Oljegigantenes comeback

Gjennom en usedvanlig sterk rapporteringsperiode har det ene store oljeselskapet etter det andre gjort forventningene til skamme. – Resultatsesongen har rett og slett vært utrolig bra, sier sjefstrateg.


<p><b>OPPTUR:</b> Solen skinner over Chevrons raffineri i Cape Town. Den amerikanske giganten er blant dem som har kunnet vise til fremgang i første kvartal.</p>

OPPTUR: Solen skinner over Chevrons raffineri i Cape Town. Den amerikanske giganten er blant dem som har kunnet vise til fremgang i første kvartal.

Det var en fornøyd konsernsjef som la frem Statoils resultater for første kvartal. Eldar Sætre kunne melde om sitt første resultathopp som toppsjef i det norske oljeselskapet, og rapporten ble beskrevet som «veldig, veldig bra» fra analytikerhold.

Statoils kvartalstall føyer seg inn en rekke av meget positiv resultatutvikling fra energisektoren verden over. Hør bare:

Oljegiganter på begge sider av Atlanterhavet har levert sterkere enn ventet. Dette gjelder de amerikanske sværingene Exxon Mobil og Chevron, samt Total, BP, Royal Dutch Shell og Repsol.

I USA, der man over en periode har kunnet se tegn til økt aktivitet på høyere oljepriser, har den bredere sektoren lagt på seg mye – spesielt om man sammenligner med et magert første kvartal året i forveien.

Thomson Reuters opererer med en inntjeningsvekst for den amerikanske energisektoren på S&P 500 på hele 652,9 prosent i første kvartal. Topplinjeveksten var på respektable 32,8 prosent.

 <p><b>POSITIV:</b> Sjefstrateg Leif Rune Rein i Nordea.</p>

POSITIV: Sjefstrateg Leif Rune Rein i Nordea.

Det er et element av såkalte «russiske prosenter» i den relative inntjeningsveksten til energiselskapene, og sektoren har på børs ikke holdt følge med det bredere markedet.

Men dersom utviklingen fortsetter i tråd med forventningene, vil energi i år – i motsetning til i 2016 – være en positiv bidragsyter til den samlede veksten.

Sjelden kost

For det første kvartalet har for øvrig rundt 91 prosent av selskapene på S&P 500 levert tall, og hele 72,3 prosent har levert bedre enn ventet.

– Vi har sett fantastisk bra vekst i alle regioner. I USA var det ventet ni prosent inntjeningsvekst, men vi har hatt 14,6 prosent, og stort sett alle sektorer har overrasket positivt, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Han trekker frem at utviklingen også har vært positiv i Europa og Japan.

– Det vi i prinsippet ser, er en synkronisert global inntjeningsboom, sier Rein.

Han mener det er flere årsaker til fremgangen.

For det første var sammenligningsgrunnlaget, første kvartal 2016, generelt svakt og spesielt elendig innenfor energi.

Videre har det vært et oppsving i den globale veksten, hvilket illustreres ved at de amerikanske selskapene med global eksponering har gjort det bedre enn dem uten.

I sum har dette vært en smakfull cocktail.

– Man nesten tilbake til årene etter finanskrisen for å finne den typen inntjeningsforbedring vi har sett nå, og da kom man fra bunnivåer. Dette er sjelden kost. Sesongen har rett og slett vært utrolig bra, sier Rein.

Overvektet aksjer

Den solide inntjeningsveksten understøtter oppgangen i verdsettelsen av globale aksjer. S&P 500 har så langt i år steget 7,3 prosent, den tyske DAX-indeksen er opp 11,4 prosent siden årsskiftet og Nikkei har lagt på seg 4,2 prosent i samme periode.

Hovedindeksen i Oslo har steget 6,08 prosent så langt i 2017.

Forholdet mellom pris og inntjening (P/E) er fortsatt ganske høyt – eksempelvis 18,89 på S&P 500 og 16,13 her hjemme – men Rein er ikke veldig bekymret.

– Det er litt dyrt i USA, men globale aksjer er ikke spesielt dyre. Men om man ikke hadde fått dette inntjeningsløftet hadde man slitt mer. Sånn sett er det en lettelse, sier han.

Nordea Wealth Management er overvektet aksjer, nærmere bestemt europeiske aksjer og et bredt utvalg fremvoksende markeder. De er samtidig nøytralvektet norske aksjer og undervektet USA og Japan.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå