«Jeg fremsto som faren til Sinnataggen»

Kjell Inge Røkke tar litt selvkritikk og spår kostnadssmell for Ivar Aasen-utbyggingen.

<p><b>SINT:</b> Kjell Inge Røkke innrømmer at det var den hissige siden av personligheten seerne av NRK Brennpunkt fikk se i fjor høst.<br/></p>

SINT: Kjell Inge Røkke innrømmer at det var den hissige siden av personligheten seerne av NRK Brennpunkt fikk se i fjor høst.

I sitt årlige brev til aksjonærene tar Kjell Inge Røkke litt selvkritikk, men klarer ikke la være å slenge litt med leppa.

Han innrømmer at han neppe når sitt eget mål for hvor mye den verdijusterte egenkapitalen i Aker skal være på ved utgangen av året, men forsvarer seg med at det enkleste ville vært å sette seg lave og hyppige mål - nært frem i tid.

Lengst i selvkritikk går han i omtalen av hans egen opptreden i NRK Brennpunkt-programmet om hvitfisknæringens situasjon.

Raste om fisk

I programmet, som omtaler den åpne krangelen mellom Røkkes selskaper og Fiskeridepartementet om kvotepolitikk, omtalte han sine kritikere som mindre begavet.

«Jeg fremsto som faren til «Sinnataggen» i Vigelandsparken,» skriver han.

Han unnskylder seg med at han ved å stille opp plasserte «en ladet, løs kanon på dekk for å gi tilsvar til påstander og mistenkeliggjøring.»

Les også: Professor: – Røkke er en siste mohikaner

Han viser til at han har drevet i norske fiskerinæring i 17 år og kun høstet tap og mye kritikk. Og han gjentar ønsket om reguleringer som gir hans selskaper bedre rammebetingelser.

Spår kostnadssmell

Men mest hardtslående er Røkke når han kommenterer planene om utbygging av Ivar Aasen-feltet som ble godkjent fredag. Det er anslått at utbyggingen totalt sett kommer til å koste nærmere 25 milliarder kroner.

Les også: Godkjenner utbyggingen av Ivar Aasen og Gina Krog

«Jeg føler meg sikker på at utbyggingen av Ivar Aasen blir dyrere enn budsjett, og at produksjonen av den første oljen skjer senere enn planlagt. Egentlig burde jeg holde munn, men jeg gjør det ikke,» skriver Røkke til sine aksjonærer.

Det spesielle med utspillet er at Det norske oljeselskap, hvor Røkkes Aker eier 49,99 prosent er operatør for utbyggingen og eier 35 prosent av feltet.

Men han legger ikke skylden på Det norske. Han refser heller Ivar Aasen-partnerne Statoil og Bayerngas som valgte at store deler av utbyggingen skal skje ved verft i Asia.

Kværner ble utkonkurrert

Det skjedde i konkurranse med et av de annet av Kjell Inge Røkkes selskaper - Kværner. Kværner hadde nemlig i samarbeid med søsterselskapet Aker Solutions lagt inn bud på kontrakten.

«Ja, det var en prisforskjell. Vi i Aker mener forskjellen ikke var stor nok til å ta risikoen på å bygge ved et verft i Singapore,» skriver Røkke.

Han mener det blir vanskelig for en fersk organisasjon som Det norske oljeselskap å følge opp byggingen i Asia.

«På bortebane»

«Laget spiller på bortebane. Arenaen er et verft i Østen som aldri tidligere har levert et toppdekk med prosessanlegg til norsk sokkel. Oppgaven er kompleks, kommunikasjonen vil bli vanskelig og de man har valgt å samarbeide med skal benytte Ivar Aasen-utbyggingen til å lære seg oppgaven,» skriver Røkke.

Han understreker at hans skepsis ikke skyldes manglende tillit til de som jobber med Ivar Aasen-utbyggingen og erkjenner at enkelte ansatte i Det norske vil bli frustrerte og irriterte over det han skriver.

Røkke håper det at han går ut med sine meninger om saken gjør at de som jobber med prosjektet blir motivert til å gjøre en ekstra god jobb.

«Tar jeg feil, så fortjener jeg ettertrykkelig å bli minnet om det,» skriver Røkke.På forsiden nå