«Meme»-aksje med himmelferd: Nasdaq tilbake på april-nivå

En såkalt «meme»-aksje i USA doblet seg på etter å ha blitt hausset opp på Reddit i tidlig handel. Clover-aksjen endte med en en oppgang på over 80 årpsent.

Nasdaq-indeksen etter at Clover Health ble hausset opp av blant annet Reddit-brukere.
Publisert:

Mandag bidro såkalte «meme»-aksjer til at Nasdaq-indeksen er tilbake på sitt høyeste nivå siden 30. april.

I åpningsminuttene så det ut til at S&P 500-indeksen snuste på ny rekord da Wall Street steg fra start. Likevel avtok oppgangen, og de tre toneangivende indeksene endte flatt mandag, med unntak av Nasdaq-indeksen:

  • S&P 500 lite endret
  • Dow Jones-indeksen flatt
  • Nasdaq Composite opp 0,35 prosent

«Meme»-handelen fortsetter

Flere såkalte «meme-aksjer» slo fra seg på Wall Street mandag. Meme beskriver aksjer som er kraftig shortet, men som stiger kraftig.

Den siste tiden har aksjer som AMC og Gamestop vært mye i fokus etter at en horde med privatinvestorer kjøpte aksjer for å skvise shortere. Kampen mellom private sparere og hedgefond som sitter short i aksjer startet for alvor med kamp om Gamestop-aksjen i vinter.

Denne gangen har privatinvestorer på Reddit-forumet Wall Street Bets vendt oppmerksomheten mot Clover Health Group.

På det meste var kursoppgangen 100 prosent for Clover. Aksjen endte med en oppgang på 85,8 prosent, selv etter en markant stigning på 34 prosent mandag.

Sammen med hurtigmatkjeden Wendy’s har helseforsikringsselskapet steget kraftig etter omtale på nettforumet Reddit, ifølge CNBC.

Wendy’s-aksjen er samtidig opp 26,5 prosent.

Både Clover Health og Wendy’s er med i Nasdaq-indeksen.

Når mange har shortet en aksje og satset på kursfall, utløses et voldsomt press i aksjen hvis kursen plutselig stiger. Da må mange av dem som har shortet aksjen ut i markedet å kjøpe den for å få levert tilbake aksjene de lånte opprinnelig. I vinter var det særlig Gamestop-aksjen som ble kjent for dette, da en rekke privatinvestorer organiserte seg i fora på nettet for å skvise profesjonelle forvaltere som hadde shortet aksjen.

Det amerikanske finanstilsynet, SEC, har vært klare på at de vil overvåke handelen i de såkalte meme-aksjene nøye for å se etter uregelmessigheter og potensielt ulovlig handel.

Tesla-nedgang

Nasdaq ble først trukket opp av Tesla som startet dagen med en oppgang på over tre prosent. Elbilprodusenten har meldt om en salgsøkning på 29 prosent av selskapets kinesiskproduserte bil.

Men elbilaksjen endte dagen med en nedgang på 0,25 prosent. Kina står for nesten en tredjedel av totalsalget til Tesla.

Den kanskje største hendelsen på amerikanske børser mandag var legemiddelfirmaet Biogen. Tirsdag falt aksjen tilbake 4,7 prosent i tidlig handel, men nedgangen har dempet seg, og aksjen falt 0,17 prosent. Det etter den eventyrlige oppgangen som nådde nær 60 prosent på sitt høyeste mandag.

Utviklingen kom etter at et amerikanske mat- og legemiddeltilsynet, FDA, godkjente selskapets Aduhelm-medisin for bruk til å bremse utviklingen av Alzheimer. Godkjenningen forutsetter at det gjennomføres ytterligere en klinisk prøve, ifølge CNBC.

Publisert:
Gå til e24.no