Røkke: Selg Aker, om du ikke tror på olje

Kjell Inge Røkke gir et klart råd til de som ikke tror på olje- og gassnæringen.


<p><b>TROR PÅ OLJE:</b> Kjell Inge Røkke gjentar i årets aksjonærbrev at han har tro på høyere oljepris.</p>

TROR PÅ OLJE: Kjell Inge Røkke gjentar i årets aksjonærbrev at han har tro på høyere oljepris.

Kjell Inge Røkke omtaler seg selv som klimaoptimist, men for Aker vil olje og gass stå øverst på dagsorden på kort sikt.

Det fremkommer i Kjell Inge Røkkes årlige brev til aksjonærene i Aker.

Der fastholder han at han mener oljeprisen skal opp fra dagens nivå.

«Jeg mener at dagens oljepris ikke vil være bærekraftig - forutsatt at man tror på etterspørselsvekst,» skriver han.

Og i innledningen av brevet ber han rett og slett de som ikke tror på olje og gassnæringen fremover å slutte å lese hans brev.

«I så fall er rådet enkelt: Selg dine aksjer i Aker,» skriver han.

– Trenger høyere oljepris

Aker har store investeringer i olje og selv om Røkke poengterer at porteføljen er diversifisert, så legger han ikke skjul på Akers oljeavhengighet.

«Aker har vært, er og vil fortsatt være avhengig av økt oljepris og høyere aktivitet for å få fart på maskineriet,» skriver han.

Røkke avslører at Akers investeringsteam har hatt sjeldent mye å gjøre fordi det ha vært sjeldent mange muligheter for å gjøre transaksjoner.

«Vi har regnet opp og ned på selskaper i mange bransjer, og vurdert selskaper på kryss og tvers av sektorer som vi allerede kjenner,» skriver Røkke.

Han slår fast at Aker vil holde seg til sektorer de kan og har erfaring fra og at de er rede til handling.

«Aker står parat til å være med på transaksjoner og restruktureringer hvor Aker kan bidra med kunnskap og kapital,» skriver Røkke.

– Utvider horisonten

Men samtidig som han understreker at Aker ønsker å holde seg til det de kan, så åpner han samtidig for nye muligheter når han han skriver at energirelaterte investeringer også fremover vil være Akers viktigste område.

«Jeg bruker bevisst ordet energi for å utvide horisonten, men olje, gass og tilgrensende muligheter står øverst på dagsorden på kort sikt,» skriver han.

Røkke benytter aksjonærbrevet til minne om at han for tre år siden spådde at Ivar Aasen-utbyggingen som Aker-selskapet Det norske er involvert i kom til å bli både forsinket og dyrere enn forventet.

«Tar jeg feil, så fortjener jeg ettertrykkelig å bli minnet om det,» skrev Røkke for tre år siden.

Nå skriver han at utbyggingen går bedre enn han fryktet og lover å dele erfaringer fra prosjektet i neste års aksjonærbrev.

Jubileumsbok

Aker er 175 år i år og Røkke har vært hovedeier de siste 20 årene.

I en jubileumsbok, som skrives av forfatteren Henrik H. Langeland, vil Røkke komme tilbake til sine refleksjoner rundt tiden som Akers hovedeier.

Han unnskylder at årets aksjonærbrev er kortere enn normalt med henvisning til jubileumsboken.

Brevet er også renset for de sedvanlige små og store halvprivate anekdoter, men han har med en.

Han viser til at han har over tid har funnet lærdom og inspirasjon fra den amerikanske forretningsmannen Jean Paul Getty (1892-1976).

Getty var grunnlegger av Getty Oil og var en av de første dollarmillardærene. Han skrev også i magasinet Playboy, som kanskje er mer kjent for bildene enn teksten, i magasinets første år.

«Jeg må ærlig innrømme at det verken var artikler av J. Paul Getty eller andre som inspirerte meg mest da jeg bladde i mitt første Playboy tidlig på 1970-tallet,» skriver Røkke.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå