Låner ut penger til 9.200 prosent rente- med SMS

- Man kan naturligvis mene hva man vil om denne typen lån, sier styreleder i selskapet.

<p><b>SKYHØY RENTE:</b> Styreleder i Folkia, Stig Herbern, sier det er etterspørsel etter selskapets tjeneste. - Vi har en stabil, lojal kundeportefølje, sier han.</p>

SKYHØY RENTE: Styreleder i Folkia, Stig Herbern, sier det er etterspørsel etter selskapets tjeneste. - Vi har en stabil, lojal kundeportefølje, sier han.

Det norske konsernet Folkia tilbyr finansiering med svært kortsiktige og lett tilgjengelige lån med skyhøy rente. Lånene tas typisk opp for et par måneder og bestilles gjennom en SMS.

- Man kan naturligvis mene hva man vil om denne typen lån. Men det er etterspørsel etter våre produkter, og vi spiller også en rolle i markedet ved å tilby kortsiktig mellomfinansiering, sier Stig Herbern til Dagens Næringsliv.

Herbern er styreleder i Folkia og tidligere Ventelo-sjef og Telenor-topp.

- Vi har en stabil, lojal kundeportefølje, sier han.

- Vil vokse i Norge

For et lån på 1.000 kroner i én måned tar selskapet 452 kroner i renter og gebyrer. Det tilsvarer 9.200 prosent i effektiv rente. 

Interessen for finansieringen er større i Sverige enn i Norge, men nå varsler konsernet opptrapping også i hjemlandet.

- Vi håper å vokse mer i Norge fremover, og jobber med noen nye produkter. Men vi stapper ikke våre produkter ned i halsen på kundene heller, sier gründer og daglig leder, Hördur Bender, til avisen. 

- Skeptisk til mikrolån

VG skrev om selskapets ekstreme rente i fjor, og i forbindelse med artikkelen opplyste Bender at selskapet i februar 2012 hadde over 100.000 kunder i Skandinavia.

- Jeg er enig i at den effektive renten ikke ser bra ut. Men vi er åpne om prisene våre. Og det som teller ved dagens slutt, er hva lånet koster i kroner og øre, sa han til VG i fjor. 

Forbrukerrådet er derimot skeptisk til låneordningen.

- Det smarte er å ha penger i bakhånd til småbeløp. Jeg er skeptisk til mikrolån, de er litt sånn «party party», sier Forbrukerrådets fagdirektør Jorge Jensen til VG.

Han sikter til Sverige, hvor det ryktes at folk søkte SMS-lån i fylla fra selskaper som Folkia – og fikk pengene tidsnok til å gjøre opp regningen i baren.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå