SAS langt dårligere enn ventet

Drivstoffkostnader økte kraftig for selskapet

SKUFFER IGJEN: Konsernsjef Richard Gustafson i SAS sliter med resultatene, tol tross for trafikkvekst.
SKUFFER IGJEN: Konsernsjef Richard Gustafson i SAS sliter med resultatene, tol tross for trafikkvekst.

SAS la frem sine trafikktall og resultat for andre kvartal onsdag morgen.

Til tross for en økning i antall passasjerer i juli, og en liten bedring av topplinjen, leverer selskapet et langt dårligere resultat enn ventet.

Resultat før skatt ville ha vært 137 millioner svenske kroner, vel 120 millioner norske, men trekkes noe opp grunnet et eiendomsalg. Dermed blir endelig fasit 371 millioner svenske kroner før skatt, eller 327 norske.

Di.se skriver at Ifølge SME Direkt var forventningene på forhånd 727 millioner svenske kroner.

Resultat etter skatt ble 320 millioner svenske kroner, eller 282 millioner norske.

Kostnadene øker

Driftskostnadene stiger med 784 millioner svenske kroner, eller 690 millioner norske kroner, fra samme kvartal i fjor, og det slår hardt inn på bunnlinjen til SAS.

Til tross for det sterke fokus på kostnadskutt skriver selskapet at andre operasjonelle kostnader steg til nesten 4,1 milliarder svenske kroner fra 3,55 miliarder i samme kvartal i fjor. Dette er en økning på over 15 prosent.

Likevel går kostnadene per kilometer ned med 4 prosent for selskapet, siden kapasiteten har økt, og dette skriver SAS er i tråd med selskapets strategi for kostnadskutt.

SAS skriver i sin kvartalsrapport at arbeidet med å kutte kostnader - kalt 4Excellence - fortsetter. SAS lover at effektene av disse skal bli mer synlige i løpet av høsten. Totalt sikter selskapet mot å kutte kostnader med fem milliarder svenske kroner i løpet av året og neste år.

- Holder ikke

- Resultatet er på linje med det jeg forventet, men langt under snittet av analytikernes estimater, sier flyanalytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank til E24.

I forhold til hans beregninger på forhånd, ser det ut som om SAS har høyere drivstoffkostnader enn estimatet. Det tolker Pedersen positivt.

- Det betyr at effekten av kostnadsprogrammet 4Excellence gir en god effekt, sier Pedersen, som fortsetter:

- Men det må det da også. Andre og tredje kvartal er de beste for SAS, og da holder det ikke å presentere et overskudd på 320 millioner kroner. Det er ikke godt nok.

Garanterer ikke overskudd

Likevel kan ikke selskapet garantere at årsresultatet for 2012 vil bli skrevet med sorte tall.

- Kombinasjonen av økonomiske uroligheter, høye drivstoffpriser, valutasvingninger og hard markedskonkurranse gjør at SAS ikke indikerer et overskudd for regnskapsåret 2012, skriver flykonsernet i kvartalsrapporten.

- Til tross for et utilfredsstillende inntjeningsnivå, ser vi nå at vår 4Excellence-strategi begynner å vise resultater, skriver Rickard Gustafson i sin kommentar til resultatet.

Videre skriver selskapet at de forventer å åpne totalt 38 nye ruter i 2012.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå