– Har en ganske god idé om hvilke selskaper vi vurderer å kjøpe

SMS- og meldingsselskapet Link Mobility fyller kassen for å fortsette den eventyrlige veksten. Samtidig vil selskapet hoppe over fra Oslo Axess til Oslo Børs.


<p><b>STOR PÅGANG:</b> Det var ikke noe problem for konsernsjef Arild Hustad og resten av Link Mobility-ledelsen å få investorer til å bla opp for selskapets satsing. Hustad lover at oppkjøpstempoet skal fortsette. Arkivbilde.</p>

STOR PÅGANG: Det var ikke noe problem for konsernsjef Arild Hustad og resten av Link Mobility-ledelsen å få investorer til å bla opp for selskapets satsing. Hustad lover at oppkjøpstempoet skal fortsette. Arkivbilde.

Teknologiselskapet Link Mobility er et av de raskest voksende selskapene på Oslo Børs, og selv om ikke alle kanskje kjenner til selskapet, har nok de fleste brukt selskapets tjenester.

Link er nemlig Nordens største aktør innen meldingstjenester på nett og sms. Alt fra optikere og flyselskaper til Røde Kors og Melodi Grand Prix benytter selskapets tjenester for å sende ut meldinger eller få opplysninger fra kunder, medlemmer, givere og seere rett fra mobilen, nettbrettet eller PC-en.

Onsdag ettermiddag meldte selskapet at de ville hente penger, hovedsakelig for å finansiere den kraftige veksten selskapet har satt seg som mål.

I tillegg har enkelte «langsiktige investorer» sagt seg villig til å selge noen av sine egne aksjer for å få inn flere investorer.

Torsdag ble det klart at den rettede emisjonen ble «betydelig overtegnet», og selskapet fikk dermed lett inn de 100 millionene de ønsket.

Nå setter man i gang med en såkalt reparasjonsemisjon på 25 millioner, som blant annet tilbys de aksjonærene som ikke fikk tildelt noen aksjer i den første runden.

Alle aksjene i transaksjonen utstedes og selges for 150 kroner stykket.

Utenlandske investorer banker på døren

Emisjonen gjennomføres for å sikre penger til å finansiere den kraftige veksten til selskapet. Link har bare i år annonsert nye oppkjøp på løpende bånd. Blant dem er Linus As i Norge, Globalmouth Marketing i Sverige, Labyrintti Group i Finland og Whatever Mobile Group i Tyskland.

Siw Ødegaard, direktør for investorrelasjoner, fusjoner og oppkjøp i Link Mobility
Siw Ødegaard, direktør for investorrelasjoner, fusjoner og oppkjøp i Link Mobility

– Kunne dere hentet enda mer penger gitt den store interessen i markedet?

– Det kunne vi sikkert, men vi visste jo ikke hvor mye markedet var villig til å satse. Vi har over tid opplevd en stor og økende interesse blant investorer som vil inn i aksjen, og det er veldig positivt, sier konsernsjef Arild Hustad til E24 på telefon fra Finland, der han er for å ferdigstille oppkjøpet av finske Labyrintti Group.

Siw Ødegaard, direktør for investorrelasjoner, oppkjøp og fusjoner, peker på at det også var viktig å få til en spredning i eierskapet, blant annet for å få overført selskapet fra Oslo Børs til Oslo Axess. Det er også én av grunnene til at Ødegaard og en del andre i selskapet velger å selge noen av sine egne aksjer i emisjonen.

Ifølge Ødegaard oppfyller selskapet på andre felt som regnskap, markedsverdi og lignende de kriteriene som skal til for å flyttes fra Axess til Oslo Børs. Dette skal etter planen skje rundt nyttår.

Ved å flytte seg over til den store markedsplassen til Oslo Børs, så mener Link Mobility at det blir enklere for dem at utenlandske aktører kan investere. Arild Hustad peker på at de allerede har fått finske, svenske og danske investorer, og at tyske aktører har vist interesse for å investere i aksjen.

– Flere meglerhus liker stort sett å forholde seg til hovedmarkedsplassen, så den interessen vi ser blant utenlandske aktører gjør det best for oss å være på Oslo Børs fremover, sier Ødegaard.

Fyller kassen

Emisjonen kommer bare en ukes tid etter at Link meldte om en ny avtale med Danske Bank som innebærer at selskapet får økt kredittlinjen sin med 62 millioner til 126 millioner kroner.

Ødegaard forteller at de har regnet at de trenger 125 millioner for å klare å nå målene de har satt seg for 2018 om å være til stede i 10 markeder og ha en omsetning på om lag 2,7 milliarder kroner per år.

Med en omsetning på 124,5 millioner i andre kvartal, lå Link Mobility an til en årsomsetning på drøyt en halv milliard kroner på årsbasis. Arild Hustad forklarer at hvis man regner med omsetningen til alle selskapene som nå kjøpes innen året er omme, vil de ved nyttår ligge med en omsetning på rundt en milliard per år.

De siste par årene har egenomsetningen vokst med drøye 30 prosent årlig, sier han, og mener de derfor er «komfortable» med å ha satt et omsetningsmål på 2,7 milliarder i 2018.

– Men en forutsetning for disse målene er jo at vi får til de oppkjøpene vi planlegger, sier Hustad.

– Skal emisjonspengene også brukes for å finansiere kjøp dere har annonsert?

– Nei. Vi har allerede full finansiering på kjøpene som er annonsert. Dette gjør vi for å legge grunnlaget for den kapitalen vi trenger for å gjennomføre outlook (planene, journ.anm.), sier Hustad og peker på at det innebærer at de neste år og i 2018 skal kjøpe opp selskaper i et like raskt tempo som i år.

Link-aksjen falt så mye som 2,8 til prosent da Oslo Børs åpnet torsdag morgen etter at nyheten var kjent, og en halvtime inn i handelen var aksjen ned 4,0 prosent. Aksjekursen har imidlertid skutt i været de siste årene.

Aksjen startet i underkant av 20 kroner på Oslo Børs tilbake i desember 2013. Torsdag handles den til 157 kroner. Siden nyttår er aksjen opp 231 prosent og de siste to årene har den steget 695 prosent.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet sier han er positiv til selskapet, men peker på at emisjonen med en minstetegning på 100.000 euro (rundt 900.000 kroner) med bindingstid, kanskje er en litt høy terskel for en del investorer.

– Dette er et spennende selskap. De vokser både organisk (gjennom egen virksomhet, journ.anm.) og gjennom en rekke oppkjøp. De er størst på dette i Norden allerede og dette er jo penger de skal bruke på å vokse ytterligere, sier Hauglund til E24.

Saken fortsetter under annonsen.

Selskapet avviser at de med minstetegningen på nesten en million og fravikelsen av fortrinnsretten forskjellsbehandler småaksjonærer:

– Det er derfor vi skal gjennomføre reparasjonsemisjonen. Her skal alle aksjonærer som vil få være med, sier Siw Ødegaard.

Vil sørover

Link-sjefen bekrefter at de er i konkurranse med andre når de kjøper opp så mange selskaper innen denne bransjen, men peker på at mange av de er relativt små selskaper som eies av gründerne selv, og at de ønsker å være med videre som de får med Link.

– Hvordan kom dere frem til at dere trengte 125 millioner, var det fordi dere vet omtrent hvem dere vil kjøpe?

– Vi vet ikke nøyaktig, men vi har en betydelig liste med kandidater som vi er i dialog med, og vi har en ganske god idé om hvilke vi vurderer å kjøpe, sier Hustad og viser til at de gjennom oppkjøpene i år svinger seg opp til å bli den ledende aktøren både i Norden, Baltikum og Tyskland.

Fremover er det aktuelt å gå inn i flere nye markeder, som Spania, Italia, Frankrike og muligens Polen.

– Et viktig kriterium for oss er at vi går inn som en ledende aktør i markedet med 40 prosents markedsandel minst, sier Hustad.

Hustad og Ødegaard forklarer at det er de nordiske landene som nok har kommet lengst i utviklingen innenfor meldingssystemer, og at det det er noen forskjeller mellom de europeiske landene.

– Spania er ganske langt fremme og er nok lenger frem i utviklingen enn Tyskland, sier Hustad.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå