppdrettsanlegg. Selskapet søkte om å konvertere utviklingstillatelsene til ordinære tillatelser.

Denne søknaden ble avslått av Fiskeridirektoratet på fredag.

Nå sier Nordlaks at de vil klage på avslaget, ifølge en pressemelding fra selskapet.

– Nordlaks har innfridd alle målkriterier som var satt for utviklingsprosjektet. Vi har forståelse for at det er krevende for Fiskeridirektoratet å forvalte regimet med utviklingstillatelser og det er derfor naturlig for oss å be overliggende etat, Nærings- og fiskeridepartementet, om å ankebehandle, sier konsernsjef Eirik Welde i Nordlaks.

Han sier avslaget kom overraskende på Nordlaks.

– Vi har gjort det vi skal gjøre. Prosjektet er nøye dokumentert og alle målkriteriene er etter vår vurdering oppfylt. Dermed har vi naturligvis også levert vår søknad om konvertering, sier Welde i pressemeldingen.

Nordlaks skriver at uansett utfall av klagesaken vil selskapet sette ut ny fisk i havfarmen i sommer.

Les også

Norsk verftsgruppe skal bygge verdens største yacht

Enormt tilbakeslag

Vedtaket var et enormt tilbakeslag for Nordlaks og eier Inge Berg, som så langt har investert et milliardbeløp i prosjektet, i forventning om at utviklingstillatelsene kunne bli konvertert til ordinære tillatelser på sikt.

Det hadde nemlig åpnet for å anvende den aktuelle konsesjonsmassen på samtlige Nordlaks-anlegg, i stedet for å være utelukkende bundet til Havfarmen som fikk utviklingstillatelsene.

Ordinære laksetillatelser verdsettes til opp mot 300 millioner kroner på det åpne markedet.

Les også

Analytikere øyner mer tørrlastbyks på børs

«For tidlig å konkludere»

I brevet fra Fiskeridirektoratet kom det frem at avslaget var begrunnet med manglende data om fiskens biologiske prestasjon.

«Fiskeridirektoratet har etter dette kommet til at det ikke er gjennomført et tilstrekkelig antall utsett med lang nok varighet til at målingene som inngår i samtlige av de fire arbeidspakkene i dokumentasjonsprogrammet har blitt utført og har gitt resultater som er egnet til å gjøre en evaluering av prosjektet», heter det blant annet i brevet.

Fiskeridirektoratet mener, i motsetning til Nordlaks, at det er for tidlig å konkludere med at prosjektet har vært vellykket, basert på de foreliggende resultatene.

«Vi mener imidlertid heller ikke at man på nåværende tidspunkt kan konkludere med det motsatte», står det i brevet.

Les på E24+

Dette betyr kronekursen for lommeboken din

Publisert:
Gå til e24.no