Flyselskap faller på børs etter sjokkvideo

United Airlines åpner med nedgang på Wall Street tirsdag etter den virale videoen som viser en passasjer bli dratt skrikende ut av overbooket fly.


<p><b>FÅR MASSIV KRITIKK:</b> United Airlines flyr i hardt vær etter videoen som viser sikkerhetsvakter bruke fysisk makt for å fjerne en passasjer etter overbooking.</p>

FÅR MASSIV KRITIKK: United Airlines flyr i hardt vær etter videoen som viser sikkerhetsvakter bruke fysisk makt for å fjerne en passasjer etter overbooking.

Morselskapet til United Airlines, United Continental Holdings, er ned med rundt 4 prosent snaue to timer etter at børsene åpnet i USA. Fallet tilsvarer et tap i verdi på hele 8,3 milliarder kroner for det store flyselskapet.

Det skjer etter publiseringen av en viral sjokkvideo som har vekket avsky i sosiale medier.

En video av en passasjer som bokstavelig talt slepes langs gulvet og ut av en overbooket flight av sikkerhetsvakter mens han skriker, har spredt seg som ild i tørt gress i sosiale medier – og er i ferd med å bli et PR-mareritt for flyselskapet.

Det var på en flight fra Chicago til Louisville i Kentucky at det i tolvte time ble annonsert at fire passasjerer måtte bli igjen for å gi plass til frakting av flypersonale.

Det er ikke unormalt at flighter blir overbooket, men flyselskapene pleier å løse slike utfordringer i god tid før boarding, ved å gi kompensasjon til passasjerer som melder seg frivillig for å bli igjen.

Ingen ville gå frivillig

Videoen som nå går viralt, og som du kan se under, reiser spørsmål om flyselskapenes adgang til å bruke fysisk makt når ingen vil ut frivillig.

Ifølge en passasjer The New York Times har snakket med, ble det informert om overbookingen før boarding startet, men problemene syntes løst i det folk ble sendt gjennom gaten.

Når en flyansatt deretter kom inn i cabinen og ga beskjed om at fire personer måtte ut, falt beskjeden i dårlig jord blant passasjerer som allerede hadde tatt på seg setebeltene – selv om tilbudet om kompensasjon ble hevet til 800 dollar.

Ingen meldte seg frivillig, har United Airlines bekreftet, og de så seg dermed nødt til å plukke ut de fire tilfeldig. Mens tre sa seg villige til å forlate flyet, satte en fjerde seg på bakbeina.

Granskes

Flypersonalet tilkalte sikkerhetsvakter, og videoen viser hvordan de bruker fysisk makt for å hale personen ut av setet og ned på kabingulvet for så å slepe personer ut midtgangen.

En av sikkerhetsvaktene som var involvert i episoden er nå tatt ut av tjeneste, opplyser luftfartsmyndigheter i Chicago.

Det føderale transportdepartementet har også opprettet en gransking for å finne ut av om United Airlines fulgte reglene som regulerer overbooking, ifølge flere amerikanske medier.

United Airlines har så langt ikke beklaget hendelsen, som nå er gjenstand for voldsom kritikk i sosiale medier.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå