Amerikanske børser avslutter uken i minus med økende coronafrykt
Vaksineoptimisme og nye børsrekorder i starten av uken har snudd til frykt og børsnedtur fredag kveld, med fokus på nye smitterekorder og usikkerhet om kriselån.
De amerikanske børsene avslutter fredagskvelden med fall, etter å ha steget til nye rekorder i starten av uken.
Markedet har de siste dagene gått fra optimisme rundt flere oppløftende vaksinenyheter, til frykt og usikkerhet med økende smittespredning og stadig mer omfattende nedstengninger.
Torsdag stengte New York ned sine skoler, og amerikanerne anbefales nå å holde seg hjemme i feiringen av Thanksgiving neste uke.
Så langt er nær 12 millioner amerikanere smittet av coronaviruset og 253.663 er døde, ifølge VG. Denne uke ble det satt flere dystre rekorder for antall smittede per dag. Tallet nærmer seg nå 200.000.
Slik ser det ut på Wall Street ved stengetid:
- Dow Jones ned 0,75 prosent
- S&P 500 ned 0,68 prosent
- Nasdaq Composite ned 0,42 prosent
Så langt i november er det likevel solid oppgang på amerikanske børser. Alle de tre store aksjeindeksene har steget 8–9 prosent denne måneden.
Vil trekke tilbake penger fra Feds kriselån
Torsdag kveld ble det klart at USAs finansminister Steven Mnuchin ikke ville godkjenne en forlengelse av flere kriselånsprogram som sentralbanken tilbød da coronapandemien herjer som verst, ifølge Reuters. Disse programmene løper ut ved årsskiftet.
Finansministeren vil dermed trekke tilbake finansiering av ordningen. Selv om Biden trolig vil forsøke å endre på dette i januar, kan det ta tid å få godkjenning i kongressen. Biden-teamet har fredag kommet med krass kritikk av utspillet, som kalles «dypt uansvarlig», ifølge Washington Post.
Sentralbanken (Fed) svarte også umiddelbart at det ville være en klar fordel om krisetiltakene kunne fortsette som en viktig støtte for den fortsatt svært sårbare økonomien.
Dette bidrar fredag til å skape ny usikkerhet.
Nedstengninger, smittespredning, vaksineutvikling og signaler om kommende forhandlinger rundt USAs neste krisepakke ser nå ut til å være de viktigste driverne for aksjemarkedet.
USAs finansminister Steven Mnuchin til venstre for president Donald Trump.
Les også: (+) De grønne aksjene som ennå ikke har gått i taket
Oppgang for vaksineprodusent
Tidligere på dagen meldte legemiddelselskapene Pfizer og Biontech at de vil søke om hastegodkjennelse av sin coronavaksine i USA. Dersom søknaden blir godkjent, kan amerikanere i risikogruppen potensielt få vaksinen i desember i år.
Pfizer-aksjen ender dagen med en oppgang på 1,5 prosent.
Blant dagens tapere er selskaper som rammes hardt av pandemien. Cruiseselskapene Carnival og NCL er ned 4–5 prosent og flyprodusenten Boeing faller tre prosent. Reiseselskapet Expedia har like stor nedgang og flyselskapet United Airlines faller to prosent.
Tesla, som steg markant tidligere i uken da de ble kjent at aksjen skulle tas opp i S&P 500-indeksen, faller fredag nær to prosent.
Bildet er tatt utenfor hovedkvarteret til legemiddelselskapet Pfizer i New York.
Les også: Legemiddelselskapene Pfizer og Biontech vil hastegodkjenne coronavaksine i USA
Oljeprisoppgang
Oljeprisen stiger en dollar for dagen til over 45 dollar fatet (spot), det høyeste på halvannen uke.
På Oslo Børs endte hovedindeksen opp 0,61 prosent til 908,44 poeng.
Også på europeiske børser var det oppgang, men ikke like sterk som i Oslo.
Oljeprisen