SAS kutter 1500 jobber

SAS melder om nye milliardkutt og opptil 1500 ansatte må gå. SAS varlser også omfattene lønsskutt.

Flyselskapet SAS SAS-NOK sliter enormt, og nå melder selskapet om nye omfattende kostnadskutt.

SAS skal kutte kostnader for opptil 2 milliarder svenske kroner (1,7 milliarder norske kroner), noe som gjør at de ansatte i SAS går en usikker tid i vente. Selskapet opplyser at 1.000-1.500 ansatte kan bli rammet av kostnadskuttet. Det ble klart i forbindelse med selskapets andrekvartalsrapporteringen.

- De kostnadskuttene vi gjennomfører ligger foran skjema, og gir oss en god lønnsomhetseffekt. Til tross for fremskrittene trenger vi nye tiltak for å håndtere den harde konkurransen i dagens marked, sier SAS-sjef Mats Jansson i en pressemelding.

E24 er tilstede på pressekonferansen i Stockholm onsdag formiddag og vil komme med kommentarer derfra.

Barberer lønnen

Selskapet varsler også at de nå vil gå inn i omfattende samtaler med alle fagforeningene om de omfattende kostnadskuttene.

Blant annet vil selskapet komme med et forslag om at de ansatte må kutte lønnen med 10-20 prosent.

- Det er viktig for SAS å stenge igjen kostnadsgapet vi har til våre konkurrenter. Det er rett og slett snakk om å konkurrere på like vilkår, og til syvende og sist å sørge for at SAS overlever, sier Jansson.

Les også: SAS kan erstatte nordmenn med svensker

6.500.000.000 skal kuttes

Det nye kostnadskuttet kommer i tillegg til det ordinære kostnadsprogrammet, Core SAS, som ble iverksatt i februar og hvor selskapet annonserte kostnadskutt på 4,5 milliarder svenske kroner. Totalt skal SAS dermed kutte kostnader med 6,5 milliarder svenske kroner (5,5 milliarder norske kroner).

I første halvår har flyselskapet klart å senke kostnadene med 2 milliarder svenske kroner, og i resten av 2009 skal SAS gjennomføre kutt på 1,7 milliarder svenske kroner.

Selskapet rapporter at 1066 ansatte har forlatt selskapet så langt i år, og 7 fly har blitt tatt ut av trafikk. Ytterligere 14 fly vil tas ut i løpet av året.

Følg SAS på E24 Børs!

Ekstremt svakt

Andrekvartalsresultatene til SAS viser et selskap i krise. Nok en gang leverer selskapet et negativt resultat i milliardklassen.

Resultatet før skatt ble på minus 1,04 milliarder svenske kroner, mot et positivt resultat på 131 millioner i samme periode i fjor. Riktignok er resultatet noe bedre enn analytikernes forventninger på minus 1,14 milliarder svenske kroner.

"Den globale økonomien var ekstremt svak i andre kvartal, mens Vi fortsatte å se tegn til en stor nedgang i ordrene i mange næringer", skriver selskapet om andre kvartal.

I andre kvartal har selskapet hatt kostnader i forbindelse med restruktureringen på 1 milliard svenske kroner.

Les også:

Til forsiden

På forsiden nå