- Manchester United utnytter loven i USA

Fotballklubben Manchester United går snart på børs, men ikke helt uten kontroverser.

IKKE GLAZER-TILHENGERE: Fotballklubben Manchester Uniteds tilhengere er ikke særlig fornøyd med klubbens eiere, Glazer-familien.
IKKE GLAZER-TILHENGERE: Fotballklubben Manchester Uniteds tilhengere er ikke særlig fornøyd med klubbens eiere, Glazer-familien.

Manchester United skal etter alt å dømme noteres på New York-børsen 10. august. Nå får fotballklubben kjeft for å utnytte en lov ment for å skape jobber i USA.

For fotballklubben, som måtte ta til takke med en andreplass i årets Premier League, er kvalifisert som en såkalt emerging growth company - kort fortalt, et vekstselskap.

Denne lovgivningen - JOBS Act - er ment for å lette på opplysningskravene og rapporteringskravene til små selskaper som ønsker å gå offentlig.

Barack Obama fikk hamret igjennom lovforslaget i Kongressen i april i år, for å gjøre det lettere for små selskaper å hente inn frisk kapital og skape jobber.

- Ikke jobbskapende

Nå raser Michael Oxley, medlem av Kongressen, mot den engelske klubben, som har amerikanske eiere. Han mener storklubben utnytter loven. 

- De skal noteres på børsen her, men alle jobbene er i Storbritannia. Det slår meg ikke som særlig jobbskapende, sier han til The Telegraph.

Oxley var med å forme Sarbanes-Oxley-loven i 2002, som strammet inn tøylene for selskapenes rapporteringer, etter en rekke skandaler med kreativ regnskapsføringer blant børsnoterte selskaper.

Gjeld på 4,1 mrd.

Det erfarne kongressmedlemmet stiller også spørsmålstegn klubbens fremvoksende status:

- De har vokst i 120 år, sier han.

Den planlagte børsnoteringen av Manchester United kan være av stor betydning for å få redusert klubbens gjeld på 4,1 milliarder kroner.

Kritikken fra Oxley føyer seg inn i en lang rekke episoder omkring børsnoteringen av Manchester United som allerede har satt sinnene i kok hos tilhengerne av den tradisjonsrike fotballklubben.

Høyt priset

Glazer-familien, som kjøpte klubben i 2005, vil trolig håve inn mer enn 100 millioner dollar (602 millioner kroner), som følge av børsnoteringen.

Investorer har også stusset over den mulige verdsettingen av selskapet. Fotballklubben kan bli verdsatt til 3 milliarder dollar - 18 milliarder dollar - hvis klubben får solgt aksjene til en pris på mellom 16 til 20 dollar per stykk.

Søker om fritak

I børssøknaden har Manchester United gjort det klart at selskapet vil benytte seg av visse fritak som gjelder for selskaper som er verdt én milliarder dollar eller mindre under Obamas JOBS Act-lovgivning.

Blant et av fritakene er at selskapet slipper å gi aksjeeierne stemmerett over lønningene til direktørene.

Englands mest suksessfulle fotballklubb gjennom tidene 710 ansatte fordelt på kontorer i Manchester, London og i Asia ved utgangen av mars.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå