– Dette er monumentalt

Meget store penger kan bli flyttet når kinesiske aksjer igjen vurderes for inkludering i «det gode selskap».


<p><b>TIL VURDERING:</b> Kinesiske fastlandsaksjer kan snart bli inkludert i MSCIs indeks for fremvoksende markeder.</p>

TIL VURDERING: Kinesiske fastlandsaksjer kan snart bli inkludert i MSCIs indeks for fremvoksende markeder.

Det er knyttet stor spenning til MSCIs avgjørelse om et første knippe innenlandske, kinesiske A-aksjer skal inkluderes i deres indeks for fremvoksende markeder.

En avgjørelse i sakens anledning er ventet tirsdag denne uken.

Et positivt utfall vil være en bekreftelse på økende internasjonal aksept for det kinesiske aksjemarkedet.

I tillegg kan det medføre store pengestrømmer inn i et marked som allerede er verdt rundt 7.000 milliarder dollar. MSCI er en av de store, internasjonale indeksleverandørene, og følges som sådan av fond med flerfoldige milliarder til forvaltning.

– For å summere opp i ett ord, vil jeg si at dette er monumentalt. Vi står på trappene til en av de største rebalanseringene av globale porteføljer vi har sett de siste årene, sier direktør Caroline Owen hos RMB Global Advisors til Financial Times.

– Endret holdning

Kinesiske aksjers inntog i «det gode selskap» har vært til debatt i lang tid, og ble senest avvist av MSCI i fjor.

Forslaget som nå skal til behandling, er da også justert. Blant annet er antallet A-aksjer som eventuelt inkluderes betydelig redusert, hvilket vil gi de nye kinesiske aksjene betydelig lavere vekting i den samlede EM-indeksen.

Skeptikerne er i hovedsak bekymret for politiske forhold som regulering, deriblant eierskapsrettigheter, kapitalrestriksjoner og handelsbegrensninger.

– Det amerikanske selskapet har resolutt avvist inkludering, og vist til vedvarende bekymringer rundt manglende tilgang til å handle og avhende aksjer fritt, sier Nick Yeo i Aberdeen Asset Management.

Han mener imidlertid at MSCIs holdning nå er endret, og at kriteriene er såpass modifisert at inkluderingen fremstår som en formalitet.

Store kapitalstrømmer

De siste årene har det også vært økt fokus i Kina, blant annet drevet frem av landets sentralbank, på å implementere tiltak som øker landets åpenhet og styrker kapitalmobiliteten inn og ut av landet.

Dette har blant annet gitt utslag i den såkalte «Shanghai-Hongkong Stock Connect»-avtalen, som gir utlendinger tilgang til de fleste aksjene på Shanghai-børsen.

Bloomberg skriver at investorene posisjonerer seg, ved at kapitalstrømmen fra Hongkong til fastlands-Kina har økt betydelig de siste ukene, mens strømmen den motsatte veien er redusert.

Dette kan imidlertid bare være starten. Tidligere MSCI-direktør Qi Wang, nå forvalter i Megatrust Investments, sier til Reuters at han forventer at 640 milliarder dollar kan finne veien til det kinesiske A-aksjemarkedet.

– Dersom du liker aktiv forvaltning og aksjeplukking, vil dette være den ideelle slagmarken. Ingen global gruppe aksjemuligheter vil være komplett uten kinesiske A-aksjer, mener Wang.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå