Investormogul: – Helvete kan bryte løs i obligasjonsmarkedet

Når den europeiske sentralbanken reduserer sine obligasjonskjøp, kan helvete bryte løs, mener Bill Gross.


<p>ADVARER MOT KAOS: Obligasjonsmarkedet kan bli kaotisk fremover, frykter investeringsmogul Bill Gross.</p>

ADVARER MOT KAOS: Obligasjonsmarkedet kan bli kaotisk fremover, frykter investeringsmogul Bill Gross.

Mens den amerikanske sentralbanken har en plan om gradvise rentehevinger, er det to andre sentralbanker som kommer til å bli de viktigste fremover, ifølge den profilerte investoren Bill Gross, som styrer obligasjonsfondet Janus Global.

Til CNBC mener han at handlingene til Den europeiske sentralbanken (ECB) og den japanske sentralbanken, kan skape kaos på det globale obligasjonsmarkedet fremover.

– Helvete kan bryte løs

Årsaken er at pengepolitikken i Europa og Japan får investorer til å kjøpe amerikanske obligasjoner, forteller han.

ECB kjøper 80 milliarder dollar i obligasjoner hver måned, mens den direkte avkastningen på japanske obligasjoner ligger på mellom null og ti basispoeng (0,1 prosent).

– Når sentralbanksjef Draghi begynner å redusere de 80 milliardene, og når begrensningen på 0 til 10 basispoeng fjernes i Japan, da kan helvete bryte løs i obligasjonsmarkedet på global basis, sier Gross til CNBC.

Tror ikke på Trump-endringer

Obligasjonsmarkedet har løftet seg noe i det siste, og Gross tror at markedet stiger fordi den amerikanske sentralbankens signaler var mer «haukete» (indikerer flere rentehevinger) enn ventet. Sentralbanksjef Janet Yellen er imidlertid kjent som en «due» (mindre glad i å heve renten).

– Hun frykter at aktivaprisene kan få signifikante nedturer, og derfor ønsker hun å gå frem med en gradvis tilnærming, og indikere dette til markedet, sa Gross.

Investeringsmogulen venter ikke noen store endringer i pengepolitikken med president Trump ved roret. Det er flere ledige posisjoner blant medlemmene i den amerikanske sentralbanken.

– Det er en tendens til at presidenter velger en «duete» sentralbanksjef og «duete» medlemmer for å fortsette den økonomiske syklusen inn mot neste valg, sa han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå