Laksekjempenes tallslipp: Venter resultatfall, men milliardutbytter

Lakseprisfallet vil trolig spise av oppdretternes fortjeneste, men utdelinger i milliardklassen til aksjonærene i Salmar og Lerøy er på vei, om analytikerne får rett i sine prognoser.


<p><b>TALLSLIPP:</b> Laksekjempenes resultatrapporter kommer nå på rekke og rad. Her laks i mære hos Salmar på Frøya i Trøndelag.</p>

TALLSLIPP: Laksekjempenes resultatrapporter kommer nå på rekke og rad. Her laks i mære hos Salmar på Frøya i Trøndelag.

I selskapenes rapportsesong åpner Norway Royal Salmon ballet i laksesektoren, før tallslippene fra de største navnene i sektoren kommer på løpende bånd de neste ukene.

I tillegg til selve resultatutviklingen vil spenningen dreie seg om hvor store utdelinger aksjonærene får.

Med fjorårets siste kvartal i bakspeilet er det nemlig tid for årets utbyttedryss fra mange av lakseoppdretterne.

Og fra selskaper som Lerøy og Salmar er det ventet milliardutbytter.

Om analytikernes anslag treffer ble imidlertid avslutningen på 2017 av et annet kaliber enn i 2016 – et år som ble betegnet som et «ekstremt toppår» etter en lakseprisoppgang som ikke ga seg før prisene vaket rundt 80 kroner per kilo.

Kraftig prisfall

Gjennom fjoråret skled imidlertid lakseprisene nedover, noe som er blitt forklart med at det har kommet mer laks i markedet.

I en situasjon der man har gått fra krympende laksetilbud, ikke minst på grunn av sykdomsproblemer, til tilbudsvekst, har prisene reagert.

Les også: Analytikere strides om laksefall

Nordea anslo i desember en global tilbudsvekst av laks på åtte prosent i 2018 etter veksten på fire prosent året før, mens tilbudet hadde krympet i 2016, ifølge en sektorrapport.

I fjerde kvartal lå lakseprisen i spotmarkedet ofte på 50-tallet, men med en bunn på 45 kroner kiloen, rundt 40 prosent lavere enn toppen ved inngangen til 2017, viser tall fra Fishpool.

For lakseselskapenes inntjening vil imidlertid andelen fisk som er solgt på fastpriskontrakter også spille inn på utviklingen.

Mer fisk, lavere resultat

Tradisjonen tror har verdens største lakseoppdretter, Marine Harvest, allerede løftet litt på sløret hva gjelder fortjenesten i tremånedersperioden.

Det operasjonelle driftsresultatet ble redusert til 177 millioner euro i kvartalet fra rekordhøye 259 millioner i fjerde kvartal 2016, mens produksjonen hadde steget til 113.000 tonn fisk fra knappe 100.000 tonn.

Lenger ned i regnskapet ser analytikerne for seg at resultatet etter skatt ble redusert til 135 millioner euro fra 211 millioner euro i perioden, ifølge estimater fra SME Direkt/TDN.

Les mer: Prisnedgang gir færre kroner i kassen

Venter milliardutbytter

Også for to av tre andre tungvektere vil fjerdekvartalsrapporten vise en svekkelse, ifølge estimatene:

  • Lerøys operasjonelle driftsresultat er ventet ned til 867 millioner kroner fra 1.017 millioner kroner i fjerde kvartal 2016. Her ventes et utbytte for 2017 på 1,90 kroner per aksje, som tilsvarer 1,13 milliarder kroner.
  • Om estimatene treffer vil Bakkafrost levere et operasjonelt driftsresultat på 234 millioner danske kroner, ned fra 350 millioner i tilsvarende kvartal året før. Det er imidlertid ventet at utbyttet jekkes opp til 9,66 kroner per aksje for 2017, tilsvarende 472 millioner, fra 8,70 kroner aksjen året før.
  • I kontrast til de tre ovennevnte tror analytikerne at Salmar vil levere bedring på driften. Her anslås et operasjonelt driftsresultat på 765 millioner kroner, mot 557 millioner året før. Til aksjonærene ventes det et utbytte på 13,96 kroner for året, eller 1,58 milliarder kroner, opp fra 12 kroner året før.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå