Kværner-sjefen om storkontrakten: Totalt gir Njord-kontrakten 12.000 årsverk

Kværner-sjef Jan Arve Haugan tror 95 prosent av jobben til fem milliarder kroner vil bli gjort i Norge.


<p><b>FORNØYD:</b> Kværner-sjef Jan Arve Haugan er fornøyd med at Njord-kontrakten i er i boks.</p>

FORNØYD: Kværner-sjef Jan Arve Haugan er fornøyd med at Njord-kontrakten i er i boks.

Konsernsjef Jan Arve Haugan i Kværner kan ha hørt Stord-ordfører Harry Herstads bønn om at Kværners Njord-kontrakt skal få hjulene til å snurre i Stord-samfunnet.

For ikke bare kommer Njord-kontrakten til å gi en sysselsettingseffekt på 3.000 årsverk i Kværner og i søsterselskapet Aker Solutions.

I de mange underleverandørene som Kværner nå skal engasjere vil sysselsettingseffekten kunne bli betydelig.

– Vi skal kjøpe inn en del underleveranser og utstyr. Totalt sett så betyr dette at kontrakten gir rundt 12.000 årsverk over en fireårs periode, sier Haugan til E24.

Kværner er allerede forberedt på oppdraget ettersom Kværner og Statoil inngikk en rammeavtale om oppdraget i fjor. Det er bekreftelsen av dette oppdraget som nå feires med heiste flagg i Stord-samfunnet.

Mest norsk

Haugan regner med at kontraktene som Kværner nå skal gi til underleverandører vil bli vunnet av norske bedrifter.

– Vi ser at i flere av jobbene så er norske bedrifter fullt ut konkurransedyktige, sier Haugen.

I pressemeldingen om kontrakten sier Haugan at han regner med at den norske andelen blir over 95 prosent.

«Med unntak av noe innkjøp, så ligger dette an til å bli et så godt som helnorsk prosjekt, som gir stor aktivitet i Hordaland og andre steder på Vestlandet som har vært rammet av oljekrisen de siste årene», sier Haugan i pressemeldingen.

– Hva hadde vært situasjonen for Kværner om dere ikke hadde vunnet denne kontrakten?

– Vi hadde sett en annen situasjon. Men vi tenker ikke så mye på nedsiden i dag. I dag slår vi oss heller litt på brystet, sier en fornøyd Haugan.

En som håper at kontrakten skal hjelpe de delene av landet som er rammet av oljebremsen er Stord-ordfører Harry Herstad (Ap).

– Krisen er ikke over med dette, men kontrakten er et godt signal, sier Stord-ordfører Harry Herstad (Ap) til E24 før han tar turen til Kværner for å feire storkontrakten.

Høy ledighet

Han håper kontrakten kan gi startskuddet for en utvikling hvor arbeidsledigheten i kommunen kan begynne å falle fra dagens nivå på rundt seks prosent og etter hvert gi kommune høyere skatteinntekter.

Njord A-plattformen er allerede transportert til Kværners verft i Stord.

Kværner skal nå gjennomføre en oppgradering som innebærer at gammelt utstyr og materiell blir fjernet og erstattet med nytt utstyr.

Etter planen skal arbeidet være ferdig i 2020 og Kværner har opsjon på å få kontrakten for jobben knyttet til å installere plattformen på feltet igjen.

Plattformen ble i sin tid bygget og levert av Kværner i september 1997. Dekket ble levert av verftet på Stord, mens Verdal leverte skroget.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå