Asiatisk børsrally etter knallsterke kinesiske eksporttall

Ikke siden februar i fjor har veksten i kinesisk eksport vært så sterk, viser ferske tall fra landets myndigheter.


<p><b>NY START:</b> Kinesisk nyttårsfeiring tynget eksporttallene i Kina i februar. I mars var landets eksport tilbake med knallvekst.</p>

NY START: Kinesisk nyttårsfeiring tynget eksporttallene i Kina i februar. I mars var landets eksport tilbake med knallvekst.

Etter en periode med skuffende tall fra Kina, meldte landets myndigheter natt til onsdag at landets eksport skjøt fart i mars. I løpet av forrige måned steg eksporten med 18,7 prosent for året.

Dette var en stor opptur fra februar da landets eksport falt med litt over 20 prosent. Det største fallet på syv år, ifølge CNBC.

– Myndighetene har stimulert økonomien ganske kraftig, med alle rentekuttene og senkingen av kapitalkravene, og nå ser vi forbedring og noe stabilisering, sier forfatteren av nyhetsbrevet «The Pain Report» Jonathan Pain til CNBC.

Ifølge en talsmann for kinesiske tollmyndigheter kommer veksten i stor grad som følge av sesongjusteringer og myndighetenes økonomiske tiltak.

Børsrally

Etter tallene fra Kina ble kjent steg samtlige av de største børsene i Asia på optimismen fra Kina.

I 6.17-tiden er situasjonen slik for utvalgte indekser:
** Hovedindeksen i Shanghai er opp 2,08 prosent
** I Tokyo er Nikkei er opp 2,42 prosent
** Hongkongs Hang Seng-indeks er opp 2,39 prosent
** Singapore-børsen er opp 1,59 prosent

Kina-økonom Iris Pang i Natixis peker overfor Bloomberg på at de oppløftene tallene kan tyde på at den kinesiske økonomien kom seg bedre gjennom første kvartal enn hva mange på forhånd hadde ventet.

Ifølge nyhetsbyrået er det ventet at Kinas vekst i første kvartal skal ligge på 6,7 prosent. Mange av de fremvoksende økonomiene rundt er svært avhengig av vekst i Kina da landet er deres største handelspartner.

For tidlig med konklusjon

– Dette er absolutt svært oppløftende. Men det er for tidlig å konkludere med at det verste er over for landets eksportører og vi trenger flere tall før vi kan konkludere med at produksjonssektoren er på rett spor igjen, sier Pang til Bloomberg.

I løpet av det siste året har kinesisk produksjon vist flere tegn på at den er i ferd med å stagnere, men økt etterspørsel etter landets eksportvarer kan bidra til å snu denne trenden.

I februar falt Kinas eksport kraftig som følger av kinesisk nyttår og feiringen av dette.

– Tallene på denne tiden av året er svært påvirket av sesongrelaterte faktorer. Eksporten er svak og pleier vanligvis å holde seg slik i flere måneder fremover, sier grunnlegger Ben Simpfendorfer i analyseselskapet Silk Road Associates til Bloomberg.

I forrige uke skal Kinas statsminister Li Keqiang ha sagt at veksten i Kina fortsatt ikke er stabil ettersom volatilitet i børsmarkedene og treg global økonomisk vekst preger landet. Han skal imidlertid ha forsikret om at flere økonomiske indikatorer er forbedret i første kvartal, skriver nyhetsbyrået.

Ikke imponert

Men økonomene i Hongkong fryder seg over tallene som kom natt til onsdag mener asiaøkonom Amy Yuan Zhuang i Nordea at veksten i Kina ikke er bærekraftig.

– Kinesiske handelstall brakte med seg gode nyheter i dag. Men bak den positive overraskelsen ligger mange sesongjusteringer som fortsatt spiller en stor rolle.

– Vi kan ikke forvente at den sterke eksportveksten vil fortsette når global etterspørsel fortsatt er svak og at Kina mister markedsandeler til andre lavkostprodusenter, skriver hun i et analysenotat onsdag morgen.

Zhuang legger til at hun er usikker på om den underliggende veksten i kinesisk eksport når en fjerner de sesongrelaterte faktorene for mars.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå