Nå er lakseprisen rekordhøy

Aldri før har utlendingene betalt mer for norsk laks. Men prisene kan komme til å falle til sommeren, advarer ekspertene.


<p><b>REKORDPRIS: </b>Eksportprisen på norsk laks har aldri vært høyere.<b><br/></b></p>

REKORDPRIS: Eksportprisen på norsk laks har aldri vært høyere.

– Aktørene har blitt tatt på sengen av kombinasjonen av sterkere underliggende etterspørsel enn ventet, samtidig som det har vært større manko på fisk enn forventet, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.

Dagen før røykelaksen skal på bordet i det ganske land i anledning 17. mai, kan oppdretterne starte feiringen på forskudd grunnet rekordhøye fiskepriser.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at eksportprisen for fersk laks i uke 19 var hele 75,40 kroner per kilo, en økning på seks prosent fra uken i forveien. Tilsvarende for frossen laks i samme periode var 60,39 kroner kiloet.

Byrået bekrefter at lakseprisen aldri har vært høyere innenfor deres måleperiode.

– Markedet har vært vesentlig sterkere enn det jeg tror noen hadde forutsett. Fremtidsprisene ligger på langt over 70 kroner. I begynnelsen av januar lå fremtidskontraktene for andre kvartal på 53 kroner. Det er en ekstrem prisbevegelse på en fremtidskontrakt, sier Giskeødegård.

– Bra drag

I de seks første ukene av andre kvartal har det ifølge Giskeødegård vært en samlet prisvekst på 11 prosent fra samme periode i fjor, som også var et godt kvartal. Men volumet er samtidig opp fire prosent.

– Det indikerer at det er bra drag i etterspørselen, sier han.

– Hva skjer med prisene fremover?

– Sesongmessig er det alltid lavere priser i andre halvår. Ser du på fremtidsmarkedet på Fish Pool, så ligger prisforventningen på rundt 60 kroner for tredje og fjerde kvartal, sier Giskeødegård.

– Men det er også historisk høye priser for å være på den tiden av året, legger han til.

Spår prisfall

Analytiker Knut-Ivar Bakken i Danske Bank Markets viser også til en kombinasjon av god etterspørsel og begrenset tilbudsside for å forklare dagens høye priser.

Han tror imidlertid også at prisen vil komme ned innen noen måneder.

– Når de etter hvert skal begynne å slakte 2017-generasjonen, så tror jeg vi kommer til å se ganske bra vekst på tilbudssiden gjennom sommeren. Da tror jeg at prisene skal godt ned, også lavere enn Fish Pool, sier Bakken.

Analytikeren viser til at snittprisen i andre kvartal i fjor var 67 kroner, mens snittprisen i kvartalet etter lå på 56 kroner. Han tror at snittprisen i tredje kvartal i år bli lavere enn i tredje kvartal i fjor.

– Når vi nå er ferdige med fridagene, kommer det etter hvert til å komme ganske mye tilbudsvekst. Da kan prisene falle ikke fordi etterspørselen er dårlig, men på grunn av en periode med høy tilbudsvekst, sier han.

Bakken er imidlertid positiv til markedet på sikt.

– Ser man litt lenger frem, fra slutten av året og inn i 2019 og 2020, tror jeg at vi fortsatt kommer til å få et stramt marked. Kapasitetsutnyttelsen i Norge er høy, det er lite ny kapasitet som kommer inn, strengere reguleringer i Chile og for tidlig for større volumer fra landbasert og offshore produksjon. Dette peker mot relativt lav tilbudsvekst, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå