Jacob Stolt-Nielsen er død

Stolt-Nielsen-gründer Jacob Stolt-Nielsen ble 83 år.

<p><b>PÅ KONTORET:</b> Rederen Jacob Stolt-Nielsen ble 83 år. Bildet er fra 2009.</p>

PÅ KONTORET: Rederen Jacob Stolt-Nielsen ble 83 år. Bildet er fra 2009.

Det er styret i Stolt-Nielsen Limited som melder om rederens bortgang.

Jacob Stolt-Nielsen døde søndag i sitt hjem i Oslo med familien rundt seg, står det i meldingen. Han etterlater sin kone gjennom 58 år, Nadia, to døtre og to sønner – begge sitter i dag i styret i selskapet, Niels Gregers er også konsernsjef –, samt 13 barnebarn.

– Privilegium

For snart seks år siden trakk Jacob Stolt-Nielsen seg som styreformann i selskapet som bærer hans navn.

– Det har vært mitt store privilegium å lede dette selskapet og alle de ansatte i en 50-års periode. Jeg trekker meg som styreformann med et tungt hjerte, men samtidig men en stor følelse av tilfredshet, sa Jacob Stolt-Nielsen den gang.

Inntil relativt nylig har beholdt en plass i styret, 15. desember i fjor - på dagen 55 år etter at hans karriere startet, trakk Jacob Stolt-Nielsen seg helt ut av styret.

Ett skip i 1959

Stolt-Nielsen-imperiet startet i New York i 1959, og det startet med ett skip i det som den gang het Parcel Tankers. 56 år senere er selskapet Stolt Tankers, en del av Stolt-Nielsen-imperiet, blitt et av verdens største kjemikalietankselskap. I tillegg til Stolt består Tankers Stolt-Nielsen Limited av Stolthaven Terminals, Stolt Tank Containers, Stolt-Nielsen Gas, Stolt Bitumen Services og Stolt Sea Farm.

Selskapet, som er listet på Oslo Børs, har i dag over 5.000 ansatte fordelt på 42 kontorer rundt om i verden. Det omsatte for 2,1 milliarder dollar (cirka 16 milliarder kroner) i 2014.

«Highway robbery»

Stolt-Nielsen var også en ivrig i kampen mot formueskatten. I et intervju med Finansavisen i 2009 kalte han det et «highway robbery».

– Det hadde nok ikke vært mulig å bygge opp Stolt-Nielsen så stort som det nå er, og overleve de kriser som vi har hatt, hvis jeg hadde bodd i Norge og firmaet hadde vært registrert og skattet der, sa han da.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå