Spekulanter tjener milliarder på den greske gjeldsavtalen

Investorer som hadde forsikret sine greske investeringer mot mislighold, får nå erstatning. Det betyr at den største statskonkursen noensinne er et faktum.

NÅ ER DET OFFISIELT: Hellas gikk konk fredag.
NÅ ER DET OFFISIELT: Hellas gikk konk fredag.

Den internasjonale organisasjonen for derivater, International Swaps and Derivatives Association (ISDA), bestemte fredag ved en enstemmig votering at greske gjeldsforsikringspapirer, Credit default swaps (CDS), gir rett til utbetaling av erstatning.

Det betyr at gjeldsavtalen som Hellas og investorene inngikk i går kveld, blir ansett for å være framtvunget av at Hellas ikke har evne til å gjøre opp for seg.

Landet er dermed i praksis konkurs.

ISDA-avgjørelsen kom ved 20.40 tiden fredag kveld, og ikke etter børsslutt i USA som var ventet. De første markedsreaksjonene tyder på at de amerikanske aksjene tar et skritt i negativ retning etter kunngjøringen.

Finans-dommere

ISDAs beslutning ble kjent et par timer etter at kredittratingbyrået Fitch nedgraderte Hellas' betalingsevne til konkursstatus. Men ratingbyråene er en ting. ISDA er noe helt annet.

Alle de 15 bankene og fondene som sitter i ISDA-komiteen er blant verdens største og viktigste finansforetak.

Fredag stemte de alle for utbetaling av forsikringen til dem som hadde satset penger i Hellas. Dermed blir det utbetalt rundt 3 miliarder dollar, eller 18 miliarder kroner, i forsikringspenger.

Spekulanter kan dermed tjene store penger, og det er også svært vanlig at CDS-er holdes av investorer som ikke har eierskap i verdipapirene man har kjøpt forsikring i.

For alle andre, sender beslutningen et sterkt signal om at statsobligasjoner ikke nødvendigvis er trygge.

Skyldes gjeldsavtalen

I starten av mars ble resultatet av en lignende avstemning motsatt. Etter at EU og IMF ble enige med Hellas om betingelsene for å få utbetalt en andre hjelpepakke på rundt 130 milliarder euro, ble spørsmålet tatt opp i ISDA.

Da stemte alle imot utbetaling, noe som ble tolket som at Hellas ennå ikke hadde misligholdt sine betalingsforpliktelser.

Det har de nå, ifølge ISDA. Og bakgrunnen er gjeldsavtalen mellom de private utlånerne og Hellas.

«Credit event»

I dokumentet som ISDA offentliggjorde fredag kveld, refereres det til beslutningen fra greske myndigheter om å tvinge igjennom et tap på over 50 prosent av verdien på greske statsobligasjoner som var i hendene på private investrorer.

Dette var resultatet av avtalen som investorene og Hellas inngikk i går kveld. Investorene sa frivillig ja til avtalen, men omstendighetene rundt restruktureringen gjør at de fleste ikke hadde et reelt valg.

Da nok investorer sa ja til avtalen - 85 prosent - utløste det også en rett til å tvinge en større gruppe med. Totalt ble 95 prosent av investorene dermed med.

Og det er denne såkalte kollektive klausulen som har utløst ISDAs beslutning.

Ventet - men sprer bekymring

De fleste analytikere som uttaler seg om saken i internasjonale medier fredag kveld, mener beslutningen var ventet.

Men dersom man retter blikket fremover, mener mange det er grunn til å se på hva dette betyr for investeringene i statsobligasjoner i Hellas' naboland.

Spania, Italia og Portugal er de landene der man nå igjen følger nøye med.

Les også: Fitch nedgraderer Hellas

På forsiden nå