Investorenes aksjekjøp

Spetalen vedder på børskollaps for norske elbilladere

Øystein Stray Spetalen sitter på en shortposisjon i Euronext Growth-selskapet Zaptec.

Øystein Stray Spetalen er mest kjent for å pengene sine plassert i banken, men har det siste året dukket opp på aksjonærlistene i flere selskaper – blant annet som såkalt hjørnesteinsinvestor. Han har tjent godt på å selge seg kjapt ut etter heftige kursoppganger, har E24 tidligere omtalt.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Stavanger-selskapet Zaptec, som driver med produksjon av elbilladere, var blant de mange nykommerne på Oslo Børs-markedsplassen Euronext Growth i fjor.

Siden noteringen har aksjen steget 350 prosent, og nå mener milliardær og investor Øystein Stray Spetalen at børsbykset er over.

Gjennom sitt heleide investeringsselskap, Tycoon Industrier as, dukker han fredag opp med en shortposisjon, et veddemål på kursfall, i Zaptec, ifølge Finanstilsynets shortregister.

Spetalen er short 500.000 Zaptec-aksjer, tilsvarende en eksponering på rundt 24 millioner kroner, fremgår det.

Markedsverdien til Zaptec er på 3,7 milliarder kroner. Siden årsskiftet er aksjen kun opp i overkant av ni prosent.

Selskapet leverte på morgenen i dag sin rapport for første kvartal, som viste et resultat etter skatt på minus 6,4 millioner kroner, mot overskuddet på i underkant av tre millioner året før. Fredag ettermiddag er aksjen ned rundt tre prosent.

Spetalen har for øyeblikket også en shortposisjon i hydrogenselskapet Hydrogenpro. I fjor hadde han også et veddemål gående mot tankrederiet Frontline, men har siden dekket inn.

Finanstilsynets lister viser kun shortposisjoner på over 0,5 prosent av et selskaps utestående aksjer. Spetalens shortbeholdning er på 0,7 prosent og det er mulig at han vært short også før han dukket opp i oversikten. Listene har en dags etterslep og det kan ha blitt gjort endringer i løpet av dagens handel.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Zaptec
 3. Øystein Stray Spetalen
 4. Oslo Børs
 5. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Børsknekk for norske elbilladere i mai: Spetalen med fulltreff

 2. Spetalen avslutter hydrogen-short etter børsras

 3. Britisk hedgefond satser på mer Nel-ras – er største shortselger

 4. Ny rapport: Olje og laks mest shortet på Oslo Børs

 5. Veddemål mot Oslo Børs-aksjer halvert under børsfesten