Nel tar over som mest shortet på Børsen: – Prisingen er for høy
Veddemålene på mer kursras i en av fjorårets vinneraksjer tårner seg opp i vår.
Hydrogenselskapet Nel har nå forbigått seismikkselskapet PGS som aksjen med største shortposisjoner, ifølge Finanstilsynets register.
Minst 5,62 prosent av aksjene i Nel er nå lånt ut til shortsalg, et veddemål der man tjener på at aksjekursen faller.
Posisjonene har bygd seg opp den aller siste tiden, en utvikling som har skjedd mens shortsalget på Oslo Børs generelt har vært lavt.
– Forventningene er for høye
Nel har lenge vært en populær «grønn» aksje blant både norske og tyske småsparere, som har bidratt til å sende kursen betydelig oppover.
Siden årsskiftet har hydrogenaksjen imidlertid fått seg en knekk på rundt 38 prosent til kurs 18 kroner. Markedsverdien er 26 milliarder kroner.
– Vi har et kursmål på åtte kroner for Nel-aksjen, så sånn sett mener vi alle bevegelser ned mot det er riktig. Vi har tro på hydrogenmarkedet, men synes prisingen av Nel er for høy og at den ikke tar hensyn til risiko knyttet til markedet, konkurranse eller fremtidig profitabilitet, kommenterer Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik.
Hydrogen er det vanligste grunnstoffet i universet, men å tjene penger på det er ikke lett. Nels potensielle inntjening ligger i fremtiden, og i 2020 tapte det samlet 415 millioner kroner på driften.
– Markedet virker å tillegge finansiell utvikling og fremtidig profitabilitet mer vekt enn kun det å fokusere på fremtidig vekst og ordreinngang. Med innslag av mer fundamental vurdering, er det vanskeligere å forsvare dagens prising, selv inkludert de siste måneders fall, fremhever Aarvik.
Analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux venter også mer kursfall.
– Vi er negative til aksjen ettersom vi oppfatter at forventningene, selv på lang sikt, er for høye. Konkurransen har allerede økt og i en bransje med lave inngangsbarrierer frykter vi for lavere marginer enn det markedet forventer.
Største shortselger er fra USA
Finanstilsynets shortoversikt registrerer kun beholdninger på over 0,5 prosent av et selskaps aksjer. Listene har også en dags etterslep og det kan ha blitt gjort endringer i perioden.
Samlet er det syv aktører, for det meste større fond, som står oppført med posisjoner på over 0,5 prosent av Nel-aksjene.
Blant shortselgerne er det mye omtalte britiske hedgefondet Odey Asset Management, har E24 nylig skrevet. Den profilerte forvalteren Crispin Odey startet opp fondet i 1991, ifølge Financial Times.
Det amerikanske hedgefondet Lone Pine Capital har det største shortveddemålet med 1,14 prosent av de utestående Nel-aksjene.
Finansavisen omtalte tidligere i vår at privatinvestor Aasulv Tveitereid har inngått en shortposisjon i Nel. Den er på mindre enn 0,5 prosent av de utestående Nel-aksjene, og dukker dermed ikke opp i Finanstilsynets lister.
Nels hovedprodukter er hydrogenproduksjonsanlegg for industri og energiformål, hydrogenstasjoner for transportsektoren, samt lagringsløsninger for fornybar energi.