Lennart (97) startet med 600 kroner på børsen, god for 150 mill.  

Slik tjente jernbanearbeideren Lennart Israelsson en formue på børsen.

<p><b>MEMOARER:</b> Lennart Israelsson, «Aktiestinsen», ga i 2011 ut sine memoarer. I «Miljoner på spåret» forteller jernbanemannen om hvordan han ble mangemillionær på børsen.</p>

MEMOARER: Lennart Israelsson, «Aktiestinsen», ga i 2011 ut sine memoarer. I «Miljoner på spåret» forteller jernbanemannen om hvordan han ble mangemillionær på børsen.

Det startet spedt i 1946. Den da 30 år gamle Lennart Israelsson, ansatt ved Statens Järnvägar (SJ), hadde spart seg opp 600 kroner i kapital. 

Pengene hadde han spart opp under nattarbeid under krigen, hvor han sene nattetider jevnlig leste Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Israelsson var preget av 1920- og 30-tallets inflasjon, og var redd inflasjonen skulle skyte fart igjen etter krigen, og «spise opp» sparepengene. Til forferdelse hos sin familie, valgte derfor Israelsson å kjøpe fem aksjer i Sandvikens Jernverk AB - senere Sandvik AB. 

- Det var ingen arbeidere som satset på aksjer den gang, men jeg hadde lest om aksjer i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Artiklene her inspirerte meg, sier Israelsson til Dagens Nyheter i Sverige. 

- Min mor syntes ikke aksjer var en spesielt god ide, ettersom hun hadde en bror som hadde tapt mye penger i forbindelse med kollapsen i Kreuger-konkursen, sier Israelsson.

LES OGSÅ: Jonas (21) er Norges nye aksjekonge

Kreuger-konkursen var en av de største i historien, og sammenlignes med Enron-kollapsen i USA på begynnelsen av 2000-tallet.

Siden den spede start i 1946, har Israelsson fulgt børsens opp- og nedturer.

I 1980 passerte investeringen en million svenske kroner, før den i 1989 nådde 15 millioner kroner. Siden den gang har aksjeporteføljen hans steget ytterligere 10-gangeren.

E24 BØRS: Følg aksjemarkedet

Styrte unna IT-aksjer

Under IT-boomen på 1990-tallet valgte Israelsson å styre unna disse aksjene. Isteden holdt han seg til industri- og eiendomsaksjer. Et råd han nå gir til andre også, spesielt nybegynnere. 

Den gamle investoren er skeptisk til det som nettopp preget dot-com-boblen.

- Jeg bruker ikke å satse på nye selskaper før jeg har ventet og sett at de er kommet igang, sier han til Dagens Nyheter. 

Under hele sin karriere har Israelsson vært veldig opptatt av fundamentale forhold i sine aksjeinvesteringer - han har sett nøye på utvalgte nøkkeltall.

- Jeg har gjennom årene tittet på P/E-tall, kontantstrøm og utbytte når jeg har kjøpt aksjer. Har P/E-tallet vært mellom 5 og 15 har jeg kjøpt. Jeg bruker også å være nøye på at kontantstrømmen skal være mer enn 4-5 prosent, sier Israelsson til Dagens Nyheter.

LES OGSÅ: Dro til fjells for å legge aksje-slagplan

Israelsson er en hyppig brukt foredragsholder i Sverige, og deler villig av sin snart 70 år gamle ekspertise.

Blant hans hovedbudskap er at folk ikke skal være redde for å spare i aksjer, men fortsatt ha is i magen og ikke «...kjøpe luftslott du ikke kan regne med på en vanlig lommekalkulator». 

I et intervju med bladet til foreningen Aktiespararna i 2008 - midt under finanskrisen - ga han et råd han selv har etterlevd også: Småsparere skal kjøpe aksjer når ingen andre våger eie aksjer, og de skal selge når alle mener det er risikofritt å eie aksjer.

LES OGSÅ: Knut-Jarle investerte studielånet i aksjemarkedet

Ga bort alt

Israelsson vokste opp under fattige kår i Småland på 1920- og 30-tallet. Han måtte slutte på skolen allerede som 13-åring, og gå ut i arbeidslivet. Først jobbet han i kabelverket i Stockholm, men mistet allerede før krigen jobben sin der.

Siden fikk han jobb i jernbanen, hvor han jobbet helt frem til han ble pensjonist i 1980.

En oppvekst i trange kår setter fortsatt sitt preg på Israelsson, som nå har gitt bort mesteparten av sin formue. Størstedelen er gitt som en stiftelse til Kungliga Vetenskapsakademien, som skal fordele pengene til forskning «...som bidrar til vitenskapelig belagt kunnskap om individers utvikling».

- Jeg har satt inn 110 millioner kroner i ulike stiftelser og deler ut stipender til ungdom. Forhåpentlig kan jeg inspirere andre til økt interesse for aksjer, sier Israelsson til Dagens Nyheter.  

Les også: Branson lover å gi bort halve formuen

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå