Dumpet Elkem-aksjer for 85 millioner før kursraset

Investeringsselskapet Ferd kom seg ut av Elkem i tide.


<p>Ferd er milliardær Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap.</p>

Ferd er milliardær Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap.

Industrigiganten Elkem raste på Oslo Børs sist uke etter at selskapet før børsåpning torsdag varslet om resultatsmell i forbindelse med handelskrigen.

Av aksjonærene som klarte å komme seg ut i tide var porteføljeforvalter Jan Petter Sisseners fond Sissener Canopus, som solgte seg helt ut i forkant.

Blant de største aksjonærene i Elkem var også Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd med en posisjon på rundt tre millioner aksjer.

Ferske aksjonæroversikter for forrige uke viser imidlertid at Ferd har dumpet alle Elkem-aksjene.

Solgte for rundt 85 millioner

Samlet var nedsalget på rundt 85 millioner kroner de foregående ukene.

– Ferd er ikke lenger er aksjonær i Elkem, skriver investeringssjef Joakim Gjersøe i Ferd Invest til E24.

Aksjonærlistene viser posisjoner til og med onsdag forrige uke, og Ferd reddet seg derfor fra et stortap. 

Ferd var blant de som var med da Elkem gjorde comeback på Oslo Børs i fjor til en tegningskurs på 29 kroner. Siden har det både kjøpt og solgt Elkem-aksjer.

Elkem-aksjen handles til kurs 21,1 kroner på Oslo Børs mandag morgen, ned 20 prosent den siste uken.

Blant dem som har måttet se papirverdier fordufte er First Generator-forvalter Martin Mølsæter, Folketrygdfondet og storinvestor Erik Must og familien.

Barberer kursmål

Fredag tok også meglerhusene grep, og nedjusterte sine estimater og kursmål.

– Etter gårsdagens oppdatering fra Elkem har vi nedjustert estimert EBITDA for 2019 og 2020 med henholdsvis 25 prosent og 16prosent. Gitt de siste ukenes prisutvikling i selskapets markeder så forventningene i forkant riktignok ut til å ligge for høyt, men en implisitt EBITDA for andre kvartal som ligger hele 35 prosent under konsensus var mer enn vi på forhånd hadde forventet, skrev DNB Markets-analytiker, Ole-Andreas Krohn, i en oppdatering fredag.

Meglerhuset skrev videre at utsiktene for kursutviklingen er usikre, og at de kutter kursmålet med åtte kroner, til 32 kroner per aksje – altså fortsatt godt opp fra dagens 21,70 kroner per aksje.

Også Kepler Cheuvreux og Nordea Markets tok grep etter oppdateringen.

Førstnevnte senket kursmålet på aksjen til 27 kroner fra 42 kroner, og Nordea tar sitt kursmål ned til 32 kroner fra 38 kroner, ifølge Infront TDN Direkt

– Hvis den politiske og økonomiske situasjonen stabiliserer seg er vi sikre på at Elkems lønnsomhet vil forbedres igjen. En sterk global posisjon kombinert med videre spesialisering og positive effekter fra optimalisering av drifte vil sikre dette, skrev  Nordea.

Alle tre har en kjøpsanbefaling på aksjen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå