Kongsberg Gruppen vant luftvernkontrakt i Australia

Torsdag kom bekreftelsen som sikrer norske Kongsberg Gruppen milliardinntekter.


<p>Illustrasjonsbilde av NASAMS</p>

Illustrasjonsbilde av NASAMS

Norske Kongsberg Gruppen har sikret seg en kontrakt for leveranser til forsvarsgiganten Raytheon i Australia verdt 1,6 milliarder kroner, ifølge en børsmelding.

Australia har nemlig valgt det norsk-amerikanske luftvernsystemet NASAMS som Raytheon og Kongsberg Defense & Aerospace leverer.

Bekreftelsen kommer etter at det i mars ble kjent at australske myndigheter godkjente luftvernprosjektet, noe som tok Raytheon og Kongsberg et stort skritt nærmere milliardkontrakten.

– NASAMS kontinuerlige teknologiske evolusjon og at stadig flere land velger systemet, bekrefter at det er verdens mest moderne luftvernsystem. NASAMS, som produseres av Kongsberg og Raytheon, er ryggraden i mange nasjoners luftvernløsninger i mange år fremover, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, forsvarsvirksomheten i Kongsberg Gruppen.

Mange kontrakter på gang

Australia er bare det siste landet i en rekke land som har kjøpt eller vist sin interesse for Nasams. Systemet er allerede solgt til blant andre Norge, USA, Finland, Indonesia, Litauen og Oman.

Norske myndigheter har også gått til Kongsberg Gruppen for leveransen av Norges neste luftvernsystem.

Nylig ble det også klart at Ungarn er interessert i NASAMS, men på grunn av konflikten mellom norske og ungarske myndigheter skal avtalen ha blitt satt på vent inntil videre.

Kongsberg Gruppen har tidligere ikke ønsket å kommentere en mulig kontrakt i Ungarn og den omtalte politiske konflikten.

NASAMS er ikke den eneste store kontrakten som er på bordet for Kongsberg Gruppen i Australia.

I 2015 ble det nemlig klart at Australia blir med på utviklingen av «supermissilet» JSM til Kongsberg Gruppen. Missilet er utviklet for bruk på kampflyet F35 som både Norge, Australia, USA og en rekke andre land har bestilt. Australias engasjement er et tydelig signal på at de trolig kommer til å bestille JSM-missiler.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå