Derfor drøyer utbyttedrysset fra Kværner

Et sterkt andre kvartal er tilbakelagt, og nå er Kværner på offensiven etter noen magre år. – Det blir en spennende sommer, sier konsernsjef Jan Arve Haugan.


<p><b>SER MOT NORD:</b> Kværner jakter arbeid og muligheter i et oppadgående marked. Konsernsjef Jan Arve Haugan trekker spesielt frem Barentshavet og arktiske strøk i Canada og Russland som interessant.</p>

SER MOT NORD: Kværner jakter arbeid og muligheter i et oppadgående marked. Konsernsjef Jan Arve Haugan trekker spesielt frem Barentshavet og arktiske strøk i Canada og Russland som interessant.

Markedet gir Kværner tommelen opp etter at selskapet tidligere i dag la frem solide tall for andre kvartal og varslet at det slettes ikke er like sommerstille som da den såkalte oljebremsen var på det kraftigste.

– Vi ser at flere prosjekter legges ut på anbud enn for et år siden. Anbudsaktiviteten er høyere denne sommeren, og vi venter at dette vil fortsette til høsten, sier konsernsjef Jan Arve Haugan torsdag.

Han forteller til E24 at selskapet både forbereder seg til anbudskonkurranser både i Norge og internasjonalt, og at de ønsker å ta posisjoner innen flere segmenter.

Dette gjelder blant annet innen decommissioning (avvikling) av installasjoner.

– Vi har vært tydelig på at vi markedsfører oss innenfor et geografisk område der vi tror at kundene har behov for den høye kvaliteten vi kan tilby og ser merverdien i dette, sier han.

I tillegg ser Kværner mot nord – både mot Barentshavet, arktisk Canada rundt Newfoundland og arbeid i de arktiske områdene i Russland som ikke er omfattet av sanksjonene mot landet.

– I Barentshavet er vi i en situasjon som kan gi oss nye muligheter, men det er avhengig av hvordan letesuksessen slår ut eller ikke. Det er en spennende sommer, sier Haugan.

Venter med utbytte

Med noe bedre forhold som bakteppe har det blitt spekulert i om Kværner igjen kan åpne utbyttekranene. Selskapets utbyttepolitikk sier at styret skal vurdere eventuell utbyttebetaling etter hvert halvår, men utbetaling har ikke skjedd siden oktober 2015.

Kværner hadde ved slutten av andre kvartal kontanter og bankinnskudd på 2,9 milliarder kroner. Da det likevel ikke blir noen utbetaling i denne runden, kan dette være knyttet til mulighetene i dagens marked – ikke minst mulighetene for å kjøre oppkjøp.

– Vi er tydelige på vår dividendepolitikk, der utbytte er en del av styrets vurderinger hvert halvår, sier Haugan.

Konsernsjefen fortsetter:

– Selskapet ser på interessante muligheter, både organisk, men også strukturelt. Når vi nå har et marked som er i litt mer positiv utvikling, får vi se om vi finner strukturelle muligheter vi kan utvikle videre. Om ikke, vil dette være en del av styrets vurderinger når de neste gang vurderer dividendesituasjonen.

Avklaringer i år

Kværner er for øvrig tilbakeholdne med gå i detaljer rundt hvilke «strukturelle muligheter» de vurderer, samt hvilke kontrakter de jakter på, men ting kan falle på plass allerede i løpet av høsten.

– Vi venter at utfallet av noen av kontraktsprosessene vil bli konkludert i andre halvår 2017, mens andre vil komme i 2018, sa Haugan under dagens kvartalspresentasjon.

Kværners ordrebok sto ved utgangen av kvartalet på 9.041 millioner kroner, mot 10.172 millioner på samme tid et år tidligere.

I andre kvartal leverte for øvrig Kværner et justert brutto driftsresultat på 216 millioner kroner i perioden, hvilket er en økning fra 106 millioner i samme kvartal i fjor.

Fremgangen nevnt over skyldes i hovedsak lavere kostnader. Driftsinntektene i perioden falt til 1.502 millioner, ned fra 1.859 millioner i samme periode året før.
Bunnlinjen viser et resultat etter skatt på 127 millioner kroner, mot 44 millioner i andre kvartal i fjor.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå