Japans kommende 10-dagersferie uroer markedet

En «perfekt storm» av feriedager i månedsskiftet gir den lengste rekken av børsstengte dager i Japan siden andre verdenskrig.


<p><b>TAR FRI</b>: Markedene i Japan stenger ned i 10 sammenhengende dager mellom april og mai. Da er flere spente på hvordan det ser ut når de åpner igjen.</p>

TAR FRI: Markedene i Japan stenger ned i 10 sammenhengende dager mellom april og mai. Da er flere spente på hvordan det ser ut når de åpner igjen.

Det som normalt kalles «gull-uka» i Japan er fire usammenhengende helligdager spredt over syv dager i månedsskiftet april-mai, som gir et velfortjent pusterom til kronisk overarbeidede japanere.

I år blir det imidlertid full uttelling for de ferieklare, og noe nervøs stemning blant de handleskåte.

Hold deg fast: Mandag 29. april er avdøde keiser Hirohitos fødselsdag, kalt Showa Day. Fredag 3. mai er Grunnlovsdagen, og i helgen er det Greenery Day og Children's Day, men sistnevnte markeres påfølgende mandag 6. mai.

I år legges samtidig et historisk tronskifte til onsdag 1. mai, idet kronprins Naruhito tar over som keiser etter sin far Akihito. Og fordi japansk lov tilsier at en inneklemt arbeidsdag mellom to helligdager også skal være fridag, blir tirsdag 30. april og torsdag 2. mai automatisk til fridager.

Det gir til slutt 10 sammenhengende fridager fra 27. april til 6. mai, på folkemunne kalt «platinum-uka», ifølge New York Times.

Les også: (+) Hva er pølsefingre, og hvorfor blir vi ikke kvitt problemet?

Men så

Samtidig som Japan klapper igjen laptopen i ti dager, kommer det store finans- og økonomitall andre steder i verden, inkludert rentebeslutning fra sentralbanken i USA samme dag som kronprins Naruhito tildeles farens regalier.

Aksjemeglere og investorer i Japan vil ikke kunne gjøre noe med posisjonen sin i Tokyo etter stenging 26. april, og må pent observere markedsbevegelsene i resten av verden i 10 samfulle dager.

Det har fått Japans finanstilsyn til å oppfordre valutameglere om å «håndtere sine posisjoner» før feriedagene begynner, ifølge Bloomberg. Samtidig vil tilsynet overvåke markedet for potensielle tegn på manipulasjon i dagene opp til ferien, når volumene er ventet å være lave.

Etter platinum-uka ventes også volatiliteten å være høy.

Japan Times skriver at investorer og meglere er bekymret for hvordan markedet ser ut når det åpner igjen i Tokyo 7. mai. De har snakket med sjeføkonom Hideo Kumano i Dai-ichi Life Research Institute, som forteller at mange er bekymret for at valutamarkedene vil være høyst volatile under den lange feriepausen, når japanske tradere enten er fraværende eller svært få.

Nordea følger med

Senior investeringsstrateg Andreas Østerheden i Nordea sier til E24 at nedstengingen i Japan uten tvil vil være noe man følger med på i resten av verden, men er ikke bekymret på lang sikt.

– Når valutamarkedene åpner igjen kan det skape noen svingninger i markedene. Etter det vil de normalt sett og høyst sannsynlig følge den globale markedsutviklingen i den 10-dagersperioden.

– Dersom det globale markedet gikk opp, følger Japan etter opp, og hvis det gikk ned, går det ned.

Østerheden tror imidlertid ikke de potensielt store svingningene vil få noe å si for markedet på lang sikt.

– Det er ikke noe vi spesifikt forbereder oss på, men vi er klar over det. Dessuten driver vi en relativt stor forretning, så vi samarbeider med lokale investeringsselskaper. Dersom vi investerer i lokale japanske verdier, så bruker vi en partner der som kjenner markedet og vet hvordan dette foregår, sier Østerheden.

Tidligere problemer

3. januar i år, da Japan var stengt en ekstra dag etter nyttårsferien, så man et lite børskrakk som følge av plutselige og store ordre om å dumpe australsk dollar og tyrkisk lira mot japansk yen.

Yenen skjøt i været nesten 4 prosent mot dollaren, til høyere nivåer enn på et tiår, på rundt syv minutter, skriver Japan Times. En av årsakene var, ifølge Hideo Kumano, at Apple hadde levert resultatvarsel som utløste såkalte stop-loss-salg av dollaren.

En måned senere falt sveitsisk franc med 1 prosent i et minikrakk da asiatiske børser åpnet under en japansk feriedag, skriver Bloomberg.

Det har fått noen meglerhus, som Daiwa Securities Group Inc., til å gjøre handel i aksjer som er notert i Europa og USA tilgjengelig for sine japanske klienter de inneklemte dagene 30. april og 2. mai.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå