Aksjeanalyse spår kursdobling - bruker selskapets egne mål

Fearnley Securities ser nesten 100 prosent oppside i Bergen Carbon Solutions. Flere av anslagene som ligger til grunn for analysen, er identisk med, eller tett inntil, selskapets egne estimater. – Husk at her er alle på lag, sier tidligere analysesjef.

HØY TEMPERATUR: En lang rekke selskaper har strømmet til Oslo Børs og markedsplassen Euronext Growth de siste drøye to årene. Nylig ble Bergen Carbon Solutions notert.

Erik Johansen
 • Lage Bøhren
 • Pål A. Solheimsnes
Publisert:

Da Bergen Carbon Solutions (BCS) gikk på børs for to uker siden, var det med meglerhusene Norne og Fearnley Securities som rådgivere.

Tirsdag denne uken publiserte Fearnley den første analysen av BCS, med kjøpsanbefaling og kursmål på 75 kroner, nesten 100 prosent over den daværende kursen på 38 kroner.

Aksjen hoppet fra start, og endte til slutt opp hele 13 prosent, på en dag uten andre relevante nyheter for selskapet.

BCS har ikke inntekter per i dag, og skal i gang med å kommersialisere en ny og miljøvennlig teknologi for produksjon av karbonnanofiber (CNF).

«Vi estimerer at BCS vil ta en markedsandel på syv prosent av CNF-produksjon gjennom 44 operasjonelle enheter innen 2025», heter det blant annet i analysen.

Fearnleys estimater tilsvarer nøyaktig de ambisjonene som BCS flagger gjennom en investorpresentasjonen på egen hjemmeside.

Også meglerhusets forventninger til omsetningsvekst og marginer frem mot 2025 ligger svært nær selskapets egne målsetninger (se grafikk).

Videre er Fearnleys forventning om 27 prosents årlig markedsvekst for karbonnanofiber frem mot 2024 hentet direkte fra en markedsanalyse fra PWC som er bestilt og betalt av BCS.

Analysesjef Espen Landmark Fjermestad i Fearnley Securities ønsker ikke å kommentere saken overfor E24.

– Spørsmål om analysen og deres arbeid må du nesten rette til analytikeren og Fearnley. Det er vanskelig for meg å gå inn på det, sier BCS-sjef Jan Sagmo.

– Analytikerne som utgir analyser etter at meglerhuset deres har reist kapital for eller børsnotert et selskap, vet hva konklusjonen på analysen skal være, sier tidligere analysesjef i Handelsbanken, Håvard Nesheim.

Fredrik Solstad

– Her er alle på lag

– Analytikerne som utgir analyser etter at meglerhuset deres har reist kapital for eller børsnotert et selskap, vet hva konklusjonen på analysen skal være, sier tidligere analysesjef i Handelsbanken, Håvard Nesheim, til E24.

Han har tidligere vært svært kritisk til mange av noteringene på Euronext Growth.

– De fleste har lyst til å fortsatt jobbe i bransjen. De benytter den begrensede informasjonen som finnes, men det er greit å anta at ledelsen og analytikerne er blitt godt kjent gjennom prosessen og selskapet er selvfølgelig en betydelig premissleverandør.

– Husk at her er alle på lag. Det er ikke et formelt samarbeid, men alle kjenner sine roller, sier Nesheim.

OPTIMISTER: Fearnley Securities deler fremtidstroen til corporate-kunden Bergen Carbon Solutions, og har dermed kopiert store deler av selskapets forventninger inn i meglerhusets aksjeanalyse.

Fearnley

Han sier at siden det på kort sikt lønner seg for alle involverte å være positive, kommer det nesten utelukkende positive analyser.

– Kombinasjonen av meget optimistiske grundere, meglerselskaper som er til for seg selv og «grønne investorer» er en unik perfekt kombo, hvor de eksisterende eierne, meglerselskapene og såkalte hjørnesteninvestorer tjener penger, og lettlurte investorer blir taperne, sier Nesheim.

Pekte på ukultur

Strømmen av nye vekstselskaper til den uregulerte markedsplassen Euronext Growth er en gullgruve for meglerhusene, som hjelper til med kapitalinnhenting og andre deler av noteringsprosessen.

Slik såkalt corporate finance-virksomhet skal være helt atskilt og uavhengig fra meglerhusets analyseavdeling, som har som oppgave å gi investorkunder balanserte investeringsråd.

E24s gjennomgang av 110 analyser av nye Euronext Growth-selskapet det siste året viser imidlertid at 97 prosent har kjøpsanbefaling, noe som har fått flere til å stille spørsmål ved hvor uavhengig analysene egentlig er.

Les også

Nesten bare kjøpsanbefalinger på Euronext Growth: - Den spiralen vi er inne i nå, vil få en stygg slutt

– Det har vokst frem en ukultur med svært ukritisk analyse, der analytikerne i stor grad legger selskapenes egne aggressive fremtidsmål for vekst og inntjening til grunn i egne verdivurderinger, uttalte tidligere toppanalytiker Ole Petter Kjerkreit til E24 nylig.

Kjerkreit forventer en «oppvaskrunde» i kjølvannet av at hele 79 selskaper har gått på markedsplassen det siste året, lokket av høy prising av lave dokumentasjonskrav.

FORVENTER OPPVASK: Tidligere toppanalytiker Ole Petter Kjerkreit mener den høye andelen av kjøpsanbefalinger på Euronext Growth undergraver tilliten til uavhengig aksjeanalyse.

Adrian Nielsen

Flesteparten av selskapene har kun analysedekning fra meglerhuset som nettopp har gjennomført et godt betalt børsnoteringsoppdrag for dem.

Likevel skaper disse analysene kraftige positive kursutslag i aksjene, i enkelte tilfeller på over 50 prosent.

– Når vi da snakker om analyser som fremstilles som uavhengige, men som egentlig bare er markedsføring, så vil jo alle de uerfarne investorene etter hvert gå på en dyr lærepenge, påpekte Kjerkreit videre.

Les også

Analytikere skaper heftig kursoppgang i børsferskinger

Øyner seksgangeren fra emisjonskurs - med samme estimater

En som ikke ser ut til å tro på Fearnleys kursmål er Øystein Stray Spetalen, som er største aksjonær i BCS gjennom investeringsselskapene Saga Pure og Tycoon Industrier.

Oppdaterte aksjonærlister viser at Tycoon Industrier dumpet halvparten av beholdningen på 1,2 millioner aksjer i forrige uke, etter at kursen på et tidspunkt hadde steget til over 58 kroner.

SOLGTE UNNA: Øystein Stray Spetalen dumpet en stor aksjepost i BCS i forrige uke.

Audun Braastad / NTB
Les også

Sjefen fikk brev fra Japan - aksjen stiger 20 prosent

BCS hadde de samme forventningene til fremtiden da Spetalen og andre såkalte hjørnesteinsinvestorer fikk kjøpe aksjer i en emisjon på 80 millioner i slutten av mars, rett før noteringen.

Da ble imidlertid kursen satt til 11,75 kroner per aksje. Med sitt kursmål på 75 kroner mener Fearnley altså at aksjen er verdt over seks ganger mer enn dette, tilsynelatende basert på det samme informasjonsgrunnlaget.

Hverken BCS eller selskapets finansielle tilretteleggere ønsker å opplyse til E24 hvilket intervall for verdsettelse sistnevnte opererte med i den nevnte emisjonen.

LEDER ANALYSE I FEARNLEY SECURITIES: Espen Landmark Fjermestad.

Fearnley

– Vi hadde kun dialog med tilretteleggerne i Fearnley og Norne, ikke analyse, sier Sagmo.

Sagmo er en av gründerne bak BCS og eier i overkant av 10 prosent, en andel som nå er verdt over 140 millioner kroner.

Han understreker at det er normalt å bruke honorerte analyser fra tredjepartskilder som McKinsey, Boston Consulting Group og PWC når det ikke finnes mer offentlig tilgjengelige kilder.

SIKTER MOT MILLIARDMARKED: Bergen Carbon Solutions og adm. direktør Jan Sagmo.

Silje Katrine Robinson

– Vi krediterer tydelig PWC i presentasjonen der vi gjengir deres analyse, sier Sagmo.

Analysesjef i Fearnley Securities, Espen Landmark Fjermestad, har ikke besvart E24s spørsmål i saken.

Les på E24+

De har brukt millioner på en testmodell. Nå vil de lage Vestlandets nyeste industrieventyr.

Les på E24+

– Jeg tror dette blir noe stort

Likheter i Sparebank 1-analyse

Droneselskapet Nordic Unmanned noterte seg på Euronext Growth i desember, og hadde Sparebank 1 Markets som tilrettelegger. To måneder senere tok Sparebank 1 Markets opp dekning av aksjen med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 65 kroner - en oppside på 64 prosent.

Men mye av informasjonen i analysen var svært lik den informasjonen som selskapet hadde viste frem i en selskapspresentasjon to måneder i forveien.

Illustrasjoner som viser fordeler for selskapet, veksten i markedet for droner, ordreboken og den planlagte veksttakten til selskapet, er så å si identiske. Analysen viser til selskapet som kilde på flere av sidene i analysen.

– Analysene våre er basert på offentlig informasjon og det er analytikers egne meninger om det finansielle instrumentet som fremkommer i rapportene. Vi bruker informasjon fra selskapene i analysene vi skriver. Noen ganger tror vi på selskapet, mens andre ganger tror vi ikke på selskapet, skriver Lars-Daniel Westby, analysesjef i Sparebank 1 Markets.

Administrerende direktør i Nordic Unmanned, Knut Roar Wiig, skriver dette til E24:

– Som andre selskaper forsøker vi å lage materiell som kan gjenbrukes, og det er helt normal praksis at aksjeanalytikere henter informasjon og illustrasjoner fra selskapene som grunnlag for egne vurderinger, slik som her. Den informasjonen du viser til er selskapets egne anslag som blant annet ligger i investorpresentasjonen på nettsiden. Sparebanken 1 Markets har også oppgitt Nordic Unmanned som kilde i sin analyse.

Analysen ble tatt svært godt imot i markedet, og Nordic Unmanned-aksjen steg nær 27 prosent dagen analysen ble publisert.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bergen Carbon Solutions
 2. Euronext Growth
 3. Aksjer
 4. Fearnley Securities

Flere artikler

 1. Nesten bare kjøpsanbefalinger på Euronext Growth: - Den spiralen vi er inne i nå, vil få en stygg slutt

 2. Analytikere skaper heftig kursoppgang i børsferskinger

 3. Paretos analysesjef kjøpte aksjer: Tre uker etter kom kollegaens kjøpsanbefaling

 4. Finansministeren må svare Stortinget om meglerhusenes egenhandel

 5. Forvalter om ny trend: – Gjør aksjeanalyse mindre verdifullt