Vil dele ut nye 180 milliarder

Apple tjente mer penger enn ventet og nå vil de dele enda mer av pengebingen med eierne sine.

<p><b>LEVERER VARENE:</b> Apple overgikk forventningene da de offentliggjorde kvartalsrapporten sin onsdag kveld. Her er Apple-sjef Tim Cook avbildet under et besøk i Beijing i januar.</p>

LEVERER VARENE: Apple overgikk forventningene da de offentliggjorde kvartalsrapporten sin onsdag kveld. Her er Apple-sjef Tim Cook avbildet under et besøk i Beijing i januar.

Apple kom onsdag kveld med en nyhet som tar selskapet enda et steg lenger unna filosofien til gründer, og nå avdøde toppsjef, Steve Jobs.

For mens Apple under Steve Jobs aldri utbetalte noe utbytte eller delte penger med aksjonærene, vedtok Apple for et par år siden å dele ut 100 milliarder av de totalt 147 milliarder dollarene som selskapet hadde i safen.

I sin ferske kvartalsrapport for årets tre første måneder (Apples andre regnskapsmessige kvartal) annonserer de at aksjonærene skal få ut tilsammen 130 milliarder dollar.

Økningen på 30 milliarder dollar tilsvarer rundt 180 milliarder norske kroner.

Dette gjøres både ved at utbytte økes med rundt åtte prosent og at flere aksjer skal kjøpes tilbake fra aksjonærene. Tilbakekjøpene av aksjer skal nå økes fra 60 til 90 milliarder dollar frem innen utgangen av 2015.

For å bidra til å finansiere utbetalingene til aksjonærene, melder Apple at de forventer å hente penger i amerikanske og internasjonale finansmarkeder, slik de også gjorde i 2013.

For mens Apple genererte 13,5 milliarder dollar i kontanter fra driften i årets tre første måneder betalte de ut nesten 21 milliarder dollar til aksjonærene, ifølge selskapets egne tall.

- Vi er trygge på Apples fremtid og ser en utrolig verdi i Apples aksje. Så vi vil fortsette å allokere mesteparten av programmet vårt (utbetalingene til aksjonærene, journ. anm.) til tilbakekjøp av aksjer. Vi er også glade for å øke utbyttet for andre gang på under to år, sier konsernsjef Tim Cook i en pressemelding.

Apples styret har også besluttet å splitte opp Apple-aksjen i et forhold på syv til én. Det betyr at for hver Apple-aksje man eier den 2. juni vil man motta ytterligere seks aksjer.

Wall Street fryder seg etter nyhetene fra IT-kjempen i Cupertino, California og sender Apple-aksjen opp drøye åtte prosent i etterhandelen på Nasdaq-børsen.

Til sammenligning hadde Apple-aksjen falt med 1,31 prosent da Nasdaq-børsen stengte en halvtime før tallene ble sluppet.

Tjente mer enn ventet

Det var ikke bare utdelingen av penger som overrasket markedet onsdag.

Apple tjente også mer penger enn det analytikerne hadde anslått.

I sitt første kvartal for 2014 (som ble avsluttet 28. desember) kunne Apple melde om rekordsalg av både iPhone og iPad. Før denne kvartalsrapporten hadde man imidlertid ventet et mer moderat salg og mer moderate resultater, slik som ifjor.

Det skjedde ikke.

Det var ventet at Apple ville ha en omsetning på 43,7 milliarder dollar og et resultat per aksje på 10,19 dollar. Fasit ble en omsetning på 45,6 milliarder dollar og et resultat på 11,62 dollar aksjen.

Overskuddet endte på 10,2 milliarder dollar, en oppgang fra 9,5 milliarder i fjor.

Apples bruttomargin steg også til tross for den tøffe konkurransen med blant andre Samsung og andre rivaler.

Bruttomarginen endte på 39,3 prosent i årets tre første måneder, mot 37,5 prosent i samme periode i fjor.

- Vi er veldig stolte av kvartalsresultatene våre, spesielt det sterke iPhone-salget og rekordomsetningen innen tjenester, sier konsernsjef Tim Cook.

- Vi ser med spenning frem til å lansere flere nye produkter og tjenester som bare Apple kan introdusere i markedet, legger han til.

Solgte færre nettbrett

Apple solgte 43,7 millioner iPhone-telefoner i kvartalet som gikk. Ifølge Wall Street Journal var det ventet at de ville selge 38,2 millioner mobiler.

Salget var naturlig nok lavere enn i kvartalet før nyttår som inkluderer julesalget, men det lå høyere enn det sammenlignbare kvartalet i fjor. Da solgte de 37,43 millioner mobiler.

I tillegg til toppmodellen iPhone 5S lanserte Apple i fjor høst en rimeligere modell kalt 5C. Denne har nå blitt rullet ut i flere markeder i en versjon med mindre lagringsplass for å senke prisen ytterligere, noe Apple håper vil friste flere nye kunder til å skaffe seg en smarttelefon.

Selskapet selv hevder at de nye 5C-mobilene har slått bra an i Asia og europeiske land som Polen.

Apple solgte tilsammen 16,35 millioner iPad-nettbrett. Det er en nedgang fra samme periode året før da de solgte 19,47 millioner nettbrett.

Salget av musikkspillerne i iPod-serien fortsetter å falle, og endte på 2,76 millioner i årets tre første måneder. Året før lå salget på 5,63 millioner iPod-enheter.

Mac-salget steg fra 3,95 til 4,13 millioner enheter i perioden.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå