– Spiller i Champions League

Kjell Inge Røkke mener oljeselskapet Aker BP har tatt steget fra å være en oljemygg til å spille i Champions League. Men han advarer også mot mulige nedturer.


<p><b>PENNEN FATT:</b> Kjell Inge Røkke bruker å ta opp viktige og uviktige spørsmål i sitt årlige aksjonærbrev. Nå har han publisert en fersk utgave av brevet.</p>

PENNEN FATT: Kjell Inge Røkke bruker å ta opp viktige og uviktige spørsmål i sitt årlige aksjonærbrev. Nå har han publisert en fersk utgave av brevet.

Kjell Inge Røkke har publisert sitt årlige aksjonærbrev.

Der bruker milliardæren å ta opp viktig spørsmål som gjelder selskapene han eier, samt industriutvikling og noen ganger også politiske spørsmål.

Les mer: Røkke ber politikerne passe bedre på skattebetalernes kredittkort

I år bruker han mye plass på oljeselskapet Aker BP, hvor Aker har en eierandel 40 prosent. Aker BP ble dannet ved fjorårets sammenslåing av Det norske oljeselskap og BPs norske oljevirksomhet.

– På få år har vi tatt spranget opp fra å spille i kretsserien blant oljemygger til å spille i toppen av Champions League blant uavhengige lete- og produksjonsselskaper i Europa, skriver Røkke i aksjonærbrevet.

Men han advarer også om at det kan komme nedturer for Aker BP-aksjen, siden oljenæringen er syklisk og prisene kan variere.

Aker BP-aksjen steg hele 180 prosent i fjor, påpeker Røkke i brevet. I tillegg utbetalte selskapet utbytte for første gang i fjerde kvartal, noe som var fire år tidligere enn det Aker hadde lagt til grunn i 2014, skriver han.

– Det har vært en god utvikling. Av erfaring vet jeg at store oppturer også har en nedside i sykliske næringer. Jeg legger til grunn at aksjekursen ikke bare peker rett oppover, skriver Røkke.

Han understreker også at industribygging i oljesektoren ikke passer for kortsiktige aktører, og peker på de mange årene som har gått fra Aker begynte å investere i sektoren og frem til utbyttene kom inn i kassa.

– Olje er for de tålmodige og langsiktige – med finansielle muskler og industrielle

ambisjoner. Det tar lang tid fra de første kornene sås til kronene kan høstes, skriver han.

– 17 år tok det fra Aker investerte de første millionene til det første utbyttet ble mottatt. Nå fremstår Aker BP som et mønsterbruk på norsk sokkel – både når det gjelder å så, lete, drifte og høste, skriver han.

Les også: Røkke om Ivar Aasen-utbyggingen: – Det gikk som jeg håpet, ikke som jeg fryktet

Største eier i Aker

Kjell Inge Røkke er den største eieren i Aker, gjennom selskapet TRG Holding, som eier 67 prosent av eierselskapet Aker ASA. Nest største eier i Aker er Folketrygdfondet med 3,5 prosent.

– Et oljesmurt Aker-maskineri beveget seg raskt i 2016. Vi har gjort som vi har sagt. Investert motsyklisk i en tid med volatile oljepriser. Langsiktighet og handlekraft har gitt resultater, skriver Røkke.

Aker forvalter eierdeler i selskaper verdt 35,14 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret, inkludert Aker BP som er verdt 20,9 milliarder kroner, Ocean Yield som er verdt 6,4 milliarder og Aker Solutions verdt 3,9 milliarder.

Selskapet har også eierskap i selskapene Kværner, Aker BioMarine og Akastor.

Må under 8 dollar

Røkke påpeker at Aker BP ikke kan påvirke oljeprisen, bare sine egne kostnader. Målet er å kutte produksjons- og driftskostnadene til 8 dollar per fat fra dagens nivå på 11 dollar per fat.

– Jeg er ikke fornøyd for gjennomsnittlige produksjons- og driftskostnader faller godt under 8 dollar per fat, skriver Røkke.

– Det må til for å ha nødvendig robusthet i en volatil industri som olje og gass. Vi har klart det før. Etter kjøpet av Marathon Norge reduserte selskapet denne kostnaden fra

9 til ca. 6 dollar per fat, skriver han.

Oljen fortsatt viktigst

I fjorårets aksjonærbrev skrev Røkke blant annet at olje og gass ville være sentralt for Aker, til tross for at kampen mot global oppvarming trappes opp. Den som ikke har tro på oljenæringen, bør selge Aker-aksjene sine, skrev han.

Les mer: Røkke: Selg Aker om du ikke tror på olje

– Det gjelder fortsatt, skriver Røkke i årets aksjonærbrev.

Han skriver at han applauderer for fornybar energi, men påpeker at olje og gass vil være viktig i mange år fremover.

– Aker og Aker BP følger lojalt de tiltakene som vi blir pålagt. Noen av tiltakene ville vi aldri gjennomført på eget initiativ, som for eksempel elektrifisering med strøm fra land til plattformer. Her er det eieren av ressursene – den norske stat – som bestemmer, skriver han.

Røkke er heller ikke bekymret for at oljeprisen skal falle igjen. I starten av 2016 var oljeprisen helt nede i under 30 dollar fatet, før den steg gjennom året og nå ligger godt over 50 dollar fatet.

– Vi mister ikke nattesøvnen når oljeprisen svinger opp eller ned, skriver Røkke.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå