Lei av Dreamliner- spekulasjoner ** Luftfartsekspert: Kan påvirke salget

- Det er ingen forsinkelser, sier kommunikasjonsdirektøren i Norwegian, men luftfartseksepert mener usikkerheten kan påvirke salget.

<p><b>- Etter planen</b>: Norwegian-sjef Bjørn Kjos har planer om ta i bruk Boeing 787 Dreamliner på langdistanseflyvinger fra 30 mai..  </p>

- Etter planen: Norwegian-sjef Bjørn Kjos har planer om ta i bruk Boeing 787 Dreamliner på langdistanseflyvinger fra 30 mai..  

- Alle har lyst til å spekulere i at det ikke kommer til å gå bra med de nye Dreamliner-flyene, sier en oppgitt Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til E24.

Torsdag 30. mai skal Norwegian sitt første langdistansefly av flytypen Boeing 787-800 Dreamliner av gårde til New York. 

Men etter flere meldinger om problemer med de nye flyene den siste måneden, har spekulasjonene om forsinkelser og erstatningskrav herjet.

- Ingen endringer

Senest i dag publiserte det danske bransjenettstedet check-in.dk en artikkel om at det fortsatt er for tidlig å si med sikkerhet om det blir Dreamlineren som gjennomfører premiereflyvningen til den amerikanske storbyen.

Kommunikasjonsdirektøren mener artikkelen er mistolket dithen at også Norwegian forventer forsinkelser.

- Vi snakket med våre kontakter hos Boeing i Seattle, som produserer flyene, senest i går kveld. Det er per nå ingen endringer på produksjonen, og jeg må vel si at de signalene vi får selv direkte fra Seattle er mer positive enn de vi leser om i media, sier hun.

<p><b>AVVISER TRØBBEL</b>: Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.<br/></p>

AVVISER TRØBBEL: Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

LES OGSÅ: Boeing ber om å få testfly Dreamlineren

Har plan B

Skånvik forteller at dersom forsinkelser likevel skulle skje, er det fortsatt ingen fare for kanselleringer.  

- Vi har flere muligheter hvis det skulle bli en realitet. Det ene er å bruke innleid flykapasitet. Det er ikke uvanlig at flyselskap leier inn fly dersom noe ekstraordinært finner sted.

- Men per nå blir dette kun «hvis om at»-problemstillinger, og jeg vil ikke begi meg ut på spekulasjoner om forsinkelser når fakta er at byggingen går helt som normalt, understreker hun.

- Normalt med spekulasjoner

Frode Steen, professor ved Norges Handelshøyskole og en av landets eksperter på luftfart, mener usikkerheten rundt Dreamliner-problemene i verste fall kan påvirke salget.

- Mange seter er allerede solgt, men blir fokuset på leveringsusikkerhet stort, er det opplagt at det er kunder som vil kunne vegre seg. Det er dumt for Norwegian, men hvorvidt det som har kommet ut så langt er kvalifiserte signaler, er vanskelig å bedømme, sier han.

LES OGSÅ: Flyselskaper trofaste mot uhellsrammet Dreamliner

Luftfartekspert og førsteamanuensis Espen Andersen ved Handelshøyskolen BI mener det er normalt at det dukker opp spekulasjoner i forkant.

- Det vil alltid være innkjøringsproblemer med ny teknologi. Da Boeing 777 ble lansert var det også mye tull og tøys og spekulasjoner i forkant. Jeg er ikke bekymret. Det kan bli litt forsinkelser i starten, men dette ordner seg uansett. 

På bakken

Mens byggingen av Norwegians første Dreamliner-fly går for fullt til planlagt levering i april, har alle 50 Dreamlinere som har vært i drift har vært satt på bakken siden 20. januar.

Flyprodusenten har fått forbud av de amerikanske luftfartsmyndighetene FAA mot å sende flyene i luften, inntil feilene er funnet og utbedret. 

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå