Huawei saksøker USA

Kinesiske Huawei saksøker USA og mener forbudet mot offentlige etaters kjøp av produkter og tjenester fra selskapet er ulovlig.


<p><b>SAKSØKER USA:</b> Huawei går rettens vei etter at USA forbød offentlige etater å kjøpe selskapets produkter og tjenester.</p>

SAKSØKER USA: Huawei går rettens vei etter at USA forbød offentlige etater å kjøpe selskapets produkter og tjenester.

Den kinesiske teknologigiganten Huawei har saksøkt USA, etter meldinger tidligere i uken om at selskapet forberedte søksmål.

Huawei vil utfordre en lov fra august som forbyr offentlige etater i USA å kjøpe selskapets produkter og tjenester. Selskapet mener denne er i strid med grunnloven.

Loven som utfordres ble signert av president Donald Trump i august, og kalles «National Defense Authorization Act».

Konflikten om Huawei kommer i en periode med handelsspenninger mellom de to gigantene Kina og USA, og etter at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble pågrepet i Canada, etter mistanke om brudd på USAs sanksjoner mot Iran.

Selskapet anklager også amerikanske myndigheter for å ha hacket serverne deres og for å ha stjålet e-poster og sikkerhetskoder.

– Den amerikanske kongressen har gjentatte ganger mislyktes med å fremlegge noen bevis som støtter opp under restriksjonene på Huawei-produkter. Vi er nødt til å ta dette juridiske skrittet som en siste utvei, sier Huawei-toppen Guo Ping i en uttalelse ifølge Reuters.

– Forbudet er ikke bare ulovlig, men det hindrer også Huawei i å engasjere seg i en rettferdig konkurranse, noe som til slutt går ut over amerikanske forbrukere.

Det er ingen bakdører eller sikkerhetshull i Huaweis utstyr, hevder det kinesiske selskapet.

USAs anklager

Huawei har levert søksmålet til en føderal domstol i Texas, ifølge nyhetsbyrået.

Fra før har USA anklaget den kinesiske telekomgiganten for å utgjøre en sikkerhetstrussel, og hevdet at Huaweis utstyr blir brukt til spionasje for den kinesiske staten.

Den amerikanske justisdepartementet har også anklaget selskapet for industrispionasje, for å ha stjålet forretningshemmeligheter, og for å ha brutt amerikanske sanksjoner mot Iran.

Søksmålet kommer etter at myndighetene i Canada tidligere denne måneden godkjente at Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou utleveres til USA.

Les mer: Kanadiske myndigheter tillater utlevering av Huaweis finansdirektør til USA

 <p><b>KAN UTLEVERES:</b> Huaweis finansdirektør Meng Wanshou er datter av selskapets grunnlegger Ren Zhengfei, og det har skapt diplomatiske utfordringer at hun er pågrepet i Canada etter mistanke om at Huawei har brutt USAs Iran-sanksjoner. Canadas myndigheter skal tillate utlevering til USA, men prosessen kan ta tid.</p>

KAN UTLEVERES: Huaweis finansdirektør Meng Wanshou er datter av selskapets grunnlegger Ren Zhengfei, og det har skapt diplomatiske utfordringer at hun er pågrepet i Canada etter mistanke om at Huawei har brutt USAs Iran-sanksjoner. Canadas myndigheter skal tillate utlevering til USA, men prosessen kan ta tid.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå