Røkke om Ivar Aasen-utbyggingen: – Det gikk som jeg håpet, ikke som jeg fryktet

Kjell Inge Røkke ble imponert over Ivar Aasen-prosjektet, men mener samtidig at hans oljeserviceselskap Kværner ville klart å levere til en lavere pris dersom de hadde fått muligheten.


<p><b>KJÆRT TEMA:</b> Kjell Inge Røkke offentliggjorde fredag morgen årets aksjonærbrev, hvor han blant annet igjen skriver om utbyggingen av Ivar Aasen.</p>

KJÆRT TEMA: Kjell Inge Røkke offentliggjorde fredag morgen årets aksjonærbrev, hvor han blant annet igjen skriver om utbyggingen av Ivar Aasen.

«Tar jeg feil, så fortjener jeg ettertrykkelig å bli minnet om det,» skrev Kjell Inge Røkke om Ivar Aasen-utbyggingen i sitt brev til aksjonærene i Aker i mars 2013. Dette tar han opp igjen i årets aksjonærbrev.

«Gjennomføringen av Ivar Aasen-prosjektet imponerte meg. Jeg er de siste månedene blitt minnet på hva jeg skrev i aksjonærbrevet for fire år siden,» skriver Røkke i brevet som ble offentliggjort fredag morgen.

I 2013 gikk en viktig kontrakt for utbyggingen til et verft i Singapore i konkurranse med det Røkke-kontrollerte oljeserviceselskapet Kværner.

Samme år skrev Røkke til aksjonærene at han følte seg sikker på at utbyggingen ville bli dyrere enn budsjett og at produksjonen av den første oljen ville skje senere enn planlagt.

«Det gikk som jeg håpet – ikke som jeg fryktet, men samtidig er det viktige nyanser
som er greit å få frem,» skriver Røkke nå.

Mener Kværner ville levert til lavere pris

Kontrakten for toppdekket til Ivar Aasen ble tildelt verftet i Singapore tross Akers råd til operatøren Det Norske (i dag Aker BP) om å velge et kjent utbyggingskonsept og leverandører med erfaring fra sammenlignbare prosjekter på norsk sokkel.

Røkke mener det som skjedde var en kombinasjon av en dårlig beslutning og dyktige mennesker, som ga et godt resultat. Han mener prosjektet ble godt gjennomført med raske og lite byråkratiske beslutninger – og viser til at det skjedde uten alvorlige hendelser eller ulykker i prosjektperioden – men at regningen på toppdekket likevel ble for høy.

«Jeg mener fortsatt at styreutvalget og Aker ga det riktige rådet. Kværner ville klart å levere til en lavere pris og til avtalt tid dersom verftet på Stord hadde fått muligheten,» skriver Røkke i årets aksjonærbrev.

Startet på julaften

Produksjonen på Ivar Aasen-feltet ble startet opp julaften 2016, i tråd med tidsplanen som Røkke altså ikke trodde noe på tilbake i 2013. Og det er Røkke selv gjennom sitt eierskap i Aker og derigjennom Aker BP (operatør på Ivar Aasen), som tjener mest på at prosjektet går bra. Røkke eier 68,2 prosent av selskapet TRG Holding, som igjen eier 67 prosent av eierselskapet Aker ASA. Aker har en eierandel på 40 prosent i Aker BP.

Aker BP ble dannet ved fjorårets sammenslåing av Det norske oljeselskap og BPs norske oljevirksomhet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå