– Norske leverandører har slått tilbake

Oljeekspert sier norske offshoreverft ikke har vært så dominerende siden begynnelsen av 2000-tallet. Norske Industri mener de vet hvorfor.


<p><b>FEIRER KONTRAKT:</b> Olje- og energiminiser (Terje Søviknes (t.v.) gratulerer konsernsjef Jan Arve Haugan (t.h.) i Kværner med storkontrakten han har fått av prosjektdirektør Torger Rød (i midten) i Statoil.</p>

FEIRER KONTRAKT: Olje- og energiminiser (Terje Søviknes (t.v.) gratulerer konsernsjef Jan Arve Haugan (t.h.) i Kværner med storkontrakten han har fått av prosjektdirektør Torger Rød (i midten) i Statoil.

Norske leverandørbedrifter har forsynt seg grovt av kontraktene knyttet til nye store utbygginger på norsk sokkel.

Tirsdag fikk Kværner dekkskontrakten knyttet til Johan Castberg-utbyggingen. Det er en kontrakt på 3,8 milliarder kroner som på det meste vil sysselsette 4.800 personer hos Kværner og deres underleverandører.'

– På Johan Castberg så har nær sagt så mye som mulig godt til norske leverandører, sier prosjektleder Markus Nævestad i Rystad Energy til E24.

Oljen fra Johan Castberg-feltet skal utvinnes fra et skip. Skroget skal bygges i Singapore, men det er rett og slett fordi ingen norske bedrifter er i stand til å bygge et så stort skrog.

Asia-bølge

Nævestad mener det helt klart er slik at norske leverandørbedrifter nå vinner en større andel av kontraktene enn de gjorde før oljeprisfallet i 2014.

– Etter rundt 2010 kom det man så på som Asia-bølgen, hvor norske leverandører tapte topside-kontrakter til konkurrenter i utlandet på rekke og rad med Valemon, Knarr, Martin Linge, Aasta Hansteen, Ivar Aasen og Gina Krog. Et av få lyspunkt var Kværners kontrakt på Edvard Grieg, forteller Nævestad.

– Men så har man sett et comeback med flere tildelinger på både Johan Sverdrup og nå Johan Castberg som jo absolutt bekrefter at norske leverandører har slått tilbake, og nå også er konkurransedyktige på pris.

Historisk høy norsk andel

Han sier det spesielt er de norske offshoreverftene som har styrket seg i konkurransen.

– Man må tilbake til tidlig 2000-tallet for å se en så sterk norsk dominans. Det er ganske imponerende hva de norske leverandørene har gjort for å bli konkurransedyktige, sier han.

I tillegg til forbedringstiltak har norske leverandører også fått god hjelp fra en svak kronekurs.

 <p><b>MADE IN NORWAY:</b> Slik seg Statoil for seg produksjonsskipet som skal produsere olje på Johan Castberg-feltet vil se ut. Det meste av skipet vil bli bygget i Norge.</p>

MADE IN NORWAY: Slik seg Statoil for seg produksjonsskipet som skal produsere olje på Johan Castberg-feltet vil se ut. Det meste av skipet vil bli bygget i Norge.

Ifølge Nævestad er det vanskelig å tallfeste hvor mye av investeringene som faktisk skjer i Norge.

– Et prosjekt som går til Kværner er ikke hundre prosent norsk av den grunn. Både norske og utenlandske leverandører har internasjonale nettverk av underleverandører. Også Kværner. Men det blir helt klart en langt større norsk andel enn om kontrakten skulle gått til Sør-Korea eller Singapore, sier han.

– Får frem det beste

Direktør Knut E. Sunde i bransjeorganisasjonen Norsk Industri er imidlertid ikke i tvil om at norske bedrifter vinner en større andel av kontraktene når oljeselskapene deler ut kontrakter.

– Den norske andelen har økt. Det er nå man har fått frem det beste i norsk leverandørindustri, sier Sunde.

Han forteller at tidligere undersøkelser tilsier at mellom 60 og 70 prosent av arbeidet knyttet til oljeindustrien utføres i Norge.

– Etter vår vurdering er andelen høyere nå, sier han.

 <p>Knut E. Sunde i Norsk Industri</p>

Knut E. Sunde i Norsk Industri

Det betyr at utviklingen for norsk leverandørindustri kanskje er bedre enn det utviklingen i de totale oljeinvesteringene tilsier. Fra toppen før oljeprisfallet har de totale oljeinvesteringene falt jevnt og trutt til og med i fjor. I år er det imidlertid ventet en oppgang.

– Vi mener den norske andelen nå er høyere. Derfor vil man selv i et flatt marked vokse, sier Sunde.

– Bedre samarbeid

Han mener norske leverandørbedrifters suksess har sammenheng med flere faktorer enn kostnadskutt hos bedriftene og styrket konkurranseevne på grunn av en svakere kronekurs.

– Da oljeprisene falt og oljeselskapene begynte å skyve på prosjektene ble det først et voldsomt prispress på leverandørindustrien. Men så fikk leverandørindustrien anledning til å komme lengre inn i verdikjeden. De kom tidligere inn i planleggingen av prosjektene, forteller Sunde.

– Det var da prosessene begynte å gå bedre og man har fått de store sprangene når det gjelder besparelser i utbyggingene, sier Sunde.

Halvert pris

Før oljeprisfallet regnet for eksempel Statoil med at det ville koste over 100 milliarder kroner å bygge ut Johan Castberg-feltet. Da søknaden om godkjennelse ble levert i begynnelsen av desember anslo Statoil investeringene til 49 milliarder kroner.

Han mener det gjør det mye vanskeligere for utenlandske leverandører å konkurrere.

– I en sånn prosess øker norskandelen betraktelig. Da er det de norske tilbyderne som kan levere raskest, best og rimeligst, forteller Sunde.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå