Oslo Børs bryter tre dager lang tapsrekke

Quantafuel og Seadrill er blant dagens vinneraksjer på Oslo Børs, der Hovedindeksen klatret for første gang på tre dager.

Publisert:

Oslo Børs avslutter dagen opp 0,38 prosent til 1.069,82 poeng, og har dermed hentet inn noe av tapet etter tre strake dager med fall før Kristi himmelfartsdag.

For uken sett under ett ender imidlertid Hovedindeksen med en nedgang på 0,38 prosent.

Equinor (opp 0,4 prosent), Kahoot (opp 5,05 prosent) og Nel (opp 5,09 prosent) var Børsens mest omsatte selskaper på ukens siste dag.

Samtidig fortsatte Norwegian-aksjen nedover, og avslutter dagen med en nedgang på 12,22 prosent. Den siste uken har aksjen falt drøye 27 prosent.

Ute i verden henter også indeksene på Wall Street seg inn etter tunge fall tidligere i uken, der S&P 500 i skrivende stund er opp 1,1 prosent. Også børsene i Europa har steget gjennom dagen.

Oljeprisen stiger også. Ett fat med nordsjøolje (Brent spot) omsettes i skrivende stund for 68,8 dollar fatet, opp 2,07 prosent siden midnatt.

Les også

Nasdaq leder an ny oppgang på Wall Street

Kraftig opp for Quantafuel og Seadrill

Quantafuel markerer seg som dagens vinneraksje, med en oppgang på 21,61 prosent. Oppgangen kommer etter at selskapet offentliggjorde ferske tall før børsåpning.

De viser fortsatt minus på driftsresultatet, mens bunnlinjen steg etter at fallende aksjekurs førte til en positiv regnskapsteknisk effekt. Selskapet melder også at det er i rute med å trappe opp til full produksjon på Skive-fabrikken.

Samme dag ender Seadrill opp 14,88 prosent etter at selskapet meldte om en milliardkontrakt.

Sonadrill, som er et joint venture mellom Seadrill og Sonangol, er tildelt en tolvbrønnskontrakt for boreskipet «Sonangol Quenguela» til en verdi på 131 millioner dollar inkludert mobiliseringsgodtgjørelse og ytterligere tjenester.

Kontrakten har også opsjoner for ni brønner og elleve enbrønnsopsjoner.

Oppstart på den faste delen av kontrakten ventes i første kvartal 2022 med varighet til tredje kvartal 2023. Kontrakten er betinget av myndighetsgodkjenning.

Les også

Quantafuels drift går fortsatt med underskudd

Nedgang for DNO

Aksjene i oljeselskapet DNO ender ned 6,02 prosent. Nedgangen kommer blant annet etter nyheter om utbetalingene for oljesalg fra den kurdiske regjeringen.

Analytikerne i Carnegie har nedgradert anbefalingen på DNO til hold, samtidig som kursmålet nedjusteres til 10 fra tidligere 11,5 kroner pr aksje.

DNO og andre oljeselskaper med virksomhet i Kurdistan-regionen i Irak har blitt informert av de regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) om at KRG har intensjon om å forlenge tilbakebetalingsperioden knyttet til enkelte forfalte fakturaer fra oljeselskapene i 2019 og 2020.

Les også

Beregning viser Euronext Growth-knekk: 38 milliarder barbert bort siden nyttår

Tunge fall tidligere i uken

Også i Asia har flere børser hentet seg inn etter nedgang tidligere i uken, og Tokyo-børsen endte opp mer enn to prosent.

Flere har knyttet denne ukens nedgang til frykt for høyere inflasjon, og at det kan føre til at USAs sentralbank setter opp renten igjen tidligere enn de har sett for seg.

Aksjemarkedet har levd med nullrente rundt ett år, og sentralbankpenger som pumpes inn i markedet har fått mye av æren for at aksjemarkeder har satt flere rekorder under pandemien, til tross for nedstenginger og strenge restriksjoner.

– Lettere for Oslo Børs

Høyere renter anses som negativt særlig for vekstselskaper, der inntjeningen ligger frem i tid. Det er også disse selskapene, derunder mange teknologiselskaper, som har blitt hardest rammet den siste tiden.

Hovedindeksene i USA er ofte toneangivende og sender bølger inn i aksjemarkedene i Asia, Europa og Oslo. Hovedindeksen på Oslo Børs følger ikke Wall Street en-til-en, ifølge Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, på grunn av at selskapene er i andre bransjer og har andre sammensetninger.

Oslo Børs’ mangel på tek- og vekstselskap kan derfor gjøre at en revurdering av denne typen selskaper ikke treffer like hardt her til lands.

– Oslo Børs kan komme lettere gjennom det, sa Andreassen til E24 torsdag kveld.

Publisert: