Vil ta Fjord1 på børs

Norges største fergerederi ble kjøpt av Per Sævik i fjor. Nå vil han legge selskapet på børs


<p><b>VIL PÅ BØRS:</b> Eierne i Fjord1 vil børsnotere selskapet. Her illustrert av bilfergen Volda.</p>

VIL PÅ BØRS: Eierne i Fjord1 vil børsnotere selskapet. Her illustrert av bilfergen Volda.

Per Sæviks selskap Havliafjord ønsker nå legge ut 49 prosent av aksjene på Oslo Børs, melder Nett.no (bak betalingsmur), gjengitt av NRK.

Selskapet håper en børsnotering skal kunne gi 1,7 milliarder friske kroner til selskapet, som skal brukes til å kjøpe deleier Sogn og Fjordane fylkeskommune helt ut av rederiet. 

Drama rundt oppkjøp

– Det har pågått en vurdering en liten periode, og den vurderingen pågår fremdeles. Det kjenner jeg til, sier administrerende direktør i Fjord1 Dagfinn Neteland til NRK.

– Men det er viktig å presisere at det ikke er tatt en avgjørelse om å ta Fjord1 til børsnotering. Det ligger på styrerommet, og styret har ikke hatt saken oppe til vurdering.

Havliafjord kjøpe seg opp i Fjord1 i fjor.

Sæviks selskap kjøpte da 21 prosent av Sogn og Fjordane fylkeskommune sine eierandeler, og sitter nå på 67 prosent av aksjene i selskapet.

Dragkamp

Oppkjøpet skjedde etter en lang dragkamp om selskapet, etter at et knapt flertall i fylkestinget i Sogn og Fjordane i 2015 først bestemte seg for å selge fylkeskommunens aksjer til konkurrenten Torghatten.

Havila, som altså på det tidspunktet eide 41 prosent, motsatte seg en slik avtale.

Situasjonen ble snudd på hodet da Konkurransetilsynet gikk inn og nektet fylkeskommunen å selge aksjene til Torghatten. Isteden havnet de til slutt hos Havila, slik Sævik hele tiden ønsket.

Det er foreløpig ikke satt et tidspunkt for en eventuell avgjørelse omkring børsnotering fortalte Neteland til NRK.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå