Kina slår ned på tek-gigantene: – Man kan få noen billige aksjer fremover

Tek-gigantene får milliardbøter, fjernes fra App Store og grunnleggere forsvinner sporløst. Kina-ekspert tror usikkerheten knyttet til teknologiselskapene vil vedvare frem til Kommunistpartiet finner ut av hvordan de vil håndtere sektoren.

President av Kina og generalsekretær i Kommunistpartiet, Xi Jinping, styrer landet mer autoritært og nasjonalistisk enn hans umiddelbare forgjengere.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Den siste tiden har Kina tatt et oppgjør med teknologiselskapene i landet. Verdens største børsnotering ble stanset bare få dager før aksjen skulle bli tatt opp til handel. Grunnlegger Jack Ma forsvant sporløst fra offentligheten i flere måneder etterpå. Morselskapet Alibaba fikk så en bot på 23 milliarder kroner, den største av sin art i kinesisk historie.

Et annen kinesisk tek-gigant, skysstjenesten Didi, kom seg på børs i New York, tross protester fra kinesiske myndighetene. Like etter gjorde myndighetene det umulig å lage nye brukere og å laste ned appen. Nå må kinesiske tek-selskap søke om å få notere seg på børs i utlandet.

Det strammere grepet om tek-selskapene i Kina førte til svimlende milliardtap og har fått E24-kommentator Sindre Heyerdahl til å omtale det å sitte på kinesiske aksjer som «risikosport».

De siste to dagene har også børsen i Hongkong falt med over åtte prosent.

Hva er det som egentlig skjer med de kinesiske teknologiselskapene?

Henning Kristoffersen, Ph.D-kandidat ved Universitetet i Oslo

– Det store bildet er at Kommunistpartiet i Kina er i en fase med reorientering og en fot i bakken. Hvor skal balansen gå mellom statseide selskap og private? De ønsker privat økonomi og vekst, men vil samtidig ikke gi slipp på kontrollen, sier Henning Kristoffersen.

Han er for tiden spesialrådgiver hos konsulentselskapet Governance Group og Ph.D-kandidat ved Universitetet i Oslo. Tidligere har han jobbet som myndighetskontakt i Kina for Det Norske Veritas og ledet Handelshøyskolen BIs aktiviteter i Kina.

Les på E24+

En risikosport å sitte på kinesiske aksjer

Frykter informasjonen tek-selskapene sitter på

– Det som gjør balansen mellom privat næringsliv og stat spesielt nå, er at disse tek-selskapene har blitt veldig mektige. Kommunistpartiet føler åpenbart at sektoren kan få for stor makt, og at det kan skje en utvikling som påvirker kineseres liv på måter som Partiet ikke har oversikt over. Det går ikke, i hvert fall ikke under Xi Jinping.

Xi Jinping ble generalsekretær for Kommunistpartiet i 2012 og president for Kina året etter. I motsetning til hans umiddelbare forgjengere fremstår Xi som mer ideologisk, nasjonalistisk og autoritær.

– Xi har vært klar på at utenlandsk påvirkning kan utgjøre en trussel. Når tek-selskap da går på børs i USA, så sitter de på enormt mye informasjon, så det er et sikkerhetsaspekt, sier Kristoffersen.

Didi har en halv milliard brukere, Alibaba er ikke så langt unna en milliard, og kinesiske Tencent er godt forbi.

– Det gjør tek-sektoren utfordrende. Kommunistpartiet involverer seg derfor veldig nå, på lik linje med hvordan USA har lagt begrensninger på lignende selskap mot å eksponere seg mot Kina, sier Kristoffersen.

Les på E24+

Alt du bør vite om å investere i Kina

– Kan få noen billige aksjer

Kina-kjenneren Kristoffersen påpeker at det er en del sorte bokser i Kina hvor man ikke får innsyn i hva politikerne tenker på bakrommet, men han ser ikke for seg en rask slutt på teknologi-oppgjøret.

– Jeg tror det blir humpete fremover, og jeg tror ikke det er en kortsiktig greie. Partiet må finne balansen de vil ha, og sender klare signal når de tar de store tek-gigantene, sier Kristoffersen.

For optimisten kan den store nedgangen for kinesisk tek likevel være ne mulighet.

– Hvis en tenker at dette løser seg for tek-selskapene, så kan man jo få noen billigere aksjer fremover nå.

– Hvilke sektorer tenker du er tryggere investeringer i Kina for tiden?

– Det er fortsatt mange sektorer der Kina trenger og ønsker utenlandske investeringer og kompetanse. Det er for eksempel nærmest alt innenfor grønt, miljø og grønn energi. Noe tradisjonell industri, maritim sektor, fisk og sjømat, og rent kommersielle produkter er også ikke så sensitivt, men heller ønsket av Kommunistpartiet, sier Kristoffersen.

Nye utenlandske noteringer for tek-giganter kan man derimot se lengre etter, tror Kristoffersen:

– Vi kan nok forvente at kinesiske tek-selskap vil ligge lavt og se an hva som skjer. Akkurat nå er ting veldig i spill.

Les også

Kraftig fall i bitcoinutvinning etter Kina-forbud

Frykter to frakoblede tek-verdener

– Det føyer seg inn i et mønster. Kinesiske myndigheter, i likhet med vestlige, har blitt mer opptatt av regulering av de store tek-selskapene. De er veldig raske med å ta etter europeisk og amerikansk regulering, sier Knut Sørlie, tidligere Kina-direktør i Innovasjon Norge, nå internasjonal direktør.

Han tror fokuset på tek kommer etter at disse har vokst seg store.

– De dominerer, og mange av de er private. Myndighetene i Kina ønsker ikke at noen utfordrer deres makt og myndighet, sier Sørlie.

Markedsmakten flere av tek-gigantene har opparbeidet seg skal ha gjort private selskap dominerende på noen felt.

Kina-kjenner Knut Sørlie håper på mer samarbeid mellom Kina og utlandet.

– Det har vært en villet politikk å bli ledende innenfor tek, og man trenger privat initiativ og næringsliv. Nå ønsker derimot staten sterkere styring og kontroll, og for å hindre sterke monopoltendenser tar de i bruk konkurranseregler og slår inn med bøter. Det er en god måte å gjøre ting på, og det er sånn man gjør det i vestlige land, slik som EU-kommisjonen har slått ned på Google, påpeker Sørlie.

Nå håper Innovasjon Norge-direktøren at Kina fortsetter å være like innvevd i økonomien som før.

– Jeg tror det blir skadelig for verdensøkonomien om vi får en teknologisk frakobling mellom Kina, USA og andre. Veien fremover er mer samarbeid, sier Sørlie.

Les også

Jack Ma forbigått – Kinas nye rikeste person selger vann og vaksiner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. Tek
 3. Tencent
 4. Alibaba
 5. Jack Ma
 6. Xi Jinping

Flere artikler

 1. Kinesiske selskaper må søke om børsnotering i utlandet

 2. Den kinesiske sentralbanken: Vil fortsette press mot kryptomarkedet

 3. Betalt innhold

  En risikosport å sitte på kinesiske aksjer

 4. Betalt innhold

  Dette ligger bak det kinesiske børssjokket

 5. Kinesiske myndigheter ville stoppe milliardnotering