Stord går fra ledighetstoppen til ledighetsbunnen

Kværner-ordførere jubler over storkontrakt fra Statoil. 


<p><b>FIKK STORKONTRAKT:</b> Kværners anlegg på Stord.</p>

FIKK STORKONTRAKT: Kværners anlegg på Stord.

Ordfører Gaute Straume Epland (Ap) i Stord kommune trengte ikke å få vite hva det dreide seg om da E24 ringte tirsdag morgen om nyheten om at Kværner Stord har fått storkontrakt.

– Sånt er viktig her på Stord, vet du. Det er en kjempestor dag for Stord.

Stord og Kværner Stord var rammet av oljebremsen etter oljeprisfallet. Arbeidsledigheten var høy frem til Kværner Stord i mars i fjor fikk storkontrakt knyttet til oppgraderingen av Njord A-plattformen.

Tirsdag morgen kom meldingen om at Kværner Stord, sammen med andre Kværner-bedrifter, skal bygge modulene til produksjonsskipet for Johan Castberg-feltet. Kontrakten er på 3,8 milliarder kroner og vil på det meste generere arbeid for 4.800 personer, inkludert ansatte hos Kværners underleverandører.

De gode tidene vil vare

På mindre enn et år har situasjonen snudd for Kværner Stord, og dermed også for Stord kommune.

– Det er ikke lenge siden vi hadde den høyeste arbeidsledigheten i fylket. Nå har vi den laveste. Dette betyr at de gode tidene vil vare enda lenger, sier ordfører Epland.

– Kværner er hjørnestensbedriften på Stord. Det som skjer på Kværner påvirker resten av næringslivet, også de som ikke direkte er underleverandører, legger han til.

Også i Verdalen er det god stemning på ordførerkontoret etter at Kværner Verdal skal lage modulen som håndterer sjøvann, og hovedpakken for rør.

– Kommunen har Norges tredje største industripark, og hver fjerde industriarbeider i Verdal jobber i Kværner, så du skjønner sikkert hvor viktig dette er, sier ordfører (Ap) Bjørn Iversen til E24.

Han sier det er langt ifra tilfeldig at Kværner Verdal får nettopp denne kontrakten.

– Kontrakten er viktig for kommunen, og veldig fortjent fra selskapets side som har jobbet strategisk mot slike prosjekter i lang tid, sier Iversen.

 <p><b>STOR DAG:</b> Kontrakt til Kværner betyr at ordfører Gaute Straume Epland har en stor dag.</p>

STOR DAG: Kontrakt til Kværner betyr at ordfører Gaute Straume Epland har en stor dag.

Eiendomsskatten forblir

Under nedturen før det løsnet for Kværner Stord i fjor måtte kommunene styre stramt økonomisk. Nå kommer oppturen for Kværner også kommunekassen til hjelp.

– Det vil redusere utgiftene til sosialhjelp, blant annet, forteller Epland.

– Vår egen skatteinngang vil øke, og har økt. I dag åpner jeg en ny skole og snart skal vi åpne et nytt sykehjem. Neste år skal vi bygge enda en ny skole, så vi har store ting på gang, sier ordføreren.

Men eiendomsskatten som kommunen så seg nødt til å innføre under nedturen vil Epland ikke love at skal bort.

– Det avhenger også av utviklingen i overføringene fra staten som ser ut til å bli strammet inn, sier ordføreren.

Også ordføreren i Verdal sier at kontrakten kommer godt med til kommunekassen, men legger også vekt på at dette ikke er den største kontrakten Kværner Verdal har fått.

Nye markedsmuligheter

 <p><b>VERDAL-ORDFØRER:</b> Bjørn Iversen (Ap)</p>

VERDAL-ORDFØRER: Bjørn Iversen (Ap)

– Kværner Verdalen har lenge jobbet for å utvikle en multidisiplin-kompetanse som jeg tror er årsaken til at de får dette oppdraget. Jeg tror også dette vil åpne opp for nye markedsmuligheter og mange nye oppdrag, sier Verdal-ordfører Iversen.

– Dere er jo kjent som bygda som vinner i lotto, kjenner du litt på samme følelse i dag?

– Dette har ingenting med flaks å gjøre, dette er målrettet arbeid over tid og vi har stor respekt for den jobben som er gjort, sier Iversen.

I forbindelse med Johan Castberg-kontrakten skal Kværner foreta en oppgradering av verftet på Stord.

«Denne oppgraderingen inkluderer en ny dypvannskai og en utvidelse av den store 1.050 tonns kranen slik at den dekker det meste av Johan Castberg FPSO,» heter det i børsmeldingen fra Kværner.

Selskapet regner med at oppgraderingen vil koste 370 millioner kroner.

Utvidelsen og oppgraderingen vil også bedre verftets konkurransekraft ved fremtidige prosjekter, mener Kværner.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå